NU op de hoogte 20 en 21 mei: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws dit weekend

Goedemorgen! Vandaag een vooruitblik op het weekend. Dit is er te doen en deze stukken zijn de moeite waard om even lekker voor te gaan zitten.

Dit gaat er in ieder geval gebeuren

Zaterdag komen de leden van de ChristenUnie in Lunteren bij elkaar voor het 35e partijcongres. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers zal in zijn speech nader ingaan op de turbulente formatieweek waarin zijn partij, na het klappen van de eerste formatiepoging, nadrukkelijk in beeld is gekomen als nieuwe onderhandelaar naast de VVD, CDA en D66.

Ook de VVD komt zaterdag voor de tweede dag op rij samen op het VVD-congres in het Arnhemse Papendal. Het congres zou onofficieel in het teken staan van Henri Keizer, de voorzitter die in opspraak raakte vanwege een dubieuze zakendeal. Keizer stapte donderdag definitief op en de VVD gaat nu op zoek naar een nieuwe voorzitter. Vice-voorzitter Jeannette Baljeu neemt het voorzitterschap tijdelijk waar.

De officiële resultaten van de presidentsverkiezingen in Iran worden verwacht. Vrijdag gingen miljoenen Iraniërs naar de stembus om hun president te kiezen. Omdat het drukker was dan verwacht, bleven de stemlokalen uiteindelijk uren langer open dan in eerste instantie de bedoeling was. In de verkiezing staan de zittende hervormingsgezinde president Hassan Rohani en de uiterst conservatieve Ebrahim Raisi tegenover elkaar. Volgens bronnen betrokken bij het tellen van de stemmen ligt Rohani ruim aan kop.

In Amsterdam wordt zaterdag gedemonstreerd tegen de erfpacht. Het is niet de eerste keer dat Amsterdammers de straat op gaan om te protesteren tegen het plan van de gemeente om over te gaan op een eeuwigdurendeerfpachtregeling. Erfpachters zijn vooral boos over de in sommige gevallen hoog oplopende kosten voor de overstap naar de nieuwe regels. De manifestatie gaat om 14.00 uur van start bij de Stopera in het centrum van de stad.

Zaterdag is de laatste dag waarop gedupeerde spelers van de Sta​atsloterij zich kunnen aanmelden voor de bijzondere extra trekking op 27 mei. De trekking is bedoeld om spelers tegemoet te komen die tussen 2000 en 2008 of met de Koninginnedagtrekking in 2008 hebben meegedaan. De Staatsloterij komt hen tegemoet, omdat de stichting niet eerlijk was over de winkansen. Op vrijdag bleken er al 2,5 miljoen aanmeldingen voor de trekking te zijn gedaan.

Rozetruidrager Tom Dumoulin krijgt een lastig weekend voor de wielen in de Giro d'Italia. Zaterdag eindigt de etappe op de Santuario di Oropa, een klim van bijna twaalf kilometer van eerste categorie. Zondag liggen er in de laatste vijftig kilometer twee lastige cols.

FC Utrecht en AZ beginnen zaterdag als de grote favorieten aan de returns in de play-offs voor een ticket in de voorronde van de Europa League. De Utrechters treffen in De Galgenwaard sc Heerenveen, nadat de Friezen woensdag al met 1-3 werden verslagen. AZ was woensdag met 1-4 te sterk voor FC Groningen.

Zondag strijden Roda JC en NEC in eigen stadion tegen respectievelijk Helmond Sport en FC Emmen voor handhaving in de Eredivisie. De Limburgers wonnen donderdag in Helmond met 0-1 en dus lijken zij hard op weg naar de volgende ronde. NEC deed nog betere zaken. De ploeg van interim-trainer Ron de Groot versloeg Emmen met 1-3.

Het kan een prachtig weekend worden voor Real Madrid, want voor het eerst sinds 2012 kan de 'Koninklijke' kampioen worden van Spanje. In de laatste speelronde van de Primera Division is een punt in de uitwedstrijd tegen Malaga voldoende om de 33e landstitel veilig te stellen. Concurrent FC Barcelona speelt thuis tegen Eibar.

Dit gebeurde er vannacht

Voormalig FBI-directeur James Comey heeft een uitnodiging geaccepteerd om tijdens een openbare zitting een getuigenis af te leggen voor de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat in het Rusland-onderzoek. De Senaatscommissie hoopt dat Comey "opheldering kan geven aan het Amerikaanse volk over de verhalen rond zijn ontslag".

Op de Middellandse Zee zijn vrijdag volgens de Italiaanse kustwacht weer ongeveer 1.500 migranten gered. Donderdag werden nog 2.300 mensen gered die de oversteek van Afrika naar Europa wilden maken.

