NU op de hoogte: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen! Dit gaat er vandaag, maandag 15 mei, in ieder geval gebeuren.

Feyenoord stelde zondag de landstitel veilig door in De Kuip met 3-1 te winnen van Heracles Almelo. Meteen na de wedstrijd werd de kampioensschaal uitgereikt. Vandaag worden de spelers en de staf om 12.00 uur onthaald op de Coolsingel in het centrum van Rotterdam, waar het behalen van de landstitel samen met de supporters wordt gevierd. Voorafgaand wordt de club door burgemeester Ahmed Aboutaleb ontvangen in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis.

Demissionair minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) rijkt na 66 jaar alsnog het Bronzen Kruis uit aan de nabestaanden van een Korea-veteraan. De korporaal was al in 1951 voorgedragen voor een onderscheiding, omdat hij sneuvelde bij het redden van gewonde kameraden tijdens een vuurgevecht. Omdat de voordracht zoek raakte en jarenlang niet was te vinden, bleef erkenning uit. Toen de nabestaanden zich twee jaar geleden meldden bij Veteranenombudsman Reinier van Zutphen werd de onderscheiding alsnog toegekend.

Willem Holleeder staat voor de rechter. Holleeder zit sinds december 2014 in voorlopige hechtenis op verdenking van het medeplegen van moord en deelname aan een criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor zijn vermeende rol bij zes liquidaties en twee pogingen daartoe, waaronder die op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt bekend hoe winkeliers het er vanaf hebben gebracht in de eerste maand van de lente. In februari bleek de omzet van winkels voor de tiende maand op rij gestegen te zijn ten opzichte van een jaar eerder. Gemiddeld werd er in de sector 4 procent meer omgezet en werden er 1,5 procent meer goederen verkocht.

Dit gebeurde vannacht

In Rotterdam zijn zondag tijdens de festiviteiten rond het kampioenschap van Feyenoord geen bijzondere incidenten voorgevallen. De politie heeft maandagochtend gemeld dat de incidenten kleinschalig en beheersbaar waren.

Nederland is dit jaar verder gezakt op de internationale ranglijst voorkinderrechten die de organisatie Kidsrights maandag heeft gepubliceerd. Ons land eindigde met een vijftiende plaats onder minder welvarende landen als Thailand, Tunesië en Slovenië.

Meer dan tweeduizend rebellen en hun gezinnen hebben zondag Qaboun, een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus verlaten. De uittocht volgde op twee maanden van luchtaanvallen en artilleriebeschietingen.

De langdurige werkloosheid in Nederland is in het eerste kwartaal verderafgenomen. Dat heeft het CBS maandagochtend gemeld. Er waren vijftigduizend langdurig werklozen minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Actrice Joanna Lumley heeft uit handen van haar Absolutely Fabulous-collega Jennifer Saunders de oeuvreprijs Bafta Fellowship ontvangen. Het is de hoogste onderscheiding van het Britse film- en televisie-instituut.

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa is zondag de noodtoestand afgekondigd vanwege een cholera-epidemie. De uitbraak van de dodelijke infectieziekte heeft al tientallen levens geëist.

De raket die zondag door Noord-Korea werd getest was in staat een "grote, zware kernkop" te dragen, meldde staatspersbureau KCNA maandag (plaatselijke tijd). De test zou zijn geslaagd. De VN-Veiligheidsraad spreekt dinsdag over de kwestie.

Marcel Kittel heeft de eerste etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Duitse sprinter was na een rit van 167 kilometer met start en finish in Sacramento de snelste in een massasprint.

Dit schrijven andere media vandaag

Hoewel de Nederlandse overheid digitale veiligheid beschouwt als prioriteit, wordt er nog te weinig in geïnvesteerd. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Amerikaanse denktank Potomac Institute for Policy Studies, meldt De Telegraaf (€). "Nederland stelt dat cyberveiligheid een prioriteit is, maar financiert tegelijkertijd de organisaties die dat beleid moeten uitvoeren niet alsof ze van strategisch belang zijn voor het economisch welzijn of de nationale veiligheid", schrijven de onderzoekers.

De meeste mensen denken bij kloosterorden in de late Middeleeuwen aan vrome monniken en nonnen, die de hele dag met hun geloof bezig waren. Dat beeld klopt maar gedeeltelijk, zegt literatuurwetenschapper Cécile de Morrée in de Volkskrant (€). Zij bestudeerde religieuze liedverzamelingen en ontdekte dat de kloosterlingen niet zo streng van het 'wereldlijke' waren gescheiden als breed wordt aangenomen. Ze zongen bijvoorbeeld liedjes over Jezus als gulle kroegbaas of over zijn bezoekjes aan de nonnen, die zichzelf immers zagen als bruid van Christus.

Dat mensen met een laag inkomen in de schulden raken is vaak te wijten aan de overheid. Er dreigt daardoor een "schuldenonderklasse" te ontstaan, zegt Marco Florijn in Trouw (€). Florijn is de nieuwe voorzitter van NVVK, de branchevereniging van schuldhulpverlening en sociaal bankieren. "Het is allemaal zo ingewikkeld geworden dat mensen bijna onbewust in de schulden komen. Als je bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag te laat beëindigt, zit je al snel met een hoge schuld. Als de overheid je dan ook nog ziet als een fraudeur, en niet meewerkt aan een oplossing, wordt het steeds zwaarder."

Dit gebeurde op deze dag in 1648

Er kwam met de Vrede van Münster officieel een einde aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de opstandelingen in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Die oorlog was tijdens een twaalfjarige wapenstilstand voortgezet in Duitsland, waar de Republiek tijdens de Dertigjarige Oorlog de protestantse Duitse staten steunde en Spanje de katholieke. In 1621 laaide  de strijd ook weer op in de zuidelijke Nederlanden. Het verdrag van Münster was deel van de Vrede van Westfalen, die de Dertigjarige Oorlog beëindigde. Na het tekenen werd de Republiek officieel erkend door de omliggende landen.

Het weer

De dag begint met perioden met zon, maar vanuit het westen komt er volgens het KNMI in de loop van de middag meer bewolking binnendrijven. Het blijft wel droog en het wordt rond de 19 tot 20 graden. De ANWB verwacht een normale spits, zowel 's ochtends als 's avonds.

En dan nog dit

Suske en Wiske zijn in hun nieuwste avontuur wat eigentijdser geworden. Zo heeft Wiske een strakker gesneden jurkje, borstjes en hippe laarsjes. Suske draagt een hoodie. Het beroemde tweetal zal ook meer gebruik gaan maken van techniek en hun verhalen zullen wat meer actie bevatten. De vorige aanpassing aan het stripduo dateerde van tien jaar geleden. Standaard Uitgeverij in Antwerpen presenteert vandaag het nieuwe Suske en Wiske-albumDe Planeetvreter.

Een prettige maandag toegewenst!

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

NUwerk

Tip de redactie