NU op de hoogte 18 mei: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen! Dit gaat er vandaag in ieder geval gebeuren.

De Amerikaanse onderminister van Justitie, Rod Rosenstein, zal de Senaat in een besloten bijeenkomst bijpraten over de reden van het ontslag van FBI-directeur James Comey op 9 mei. Volgens de officiële lezing zou dit zijn geweest omdat Comey uitspraken deed over het onderzoek naar het feit dat Hillary Clinton haar privé-emailaccount voor haar werk als minister van Buitenlandse Zaken gebruikte. Er zijn echter theorieën dat het ontslag een gevolg is van het onderzoek dat de FBI doet naar de betrokkenheid van Rusland bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De rechter doet uitspraak in de zaak van 22 personen, onder wie een minderjarige, die worden verdacht van online beledigen en bedreigen van politica Sylvana Simons. Het gaat onder meer om het publiceren van haatdragende teksten en afbeeldingen. Een groot deel van de verdachten stelde eerder "het niet zo bedoeld te hebben". In de zaak worden werkstraffen tot tachtig uur geëist

Donderdag zijn de halve finales en finale in Premier League of Darts in de O2 Arena in Londen. Michael van Gerwen speelt tegen de Schot Gary Anderson. In de andere halve finale staan Peter Wright (Schotland) en Phil Taylor (Engeland) tegenover elkaar. Na winnaars van deze duels ontmoeten elkaar dezelfde avond nog in de finale.

Columnist en schrijver Bas Heijne krijgt donderdag de P.C. Hooftprijseen van de belangrijkste literaire onderscheidingen in Nederland, uitgereikt. De prijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essays en poëzie. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Dit gebeurde er vannacht

Oud-politica Elske ter Veld is zondag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat werd woensdagavond bekend. Ter Veld werd in 1989 staatssecretaris van Sociale Zaken in het kabinet-Lubbers, maar moest in 1993 opstappen na ruzie over bezuinigingsmaatregelen met haar eigen PvdA.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft bekendgemaakt dat oud-FBI-directeur Robert Mueller wordt aangesteld als speciale aanklager in het Rusland-onderzoek. Zijn aanstelling werd door zowel de Democraten als de Republikeinen verwelkomd

De Amerikaanse wielrenner Evan Huffman heeft woensdag de vierde rit in de Ronde van Californië gewonnen. De Canadees Rob Britton werd tweede in de heuvelachtige rit van Santa Barbara naar Santa Clarita en Lennard Hofstede van Team Sunweb eindigde als derde.

De Braziliaanse president Michel Temer werd op een geluidsopname vastgelegd toen hij zwijgsommen besprak voor een mogelijke getuige in het grootste corruptieonderzoek in de geschiedenis van het land. Dat heeft een Braziliaanse krant gemeld.

Het aantal alleenreizende minderjarige migranten in de wereld is in vijf jaar tijd bijna vervijfvoudigd, stelt VN-kinderrechtenorganisatie Unicef in een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd. Wereldwijd zijn minstens driehonderdduizend jonge migranten alleen op reis.

Aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn dinsdagavond in Washington D.C. in gevecht gekomen met tegenstanders van de president. Woensdag werd bekend dat ook bodyguards van Erdogan zich daarbij gewelddadig hebben gedragen.

Deze week hebben strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) 350 vierkante kilometer gebied buitgemaakt op Islamitische Staat (IS) rond Raqqa, heeft een woordvoerder gemeld. De operatie maakt deel uit van de voorbereidingen voor een zomeroffensief tegen het IS-bolwerk.

Uit de jaarlijkse Nationale Studentenenquête is gebleken dat studenten ontevreden zijn over de begeleiding van stages door hun opleidingen. De begeleiding op de stageplek wordt wel goed beoordeeld.

Dit schrijven andere media vandaag

Het merendeel van de vertragingen op het spoor is niet te wijten aan storingen: 53 procent van alle treinvertragingen wordt veroorzaakt door roekeloos gedragvandalisme en bommeldingen. Dat blijkt uit cijfers die spoorbeheerder ProRail vandaag publiceert, schrijft De Telegraaf (€). "We hebben het hier over idioten die doodleuk het spoor opgaan om rare fratsen uit te halen, foto’s te maken of een kortere weg te nemen. Ze spelen met hun leven, maar willen dat kennelijk niet zien, als je de bloedstollende filmpjes bekijkt die wij dagelijks binnenkrijgen via cameratoezicht."

Woensdag werd bekend dat eerder deze maand een 19-jarige man met IS-sympathieën werd aangehouden op de militaire vliegbasis Volkel, nadat hij de aandacht van een beveiliger trok. De man verrichtte als invaller werkzaamheden op de basis voor een extern bedrijf. De militaire vakbonden zien dat als een duidelijk teken dat de beveiliging van Nederlandse kazernes strenger moet worden, schrijft het AD (€). De bonden pleiten voor een verklaring van goed gedrag voor werknemers van externe bedrijven.

Een meerderheid van de wijkagenten in Nederland zegt dat de georganiseerde misdaad in de steden vrijwel geen strobreed in de weg wordt gelegd. Dat blijkt uit een onderzoek van twee wetenschappers van de Politieacademie in Apeldoorn in opdracht van de Nationale Politie. Volgens de wijkagenten wordt het werk van geüniformeerde agenten belemmerd dor een tekort aan rechercheurs en bureaucratische rompslomp, schrijft de Volkskrant.

Dit gebeurde op deze dag in 1804

De Franse Senaat verleende Napoleon Bonaparte de titel van keizer. In december van dat jaar kroonde de Franse dictator zichzelf in bijzijn van de Paus. Napoleon werd buiten Frankrijk gezien als de man die de rust had hersteld na de terreur van de Franse Revolutie, maar zijn veroveringsdrang werd gevreesd. Dat bleek terecht: de briljante militaire strateeg wist een groot deel van Europa te veroveren. Pas na een desastreuze veldtocht tegen Rusland, die Napoleon twee derde van zijn leger kostte, keerde het tij. Na een verbanning en een 'comeback' werd Napoleon in 1815 definitief verslagen in de Slag bij Waterloo.

Het weer

Vandaag is het overwegend bewolkt en van tijd tot tijd vallen er buien, vooral in het oostelijk deel van het land. Met middagtemperaturen van 17 tot 21 graden en een matige westenwind wordt het minder warm dan gisteren.

En dan nog dit

Het Rijksmuseum heeft het eerste fotoboek ooit gekocht. Het werk is bovendien van de hand van 's werelds eerste vrouwelijke fotograaf. Het museum telde 450.000 euro neer voor Photographs of British Algae van Anna Atkins. In het zeer zeldzame boek uit 1843 is een bundeling van 307 blauw getinte afbeeldingen te zien, die bedoeld waren als illustraties voor een handboek over Britse wieren. Conservator fotografie van het Rijksmuseum Hans Rooseboom noemt de platen "van een onbegrijpelijke schoonheid" en spreekt van "buitengewoon zeldzaam werk, op het kruispunt van wetenschap en kunst, uit een tijd dat foto's nog niet als kunst werden gezien maar vooral als nuttig gebruiksmiddel". Het boek is vanaf 17 juni te zien.

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Tip de redactie