De politie spreekt van een "belangrijke doorbraak" in de zaak-Nicky Verstappen. Het lichaam van de 11-jarige jongen werd in 1998 nabij de Brunssummerheide gevonden. Om 12.00 gaat de politie meer bekendmaken. Een overzicht van de zaak.

1998: Op de Brunssummerheide nabij Brunssum wordt op 12 augustus 1998 het lichaam gevonden van de 11-jarige Nicky Verstappen uit het Limburgse Heibloem. Al snel vermoedt de politie dat het jongetje seksueel is misbruikt en daarna is vermoord. De politie vindt geen aanknopingspunten, het onderzoek zit muurvast.

1999: Misdaadverslaggever Peter R. de Vries en enkele zakenlieden loven een beloning uit van 500.000 gulden (227.000 euro) voor de tip die leidt tot de oplossing. Onderzoek op basis van gevonden DNA-sporen onder 35 mensen die vrijwillig meedoen door het toenmalige Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk levert niets op.

2000: Twee jaar na Nicky's dood wordt op het plein in zijn geboortedorp Heibloem een monument voor Nicky onthuld. Er komt ook een vervolgonderzoek. De commissie die de tweede beoordeling uitvoerde ziet nog aanknopingspunten om de zaak op te lossen.

Nieuwe tips

2001: Justitie ontvangt nieuwe tips na een noodkreet van de ouders van Nicky. Ook die brengen geen klaarheid. Er blijkt geen overeenkomst te bestaan met de moord op de negenjarige Dennis Klein uit het Duitse Osterholz.

2002: De 28-jarige S.V. uit Tegelen wordt aangehouden. De DNA-sporen die zijn aangetroffen op het lichaam van de vermoorde Nicky Verstappen, komen niet overeen met zijn DNA-profiel. De verdachte wordt vrijgelaten.

2005: De zelfdoding van een man uit Landgraaf wordt in verband gebracht met de moord op Nicky Verstappen. Een afscheidsbrief is de aanleiding. Daarvoor blijkt geen grond, de politie spreekt van een ''misverstand". De man uit Landgraaf werd aangetroffen op enkele honderden meters afstand van het monument voor Nicky.

2006: Een wandelaarster vindt een brief bij het monument, de tweede binnen een week. Ze komen van dezelfde schrijver, die suggereert dat hij Verstappen misbruikt en vermoord heeft. De politie neemt de zaak serieus.

2007: In verband met de brieven wordt een 36-jarige man uit Landgraaf aangehouden. Hij bedreigt de politie met een bijl. Tegen de verdachte is onvoldoende bewijs, maar hij wordt wegens zijn geestesgesteldheid opgenomen in een psychiatrische inrichting. Later dat jaar blijkt hij niet langer verdacht. Hij heeft het monument voor Nicky beklad.

DNA-onderzoeken

2008: Nieuw DNA-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut levert vooralsnog niets op. In de loop der tijd zijn vijf verdachten aangehouden, die allen wegens gebrek aan bewijs werden vrijgelaten. Twee van hen zijn inmiddels overleden.

2009: DNA-sporen worden vergeleken met sporen in Duitsland en Frankrijk. Er wordt gekeken of er een match bestaat met de ontvoerder van een tienjarig jongetje uit een jeugdherberg in het Duitse Rheine. Dat heeft geen resultaat.

2010: Er wordt weer DNA-onderzoek gedaan. 107 mannen wordt gevraagd vrijwillig mee te werken, tachtig mannen doen dat. Het lichaam van een in 2003 overleden groepsleider wordt opgegraven voor DNA-onderzoek. Zijn komt niet overeen met sporen die zijn gevonden in kledingstukken van Nicky.

2011: De Duitse politie verdenkt een pedagoog uit Hamburg van de moord op Nicky. De man bekent drie moorden op kinderen in Duitsland en veertig gevallen van seksueel misbruik. Volgens het OM in Maastricht is op basis van DNA een verband onwaarschijnlijk.

Cold-caseteam

2012: Een cold-caseteam gaat aan de slag met de nooit opgeloste moord. Dat team start geen nieuw onderzoek, maar kan het bestaande dossier opnieuw tegen het licht houden.

2013: De man die eerder het monument van Nicky vernielde, wordt voor een nieuwe vernieling opnieuw veroordeeld. Hij wordt opgenomen in een kliniek.

2017: Het Openbaar Ministerie start met de voorbereidingen voor een grootschalig verwantschapsonderzoek onder vijftienduizend Limburgse mannen. Het OM ziet het als "de ultieme poging" om de cold-casezaak op te lossen. 1.500 mannen laten zich eind dit jaar onderzoeken.

2018: In januari maakt de politie bekend meer mannen op te roepen voor het verwantschapsonderzoek. Het worden er 23.000 in plaats van vijftienduizend. Het grootschalige onderzoek start in februari. In april en juni worden nog eens honderden mannen opgeroepen om hun DNA af te staan.

'Belangrijke doorbraak'

2018: De politie maakt op 22 augustus bekend dat ze een "belangrijke doorbraak" heeft bereikt in de zaak. Mogelijk heeft DNA-onderzoek een match opgeleverd.