NU op de hoogte 16 mei: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen. Dit gaat er vandaag, dinsdag 16 mei, in ieder geval gebeuren.

De Amerikaanse president Donald Trump ontmoet in Washington zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. Het is de eerste ontmoeting tussen de twee sinds Trump aantrad in januari. De verwachting is dat onder meer wordt overlegd over de strategie in Syrië. Zeer tegen de zin van de Turken besloot Trump onlangs de Koerdische YPG-militie te bewapenen in de strijd tegen Islamitische Staat. Turkije is al lang in strijd met de Koerdische PKK en vreest dat de wapens ook daar terecht zullen komen.

In de Giro d'Italia staat vandaag de eerste tijdrit op het programma. De 40 kilometer lange rit tegen de klok lijkt op het lijf geschreven van Tom Dumoulin, die momenteel de derde plek bezet in het klassement. De Limburger moet 30 seconden goedmaken op rozetruidrager Nairo Quintana.

Verder doet de rechtbank in Amsterdam uitspraak tegen de zogenoemde 'krokodillenbende' die wordt verdacht van drugshandel. Tegen de zeven mannen en drie vrouwen zijn door het Openbaar Ministerie celstraffen tot drie jaar geëist. Bij een inval in een loods in Amsterdam vond de politie onder meer koffers met geld die bewaakt werden door alligators in een bassin. Naast het geld en de reptielen werden wapens, munitie en een hennepplantage aangetroffen.

En het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met een eerste raming van de groei van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van dit jaar. In het vierde kwartaal van 2016 groeide het bruto binnenlands product (bbp) met 0,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit was vooral te danken aan de export en daarnaast de consumptie door huishoudens. Het CBS publiceert tegelijkertijd gegevens over de CO2-uitstoot en de arbeidsmarkt.

Dit gebeurde er vannacht

Donald Trump deelde zeer geheime informatie afkomstig van een kwetsbare bron binnen Islamitische Staat met de Russische minister van Buitenlandse zaken Sergej Lavrov, melden bronnen uit het Witte Huis.

Een Venezolaanse man heeft maandag (lokale tijd) bekend dat hij tijdens een overval in 2016 twee dodelijke schoten heeft gelost op de Nederlandse politieagent Ferry Bakx. De zogeheten Drum-zaak gaat naast de moord op Bakx ook om mensensmokkel, verboden vuurwapenbezit en drugssmokkel.

Mensenrechtenactivisten worden steeds meer geïntimideerd, vervolgd of met geweld geconfronteerd. In het afgelopen jaar kwamen 281 mensenrechtenactivisten om het leven, vergeleken met 156 een jaar eerder, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van Amnesty International.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag de recente Noord-Koreaanse rakettesten unaniem veroordeeld en met nieuwe sancties gedreigd. Het orgaan waarschuwt dat de tests bijdragen aan de ontwikkeling van nucleaire langeafstandswapens en de spanningen in de regio verhogen.

Dit schrijven andere media vandaag

Wie hoger opgeleide ouders heeft, ziet de toekomst zonniger tegemoet, meldt de Volkskrant  (€) na onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken. De hoogopgeleide is tevredener over zijn woonbuurt en over de ondersteuning die hij thuis en op school krijgt bij zijn onderwijsloopbaan.

De plannen van de Europese Commissie ten aanzien van ‘asielhoppen’, liggen volgens De Telegraaf (€) mijlenver van de visie van het Europees Parlement op het gebied van immigratie. De Commissie wil vreemdelingendetentie uitbreiden voor mensen die de regels niet nakomen. Het Parlement is het daar niet mee eens, tenzij een rechter vindt dat er echt geen andere mogelijkheden zijn.

Criminele bendes stelen steeds vaker lading uit vrachtwagens. Omdat transportbedrijven te weinig aangifte doen, opent de politie vandaag een speciaal telefoonnummer waar gedupeerde chauffeurs zich 24 uur per dag kunnen melden. Lees verder in het AD (€).

Dit gebeurde op deze dag in 1929

In de Verenigde Staten vond voor het eerst de uitreiking plaats van de Academy Awards, beter bekend als de Oscars. ‘Wings’ werd uitgelopen tot beste film. Janet Gaynor ontving de prijs voor  beste actrice en Emil Jannings voor beste acteur.

Het weer

Het blijft vandaag vrijwel overal droog en het wordt rond de 25 graden. De wind is zuidelijk en blijft zwak tot matig.

En dan nog dit

Een 110 miljoen jaar oud fossiel van een nodosaurus is vanaf afgelopen weekend te bekijken in het Royal Tyrrel-museum in Alberta, Canada. Het wordt gezien als het best bewaarde fossiel van een gepantserde dinosaurus ter wereld. Er zijn zevenduizend uren van reconstructiewerkzaamheden voor nodig geweest om het bijna vijf meter lange fossiel klaar te maken voor museumbezoekers, meldt The Guardian.

Lees meer over:
Tip de redactie