NU op de hoogte 22 mei: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen! Dit gaat er vandaag in ieder geval gebeuren.

Donald Trump bezoekt als eerste Amerikaanse president De Westmuur. Die wordt door niet-joden ook wel de Klaagmuur genoemd, staat op de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem en geldt als een belangrijke heilige plek binnen het jodendom. Trump zal naast zijn bezoek aan Israël ook de Palestijnse gebieden aandoen. Zijn reis is de eerste buiten de Amerikaanse landsgrenzen sinds zijn aantreden als president.

Informateur Edith Schippers gaat vandaag verder met de verkennende gesprekken voor een nieuwe formatieronde. Vrijdag concludeerde Schippers dat er nu geen optie is om mee van start te gaan en riep daarom de partijen op tot reflectie tijdens het weekend. Ze wil dat de verschillende partijen ook hun tweede en derde keuze serieus overwegen om een nieuwe ronde van gesprekken mogelijk te maken.

Vandaag dient de zaak van Elliott Advisors tegen AkzoNobel bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. De activistische aandeelhouder is naar de rechter gestapt om voor elkaar te krijgen dat het concern een buitengewone aandeelhoudersvergadering belegt over de positie van president-commissaris Antony Burgmans. Burgmans weigert in onderhandeling te gaan met het Amerikaanse PPG, dat inmiddels drie keer een bod heeft gedaan op AkzoNobel. Daar is Elliott het niet mee eens.

De zaak tegen de 58-jarige Henk K. uit Bunschoten gaat verder. Hij zou vijftien van zijn negentien kinderen hebben mishandeld. Hij zou ook zes kinderen geregeld hebben opgesloten in een koud en donker aardappelhok en een van zijn dochters hebben misbruikt. Vader ontkent alles; eerder dit jaar noemde hij zijn kinderen "parasieten en leugenaars".

De renners van de Giro d'Italia genieten van een rustdag. Zondag wist BobJungels de lastige vijftiende etappe op zijn naam te schrijven. De Luxemburger sprintte naar de zege in Bergamo. Rozetruidrager Tom Dumoulin werd achtste en verloor enkele seconden op Nairo Quintana. Dinsdag rijdt het peloton over 222 kilometer van Rovetta naar Bormio en krijgen de renners drie forse bergen met steile afdalingen te verwerken.

Dit gebeurde er vannacht

Gebruikers van Facebook mogen pogingen tot zelfverminking livestreamen op het sociale medium. Dat blijkt uit geheime regels en richtlijnen voor het modereren van berichten op het medium. Beelden van abortussen zijn ook toegestaan, mits er geen naakt te zien is

Na een oproep van vakbonden en sociale organisaties zijn in zeker vijftienBraziliaanse steden betogers zondag de straat opgegaan om het aftredenvan president Michel Temer te eisen. Temer ligt onder vuur omdat hij akkoord zou zijn gegaan met de omkoping van een getuige in een corruptieonderzoek.

De Spaanse socialistische partij, PSOE, heeft Pedro Sánchez als haar nieuwe leider gekozen. Sanchez, die de socialisten al eerdere aanvoerde, versloeg zondag in een verkiezing het Andalusische kopstuk Susana Díaz en de Baskische outsider Patxi López.

Tientallen pas afgestudeerde studenten aan de Universiteit van Notre Dame in de Verenigde Staten zijn zondag uit protest de zaal uitgelopen tijdens een speech van vicepresident Mike Pence. Die besteedde geen aandacht aan de weglopers.

Bedrijven in de Nederlandse industriesector hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 10,3 procent meer omzet geboekt dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, heeft het Centraal Bureau voor de Statisiek (CBS) gemeld.

Real Madrid heeft zondag de 33e Spaanse landstitel in de clubhistorie veroverd, voor het eerst sinds 2012. De ploeg van trainer Zinedine Zidane kroonde zich tot kampioen dankzij een 0-2 zege bij Malaga. De 'Koninklijke' had genoeg gehad aan een gelijkspel.

