NU op de hoogte 19 mei: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen! Dit gaat er vandaag in ieder geval gebeuren.

In Iran worden presidentsverkiezingen gehouden. De strijd gaat dit keer tussen de gematigde zittende president Hassan Rohani en Ebrahim Raisi - de minst bekende kandidaat, maar ook degene die het dichtst bij hoogste leider ayatollah Ali Khamenei staat. Maandag liet Mohammad Bagher Qalibaf, tot dan de derde kandidaat in de race, weten zich terug te trekken om meer stemmen naar Raisi te trekken en Rohani van zijn tweede termijn af te houden. De anti-westerse oud-president Mahmoud Ahmadinejad werd eind april afgekeurd als kandidaat.

De Amerikaanse president Donald Trump gaat op zijn eerste buitenlandreis. De beslissing van Trump om op zijn eerste reis Saudi-Arabië aan te doen is een duidelijke boodschap aan het koninkrijk in het Midden-Oosten. Trump wil de gespannen band die de VS met Saudi-Arabië had ten tijde van Barack Obama verbeteren. De president zal tijdens zijn bezoek met verschillende Arabische en islamitische leiders spreken over onder meer de strijd tegen het terrorisme.

Justitie wil geld zien van de tot levenslang veroordeelde crimineel HuseyinBaybasin. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie 3,5 miljoen euro verkregen door bedreiging en afpersing van onder meer drugshandelaren in Turkije. De Koerd zit in Nederland een levenslange gevangenisstraf uit voor moord, uitlokking van moord, gijzeling, drugsproductie en deelname aan een criminele organisatie. Het gerechtshof in Den Bosch buigt zich vandaag over de inhoudelijke behandeling van de ontnemingsvordering tegen Baybasin.

Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Peter Bosz (Ajax), Erik ten Hag (FC Utrecht), Henk Fraser (Vitesse) en Mitchell van der Gaag (Excelsior) zijn de vijf genomineerden voor de titel van trainer van het jaar in de Eredivisie, de Rinus Michels Award. De hoofdtrainers van de Eredivisieclubs bepalen zelf wie de prijs moet krijgen. In de Jupiler League maken Maurice Steijn (VVV-Venlo), Ron Elsen (MVV) en Peter van den Berg van RKC Waalwijk dit jaar kans op de prijs.

Dit gebeurde er vannacht

De Verenigde Staten hebben donderdag sancties afgekondigd tegen achtleden van het Venezolaanse Hooggerechtshof voor hun steun aan president Nicolas Maduro. De eventuele tegoeden van de rechters bij banken in de VS worden bevroren, ze mogen het land niet in en ze mogen geen zaken doen met Amerikaanse staatsburgers. Venezuela wordt al werken geteisterd door gewelddadige protesten tegen het bewind van Maduro. Tot nu toe kwamen daarbij ten minste 42 demonstranten om het leven.

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft toestemming gegeven voor een onderzoek naar president Michel Temer Hij wordt ervan beschuldigd een zakenman te hebben aangemoedigd zwijggeld te betalen aan een getuige in een enorm corruptieschandaal.

Het Japanse kabinet heeft vrijdag een wet goedgekeurd die het aftreden van de 83-jarige en met gezondheidsproblemen kampende keizer Akihito mogelijk maakt. Het is zeer ongebruikelijk dat een Japanse keizer troonsafstand doet. Tweehonderd jaar geleden gebeurde dat voor het laatst.

De Franse politica Marine Le Pen heeft bekendgemaakt dat ze komende maand meedoet aan de parlementsverkiezingen in haar land. De leider van het Front National wil in de Franse Tweede Kamer, de Assemblée nationale, tegenwicht bieden aan de nieuwe president, Emmanuel Macron.

Het Griekse parlement heeft ingestemd met een nieuw pakket aan bezuinigingen ter grootte van 4,9 miljard euro. De nieuwe besparingen zijn een voorwaarde van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de beschikbaarstelling van 7,5 miljard euro uit het steunpakket. 

De Amerikaan Andrew Talansky heeft de koninginnenrit gewonnen in de Ronde van Californië. De renner van Cannondale versloeg in de sprint bergop klassementsleider Rafal Majka en de Nieuw-Zeelander George Bennett (Lotto-Jumbo).

