NU op de hoogte 23 mei: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen! Dit gaat er vandaag, dinsdag 23 mei, in ieder geval gebeuren.

De rechtbank van Amsterdam komt vandaag met een tussentijdse beslissing over het verzoek van de advocaten van Willem Holleeder om zijn voorlopige hechtenis te schorsen. Deze schorsing moet ervoor zorgen dat Holleeder een straf voor een andere (oude) zaak uit kan zitten. De Hoge Raad besliste in april dat Holleeder zijn gevangenisstraf van negen jaar met aftrek van voorarrest die hem in 2009 opgelegd werd, volledig moet uitzitten. Daarvan is nog drie jaar en vier maanden cel over. 

Het Witte Huis presenteert de plannen voor de begroting van de Verenigde Staten. De verwachting is dat de regering-Trump vooral zal bezuinigen op de uitgaven voor de ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en op het gebied van milieu. Hogere uitgaven zullen naar verwachting te zien zijn bij Defensie. Trump zelf is tijdens de presentatie niet aanwezig in Washington. Hij reist op dit moment door het Midden-Oosten en Europa en gaat vandaag op bezoek bij de Palestijnse president Abbas. 

De fracties van D66 en de ChristenUnie hebben beide overleg over de formatie. De overleggen volgen op de conclusies van informateur Schippers, die maandag stelde dat er momenteel geen andere optie is om een kabinet te vormen dan met de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie. De ChristenUnie wil echter alleen aanschuiven als de andere partijen de ChristenUnie ook als gewenst zien. Pechtold herhaalde in de afgelopen dagen meermaals dat D66 een kabinet met de ChristenUnie eigenlijk niet ziet zitten.

En na een rustdag vecht Tom Dumoulin tijdens de zestiende etappe in de Giro d'Italia voor behoud van de roze trui. Dumoulin kan rekenen op stevige concurrentie in de strijd om behoud van de leiderstrui. Het peloton krijgt een loodzware bergrit voor de wielen, met drie zware cols waaronder de beruchte Stelvio. Dumoulin verdedigt een voorsprong van 2.41 minuut op nummer twee Nairo Quintana.

Dit gebeurde er vannacht

Bij een concertzaal in Manchester zijn maandagavond laat door een explosie minstens negentien doden en ongeveer vijftig gewonden gevallen. De politie gaat uit van een terroristische aanslag.

Het aantal mensen dat een baan heeft gevonden, kwam in het eerste kwartaal uit op 277.000. Dat is het hoogste aantal sinds 2009, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

En Nederlanders hebben in 2016 ruim 1 miljard euro uitgegeven aan webwinkels in het buitenland, binnen de Europese Unie (EU). Dat is 25 procent meer dan in 2015, blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden.

Dit schrijven andere media vandaag

De Nederlandse brandweer gebruikt al jaren blusschuim met de giftige stof C8, meldt het AD. Deze stof is extreem schadelijk voor mens en milieu. Volgens sommige deskundigen lopen brandweerlieden gevaar. De brandweer zoekt inmiddels naar een alternatief.

Steeds meer ouderen liggen langer in het ziekenhuis dan nodig, waardoor veel ziekenhuizen kampen met een beddentekort. Herstelbedden zijn daarvoor de oplossing, zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in de Volkskrant. Het is de verzamelnaam voor zorg voor ouderen die tijdelijk te zwak zijn om zelfstandig te wonen nadat ze in het ziekenhuis zijn behandeld, bijvoorbeeld doordat ze hun pols hebben gebroken.

Met de geplande deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in 62 gemeenten kan de Partij voor de Vrijheid ook uit de geldzorgen raken. Zou Geert Wilders in die gemeenten al zijn kandidaten partijlid maken, dan heeft de PVV ruim duizend leden. Als hij daarbij ook nog een wetenschappelijk bureau opzet, heeft zijn partij recht op anderhalf miljoen euro subsidie per jaar. Lees verder in Trouw.

Dit gebeurde op deze dag in 1977

Bij spoorwegovergang de De Punt, tussen Assen en Groningen, kaapten negen Molukse jongeren een trein. Veertig reizigers, de machinist en de conducteur mochten vertrekken, 45 reizigers werden gegijzeld. Na bijna 19 dagen werd de kaping beëindigd na een beschieting door de Krijgsmacht, gevolgd door een bestorming door mariniers. De actie kostte twee gegijzelden en zes kapers het leven.

Het weer

Vandaag is het net als gisteren overwegend zonnig en warm. Wel bestaat er landinwaarts meer kans op bewolking dan op maandag. Het wordt ongeveer 17 graden aan de kust, tot 26 graden in het binnenland. 

En dan nog dit

Ariana Grande heeft met afschuw gereageerd op de explosie bij haar concert in de Manchester Arena. "Gebroken. Vanuit het diepste van mijn hart. Ik heb er geen woorden voor", zei ze op Twitter. Ook haar management heeft gereageerd: "Vannacht zijn onze harten gebroken. Woorden kunnen niet uitdrukken hoe erg we het vinden voor de slachtoffers en hun families die het slachtoffer zijn geworden van deze zinloze aanval."

Een prettige dinsdag toegewenst.

Tip de redactie