José Mourinho heeft zondag een bijzonder korte persconferentie gegeven na het competitieduel met Crystal Palace (2-0 winst). De manager van Manchester United zat slechts enkele seconden achter zijn microfoon, omdat geen van de aanwezige journalisten een vraag voor hem had.

Dit schrijven andere media vanochtend

De rechtszaak tegen de Nederlandse Staat waar de Turkse minister Fatma Betul Kaya (Familiezaken) mee dreigde, nadat zij in maart het land werd uitgezet, is gestrand. Kaya zou "onrechtmatig" en onder dwang naar de Duitse grens zijn begeleid. Nu is echter gebleken dat hoewel het kabinet officieel opdracht gaf Kaya tot 'ongewenste vreemdeling' te verklaren, de minister na een impasse van enkele uren zelf besloot naar Duitsland te vertrekken, schrijft De Telegraaf (€). Daardoor zijn er geen juridische gronden voor een rechtszaak en heeft Kaya haar poging gestaakt.

De financiële perikelen van Griekenland leiden tot de uittocht van duizendenGriekse ondernemers. In buurland Bulgarije waren voor het begin van de economische crisis in 2009 zo'n tweeduizend bedrijven met een Griekse eigenaar, nu zijn dat er circa zeventienduizend. Ook Cyprus is populair, meldt Trouw (€). De winstbelasting in Bulgarije en Cyprus bedraagt respectievelijk 10 en 12,5 procent - in Griekenland is dat inmiddels 29 procent. Daar komen voor veel ondernemers ook  nog stijgende premies voor ziektekosten en pensioen bovenop.

Het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen gaat vanaf vandaag een nieuwvaccin tegen polio testen op twee opeenvolgende groepen van vijftien Nederlandse proefpersonen. Die zullen een kleine maand in strenge quarantaine zitten om te voorkomen dat het virus in het milieu terechtkomt, schrijft het AD (€). Er is specifiek voor Nederlanders gekozen, omdat die al decennia worden gevaccineerd met een injectie. In België werd veel langer gebruik gemaakt van een goedkoper oraal vaccin, dat in één op de miljoen gevallen juist polio blijkt te veroorzaken. Omdat dit vaccin in ontwikkelingslanden nog steeds wordt gebruikt, wil de universiteit een veiligere versie ontwerpen.

Dit gebeurde op deze dag in 1957

Een B-36-bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht vervoerde een ruim twintig ton zware waterstofbom naar de luchtmachtbasis Kirtland bij de stad Albuquerque in New Mexico. Tijdens een routineklus in het bommenruim, vlak voor de landing, bleef de veiligheidslijn van de navigator van het toestel naar eigen zeggen achter een hendel haken. De waterstofbom viel. "Bombs away!" riep een geschokt bemmaningslid in een reflex. Toen de bom de grond raakte gingen alleen de conventionele explosieven af, zonder de nucleaire kettingreactie in gang te zetten. Een eenzaam grazende koe werd het enige dodelijke slachtoffer. Het Amerikaanse publiek hoorde pas in 1986 over het bijna catastrofale ongeluk.

Het weer

Maandag zijn er flinke perioden met zon, maar ook enkele wolken. Zeer lokaal is 's middags in het oosten een bui mogelijk, maar waarschijnlijk blijft het droog. Het wordt 20 graden op de Wadden en 22 tot 25 graden in de rest van het land. 

En dan nog dit

Montenegro heeft de Barbara Dex Award, de prijs voor de slechtst geklededeelnemer aan het Eurovisiesongfestival, in de wacht gesleept. Via een verkiezing op internet sleepte de zanger Slavko Kalezic de meeste stemmen in de wacht, maakt organisator Songfestival.be bekend. Slavko viel op door zijn lange paardenstaart. Een doorkijkshirt met bijpassende glitterbroek en lapje rond zijn middel maakten zijn outfit compleet. Nederland mocht de prijs in 2015 in ontvangst nemen. Trijntje Oosterhuis verscheen toen in een jurk die werd vergeleken met een parachute.

Een fijne maandag toegewenst!

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

NUwerk

Tip de redactie