NU op de hoogte 17 mei: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen. Dit gaat er vandaag, woensdag 17 mei, in ieder geval gebeuren.

Klokkenluider Chelsea Manning komt vrij. Manning werd in 2013 veroordeeld tot een celstraf van 35 jaar voor het lekken van geheime informatie aan website Wikileaks. Het gelekte materiaal bevatte onder meer een video waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen elf Iraakse burgers doodschieten. President Obama maakte tijdens zijn laatste week als president bekend dat Manning vervroegd zou vrijkomen.

In de strijd om het laatste ticket voor Europees voetbal worden de eerste duels gespeeld. FC Utrecht speelt als nummer vier van de Eredivisie om 18.30 uur uit tegen sc HeerenveenAZ gaat na de verloren bekerfinale in de herkansing tegen FC Groningen. Dit duel begint om 20.45 uur. 

ABN Amro presenteert zijn resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar. In het vierde kwartaal van 2016 boekte de bank bijna een kwart meer winst vergeleken met een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 333 miljoen euro. Het concern wist te profiteren van een toename van de kredietverlening en significant lagere kredietvoorzieningen. Over heel 2016 realiseerde ABN Amro een winstgroei van 8 procent. Een tegenvaller voor de bank was de compensatieregeling rond gedupeerde mkb'ers met een rentederivaat.

Dit gebeurde er vannacht

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de oud-directeur van de FBIJames Comey, gevraagd om het onderzoek naar zijn voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. Dat meldt The New York Times op basis van een memo die Comey schreef kort na het verzoek.

Bij voetbalclubs Sparta en FC Eindhoven hebben zich twee oud-spelers gemeld die zeggen misbruikt te zijn op de jeugdopleidingen van de clubs. Sparta heeft in verband met de beschuldigingen dinsdag een vrijwilliger op non-actief gesteld.

Op 1 januari van dit jaar telde Nederland 2.225 mensen van honderd jaar en ouder. Dat zijn er 124 meer dan een jaar eerder en twee keer zoveel als twintig jaar geleden.

De politie heeft dinsdagavond een man in zijn been geschoten in Capelle aan den IJssel. Dat gebeurde volgens de eerste berichten nadat een melding was binnengekomen over een naakte man die spullen uit een flatgebouw aan het Reviusrondeel gooide, zei een politiewoordvoerder.

Dit schrijven andere media vandaag

Het Dordtse chemiebedrijf DuPont wist mogelijk al in de jaren tachtig van het gevaar van de giftige stoffen voor de omwonenden van de fabriek. Volgens documenten die het AD in handen heeft, zou het bedrijf al in 1984 hebben overwogen te stoppen met de schadelijke stof C8. De economische belangen waren echter te groot.

Afgelopen jaar zijn er 1.473 integriteitsonderzoeken uitgevoerd naar politiemensen. Volgens De Telegraaf heeft dat in 126 gevallen geleid tot voorwaardelijk of onvoorwaardelijk ontslag. Corruptie of het lekken van informatie zou twintig keer aanleiding tot onderzoek zijn geweest.

De AIVD en de MIVD zullen hun zorgen over het lekken van staatsgeheimen door de Amerikaanse president Donald Trump 'laten doorklinken.' Dat meldt De Volkskrant op basis van gesprekken met ingewijden van de Nederlandse inlichtingendiensten. Er is geen sprake van het heroverwegen of stopzetten van de samenwerking met Amerikaanse partnerdiensten.

Dit gebeurde er op deze dag in 1957

Het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalde dat de wettelijk vastgelegde rassenscheiding op openbare scholen niet langer mocht worden toegepast. De zaak werd aangespannen door Linda Brown. Zij moest anderhalve kilometer lopen naar een zwarte school, terwijl er een paar straten verderop een witte school stond. De rechters bepaalden dat de rassenscheiding op scholen leidde tot verschillen in onderwijsniveau. De uitspraak leidde niet direct tot desegregatie. Daarvoor moest worden gewacht tot 1964, toen de Civil Rights Act-wetgeving een einde maakte aan de rassenscheiding in de Verenigde Staten.

Het weer

Woensdag trekken de wolken in het noorden langzaam weg en wordt het overal behoorlijk zonnig. Het blijft overwegend droog en het wordt op veel plaatsen zomers warm met 23 tot 28 graden, lokaal nog iets warmer. De zuidoostenwind is matig. Donderdag verdrijven regen en onweer de warmte, vrijdag is het vrij wisselvallig en 17 graden.

En dan nog dit

Koningin Máxima is woensdag jarig. Ze wordt 46 jaar en viert haar verjaardag in huiselijke kring. Wie haar wil feliciteren kan dat doen door de vlag uit te hangen. Volgens de agenda van het Koninklijk Huis wordt de jarige koningin woensdag niet verwacht bij officiële activiteiten. Donderdag moet Máxima wel aan het werk.

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Tip de redactie