Zo'n 12 procent van alle Nederlandse automobilisten stuurt tijdens het rijden wel eens een appje. Van de jongere automobilisten (18-35 jaar) stuurt zelfs 23 procent wel eens berichten vanachter het stuur, blijkt uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Antarctica is door de opwarming van de aarde steeds groener aan het worden. Wetenschappers hebben een sterke toename van plantengroei ontdekt. Ze onderzochten de ontwikkeling van mossen op het noordelijke gedeelte van het continent in de laatste vijftig jaar.

Michael 'Mighty Mike' van Gerwen heeft voor de derde keer in zijn carrière de Premier League Darts gewonnen. De wereldkampioen versloeg donderdag in de finale na een spectaculaire comeback de Schotse darter Peter 'Snakebite' Wright met 11-10.

Dit schrijven andere media vandaag

Veel voorkomende criminaliteit is vorig jaar landelijk met 8 procent afgenomen, maar die dalende trend is veel sterker zichtbaar in grote steden dan op het platteland. Dat constateert het AD in de jaarlijkse Misdaadmeter van de krant, die vandaag verschijnt. Ondanks de soms forse dalingen op het terrein van autodiefstallen, straatroven en woninginbraken (-12 procent) blijven geweldsmisdrijven relatief hardnekkig. Die namen slechts met 3 procent af. In 167 gemeenten werden zelfs méér mishandelingen gemeld.

Een storm van verontwaardiging stak op toen een Duitse herder de zesjarigeEvelina verwondde en de eigenares van de hond het meisje aan haar lot overliet. Nu is gebleken dat de politie in Hof van Twente na een eerder bijtincident een half jaar geleden vroeg om een muilkorfgebod voor de herder. Dat verzoek werd niet tijdig genoeg opgepakt door de gemeente. Reden voor de ouders van Evelina om naar een letselschade-expert te stappen, schrijft De Telegraaf (€). De gemeente Hof van Twente heeft excuses gemaakt aan de familie en belooft maatregelen te nemen om toekomstige incidenten te helpen voorkomen.

GGZ-aanbieders hebben vragenlijsten die waren ingevuld door honderdduizenden psychiatrisch patiënten zonder toestemming gedeeld met een databank. De lijsten bevatten onder meer gegevens over suïcidaliteit, depressie, angsten en seksualiteit, meldt Trouw (€). De persoonlijke gegevens van de respondenten waren wel afgeschermd. De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt momenteel of de GGZ daarmee de privacywetgeving heeft geschonden. Twee patiënten en de koepel van cliëntenorganisaties (LOC) hebben een kort geding aangespannen over de kwestie en er zijn Kamervragen over gesteld.

Dit gebeurde op deze dag in 1536

De Engelse koning Henry VIII liet zijn tweede echtgenote, Anne Boleyn, ter dood brengen. De moeder van de latere koningin Elizabeth I was veroordeeld voor buitenechtelijke seks (met vijf mannen, onder wie haar broer) en hekserij. Historici beschouwen dit als een smoes: de naar een mannelijke opvolger smachtende Henry zou ervan overtuigd zijn geraakt dat het huwelijk vervloekt was, nadat Boleyn twee keer achter elkaar een miskraam had. Vlak voordat het zwaard van de Franse beul viel, zei ze over haar echtgenoot: "Een meer genadevolle prins heeft nooit bestaan, en voor mij was hij altijd een goede, zachtaardige en soevereine vorst."

Het weer

Vandaag is het eerst hoofdzakelijk bewolkt en kan er vooral in het westen van het land een bui vallen. Gedurende de rest van de dag is er ook in andere delen van het land kans op een bui. Tegen de avond wordt het weer droog. Het wordt tussen de 14 en 20 graden.

En dan nog dit

Het stoepkrijtverbod in Den Haag gaat van tafel. Een meerderheid van de gemeenteraad schaarde zich donderdagavond achter een motie van GroenLinks, om het verbod op te heffen. "En dan is het een goed Haags gebruik dat het gemeentebestuur zich daarbij neerlegt", aldus fractievoorzitter en raadslid Arjen Kapteijns. Onlangs bleek dat stoepkrijten in Den Haag verboden is, tenzij de gemeente toestemming verleent. Straatkunstenaar Gert-Jan van der Kooij (zelfbenoemd 'Stoepkrijter des Vaderlands') had daarover geklaagd, omdat hij het beu was om door agenten te worden weggestuurd.

Een fijne vrijdag toegewenst!

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Tip de redactie