De politie heeft vrijdagavond in een huis in St. Willebrord (Noord-Brabant) een man aangehouden. In de woning was een dode vrouw aangetroffen. De politie heeft laten weten dat het nog niet duidelijk is waar de vrouw aan is overleden.

Een Amerikaanse rechter heeft zes personen aangewezen als officiëleerfgenamen van de overleden artiest Prince. Er waren 45 personen die meenden recht te hebben op een deel van de erfenis van naar schatting 272 miljoen euro. Het enige kind van Prince overleed kort na de geboorte en ook de ouders van de zanger zijn niet meer in leven.

Het vrouwenteam van Ajax is vrijdag voor de eerste keer in de clubgeschiedenis landskampioen geworden. De Amsterdamse ploeg had voldoende aan een 2-1 overwinning op ADO Den Haag. Met nog een speelronde te gaan kan Ajax niet meer worden ingehaald door de nummer twee, FC Twente.

Taxidienst Uber gebruikt in bepaalde steden een systeem dat voorspelt wat mensen bereid zijn te betalen voor een rit. Dat heeft het bedrijf vrijdag bevestigd. Aan iemand die van een rijke wijk naar een rijke wijk gaat, vraagt de taxidienst bijvoorbeeld een hogere prijs dan ritjes binnen armere wijken.

Dit is er in het weekend te doen

Van rock- tot popmuziek, van blues tot house: er is voor ieder wat wils op het BAM! Festival in Hengelo. Het festival viert deze zaterdag zijn tienjarig jubileum en heeft ook dit jaar weer een goede line-up weten vast te leggen, zoals Postmen, DeWolff, The Cool Quest, Diggy Dex, Eric Vloeimans, André Manuel en Jeangu Macrooy. Op BAM! wordt ook kunst tentoongesteld en voor de kleine bezoekers is er een theatertent waar shows gegeven worden. Toegang is gratis.

In verschillende theaters in Utrecht, maar ook op onverwachte plekken in de stad, kun je tot en met zaterdag 27 mei allerlei theater- en dansvoorstellingen zien. Of het nu een Griekse tragedie, Indonesische dansvoorstelling of een tableau met levende sculpturen is, tijdens SPRING is alles mogelijk. Het festival laat je kennis maken met én raken door gedurfde hedendaagse theatermakers en choreografen uit heel de wereld.

Tijdens Fête de la Nature, het grootste grassroots natuurfestival van Nederland, worden er dit weekend honderden evenementen in Nederland georganiseerd. Of het nu in de wilde natuur, een binnentuin of stadspark is, overal kun je genieten van de natuur. Tijdens het festival kun je onder meer op een vleermuizenexcursie, wandelen op een kabouterpad, picknicken, aan natuuryoga doen of alles te weten komen over eetbare planten. 

Fiets zondag in Rotterdam mee met de vrijwillige boswachters vanNatuurmonumenten om op zoek te gaan naar weidevogels in het polderlandschap. Tijdens deze vogel-fietstocht vanaf Melkschuur Zuidpolder vertellen de boswachters je over het Rotterdamse platteland, een gebied aan de noordrand van de stad, dat nog volop in ontwikkeling is en nóg mooier wordt. Veel vogels hebben hier een plekje gevonden, het is dus raadzaam om een verrekijker mee te nemen.

Op zondag 21 mei, Annie M.G. Schmidts sterfdag, betuigt Beeld en Geluid in Hilversum eer aan deze schrijfster met een muzikaal programma. Aan de hand van filmfragmenten uit het archief, verhaalfiguren, liedjes en gedichten wordt het gehele oeuvre van Annie M.G. Schmidt doorlopen. Joke Linders, biograaf van Schmidt en jeugdliteratuurexpert, leidt het programma samen met zangeres Bobbie Blommesteijn.

Dit weekend op NU.nl

De afgelopen week kende onstuimige dagen voor het Witte Huis. Trump deelde geheime informatie met de Russen, hij zou het FBI-onderzoek naar de Russen hebben willen beïnvloeden en een zwaargewicht werd aangesteld om het onderzoek naar de Russen te gaan leiden. Hoe lang kan de Amerikaanse president nog staande blijven in deze chaos?

Informateur Edith Schippers staat voor de lastige opgave om na de geklapte formatiepoging een nieuwe ronde van onderhandelingen te starten. Sleutelpartijen D66, ChristenUnie, SP en de PvdA werpen allen hun eigen blokkades op. Wat zijn de bezwaren?

Nu het hoogseizoen nadert, zijn veel consumenten bezig met het uitstippelen van hun vakantie. Bij het boeken van een hotel en vliegtickets, dringt die ene vraag zich meestal weer op: heeft het zin om een reisverzekering af te sluiten?

Deze maand verschijnt Wonderful Days, de biografie van 'Mental' Theo Nabuurs, waarin hij een leven vol seks, drank en snelle auto’s beschrijft. Tot de ontmaagding van een fan aan toe. "En het hertje? Dat heb ik daarna, uiteraard, in de kudde opgenomen."

Dit schrijven andere media vandaag

Hulpbehoevende ouderen krijgen in 57 procent van de gevallen geenpassende hulp van de gemeente. Dat is de conclusie van een groot onderzoek door ouderenbonden, patiëntenverenigingen en belangenbehartigers van zorgmedewerkers. Sinds de decentralisatie van de zorg varieert de kwaliteit van het zorgaanbod in de verschillende gemeenten, schrijft De Telegraaf (€). Vaak wordt door gemeenten te veel op mantelzorgers geleund. Bovendien zorgt bureaucratische rompslomp vaak voor enorme vertragingen: wachttijden tot een jaar voor een aangepaste rolstoel zijn niet meer ongewoon.

De Europese Unie gaf in de afgelopen drie jaar 6,4 miljard euro uit om de jeugdwerkloosheid terug te dringen, maar volgens de EuropeseRekenkamer heeft dat vrijwel niets opgeleverd. De Rekenkamer deed onderzoek in zeven lidstaten en concludeert dat hoewel de situatie voor jongeren iets is verbeterd, dat niet is te danken aan de aanpak van de landen zelf, schrijft Trouw (€). De dalende werkloosheidscijfers zijn eerder te danken aan het feit dat jongeren ervoor kiezen om langer te gaan studeren, omdat er toch geen banen zijn.

Intrum Justitia, een van de grootste incassobureaus in Nederland, zal niet langer dreigbrieven versturen aan wanbetalers. Die zijn passé en contraproductief, zegt directeur Rick Terra in de Volkskrant (€). De nieuwe betalingsherinneringen hebben een vriendelijkere toon, bevatten geen juridisch jargon en hebben zelfs een 'zachter' lettertype gekregen. Daarmee sluit Intrum Justitia zich aan bij verschillende wetenschappelijke onderzoeken uit de laaste jaren, waaruit blijkt dat de harde aanpak waarvoor incassobureaus berucht zijn niet werkt.

De massale protesten in Suriname tegen het beleid van president DesiBouterse begonnen anderhalf jaar geleden met een eenmansactie. Destijds werd nog lacherig gereageerd toen de jonge scheikundige Curtis Hofwijks postvatte voor het parlementsgebouw in Paramaribo met een bord waar 'Weg met Bouta' op stond. Vandaag maakt de Surinaamse hoofdstad zich op voor wat mogelijk de grootste demonstratie tegen de president ooit gaat worden, meldt Trouw (€). Hofwijks: "Eerlijk gezegd had ik wel gedacht dat het allemaal wat sneller op gang zou komen."

Dit gebeurde op deze dag in 1932

De Amerikaanse luchtvaartpionier Amelia Earhart begon aan de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische oceaan door een vrouwelijke piloot. Earhart vloog een Lockheed Vega van Harbor Grace in het Canadese Newfoundland naar Londonderry in Ierland. Het was precies vijf jaar nadat haar landgenoot Charles Lindbergh begon aan zijn recordbrekende eerste trans-Atlantische oversteek. Earhart werd 'de vrouwelijke Lindy' genoemd - ze had een hekel aan die bijnaam. In 1936 werd ze de eerste persoon die solo de Stille Oceaan overvloog. Een jaar later verdwenen Earhart en navigator Fred Noonan tijdens een poging om de wereld te vliegen. Ze werden nooit teruggevonden.

Het weer

Het is zaterdag een groot deel van de dag wisselvallig met wolkenvelden. Op sommige plekken valt ook een bui. Aan het eind van de middag klaart het op en is er meer ruimte voor de zon. Bij een wind uit het zuidwesten wordt het ongeveer 16 tot 20 graden. Zondag is het droog en is er ook meer ruimte voor de zon. 

En dan nog dit

Een zak die is gebruikt om monsters van het maanoppervlak te verzamelen tijdens de Apollo 11-missie in 1969 gaat onder de hamer. Het zeer historische voorwerp moet tussen de 2 en 4 miljoen dollar (omgerekend tussen de 1,8 en 3,6 miljoen euro) opbrengen. Het zakje, dat nog kleine achtergebleven deeltjes van de maan bevat, werd gebruikt door astronaut Neil Armstrong om stenen en stof van de maan in te doen. Opvallend is dat de zak vorig jaar per ongeluk werd verkocht door ruimtevaartorganisatie NASA. Door een fout wist de Amerikaanse Nancy Carlson uit Illinois de zak voor 995 dollar (890 euro) op de kop te tikken.

Een heel fijn weekend toegewenst!

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Tip de redactie