Profiel Roger Moore: Acteur vond James Bond maar een maf personage

Roger Moore, die dinsdag overleed op 89-jarige leeftijd, werd wereldberoemd door zijn rollen in zeven James Bond-films. Van zijn eigen acteerkunsten had de acteur echter niet zo'n hoge pet op. 

"Ik zou het geweldig vinden om te worden herinnerd als de beste Lear of Hamlet die ooit op het podium heeft gestaan, maar dat gaat niet gebeuren", zei hij eens. "En daarom ben ik heel gelukkig dat ik James Bond heb gespeeld."

"In mijn jonge jaren als acteur leerde ik dat je succesvol wordt door een combinatie van de volgende drie factoren, in gelijke mate: een goede persoonlijkheid, talent en geluk", vertelde Moore in een ander interview. "Ik betwist dat. Bij mij was het 99 procent geluk. Je hebt er niks aan om getalenteerd te zijn en vervolgens niet op de juiste plek op het juiste moment te zijn."

Het feit dat hij James Bond mocht spelen, was volgens Moore dan ook deels te danken aan het feit dat hij regelmatig aan de goktafel te vinden was. "Ik speelde in The Saint en in die tijd ontwikkelde ik, of eigenlijk ging ik weer verder, met een nare gewoonte: gokken." De acteur speelde minstens een keer per week en zat dan met Cubby Broccoli en Harry Saltzman, producenten van een aantal James Bond-films, aan tafel. "Wat is voor een potentiële James Bond nou een betere manier om de producenten te ontmoeten?"

Rare rol

Moore vertolkte de rol van de spion tussen 1973 en 1985 zeven keer. Hij zette Bond neer als charmante grappenmaker en vond het zelf maar een rare rol. "Hij is een geheime Britse spion, maar iedereen kent hem. Dan doe je je werk volgens mij toch niet goed."

De acteur bracht in 2008 de autobiografie Voor altijd James Bond uit. Er werd gesproken over een verfilming en Johnny Depp werd getipt voor de hoofdrol. "Depp is een groot acteur, door hem kom ik vast een stuk getalenteerder over", grapte de acteur.

Zijn werk als Unicef-ambassadeur vond hij uiteindelijk pas echt belangrijk, vertelde Moore in 2005 toen hij in die hoedanigheid Den Haag bezocht. "Het werken als Unicef-ambassadeur is veel lonender, het is moreel gezien van een hoger plan." Ook zette de acteur zich onder meer in voor dierenrechtenorganisatie PETA.

Grappenmaker

Velen die de acteur ontmoetten, werden getroffen door zijn voorkomendheid. Sir Roger, zoon van een politieman en begonnen als model voor tandpasta, was een gentleman. Ook was hij in voor een lolletje. "Maakt u zich geen zorgen, hier is The Saint, uw geld is safe", riep hij wandelend over straat in Den Haag en verwijzend naar zijn rol in tv-serie The Saint naar stomverbaasde passanten.

Zijn eigen eerste grote rol kreeg de Brit in 1958 met Ivanhoe, naar de ridderromans van Sir Walter Scott. Maar zijn grote doorbraak kwam pas vier jaar later, toen hij Simon Templar ging spelen in de serie The Saint.

In de autobiografie na afloop van zijn acteursloopbaan sprak hij ook over zijn medische problemen en bedankte hij maar liefst zeventien dokters. "Dat is nog maar het topje van de ijsberg."

Moore was heel open over zijn prostaatproblemen. In 1993 werd hij behandeld aan prostaatkanker. "Als maar een of twee mannen gered worden doordat ze hierdoor op tijd naar de dokter gaan, dan is dat al heel goed." Aan welk type kanker Moore is overleden, is onbekend.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie