In de afgelopen periode hebben enkele jeugdspelers van betaald voetbalorganisaties in Nederland zich gemeld bij hun club vanwege vermeend seksueel misbruik. Net als bij het misbruik in het voetbal in het Verenigd Koninkrijk, is het de verwachting dat er zich meer spelers zullen melden. Dit is wat we tot nu toe weten over het misbruik:  

Begin mei zijn twee oud-jeugdspelers van Vitesse en PSV in De Volkskrant naar buiten getreden met het verhaal dat zij misbruikt zijn. De twee voormalige voetballers gelden als de eerste publiekelijk bekende slachtoffers van seksueel misbruik in het Nederlandse profvoetbal. Enkele dagen na de eerste bekendmaking volgden er nog twee oud-jeugdspelers van PSV.

Bij de club uit Einhoven hebben zich tot nu toe vijf jeugdspelers gemeld. Het misbruik speelde zich af in de jaren 60, 70, 80 en begin jaren negentig. Het gaat om zeker drie daders, waaronder één jeugdtrainer.

De misbruikzaak bij Vitesse stamt uit 1996. Een 12-jarige jeugdspeler werd destijds aangerand en een nacht lang vastgehouden door zijn elftalleider. Vitesse heeft in samenspraak met de jongen besloten om het verhaal nooit naar buiten te brengen. De dader werd door de club op non-actief gesteld en door de rechter veroordeeld tot zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf. 

De laatste bekende gevallen betreffen die van twee oud-spelers van voetbalclubs Sparta en FC Eindhoven die zeggen misbruikt te zijn op de jeugdopleidingen van de clubs. Sparta heeft in verband met de beschuldigingen een vrijwilliger op non-actief gesteld. Bij Sparta betreft het een jeugdspeler uit de jaren negentig en bij FC Eindhoven gaat het om een jeugdspeler uit de jaren zeventig.

Meldpunten

Alle clubs waarvan de misbruikmeldingen openbaar gemaakt zijn, reageren geschokt. Ze roepen (oud-)spelers op zich te melden. Zij hebben daarvoor speciale meldpunten opgericht. Ook staan vertrouwenspersonen klaar bij de clubs om gesprekken aan te gaan met slachtoffers. 

De KNVB heeft ook een orgaan waar mensen terecht kunnen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik in het voetbal. De bond heeft zes vertrouwenscontactpersonen voor de verschillende regio's in het land en voor het betaald voetbal. 

PSV roept in ieder geval alle profvoetbalclubs in Nederland op een eigen meldpunt te openen voor seksueel misbruik. 

Hoeveel spelers of ex-spelers zich in totaal hebben gemeld bij, is niet duidelijk. 

Onderzoekscommissie

De Nederlandse verhalen tonen grote overeenkomsten met het misbrukschandaal in het Britse voetbal. De omvang van het misbruik is daar, tot nu toe, echter een stuk groter met tot nu toe 429 mogelijke slachtoffers. 

Naar aanleiding van dit schandaal maakt NOC*NSF eind vorig jaar bekend onderzoek te gaan doen naar seksueel misbruik in de sport in het algemeen. Half mei startte een speciale onderzoekscommissie met een grootschalig onderzoek dat seksueel misbruik bij zowel amateurverenigingen als topsportclubs moet blootleggen, zoals dat eerder gebeurde met het misbruikschandalen in de katholieke kerk en de jeugdzorg.