NU op de hoogte: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen! Dit gaat er vandaag, vrijdag 12 mei, in ieder geval gebeuren.

De rechter doet uitspraak in het kort geding dat is aangespannen door de vader van een twaalfjarige jongen uit Noord-Holland, die vorig jaar werd bestraald vanwege een hersentumor. In maart had een vervolgbehandeling in de vorm van een chemokuur moeten starten. Dat wil de jongen echter niet, zo heeft hij zelf aangegeven - en een psychiater heeft de jonge patiënt na onderzoek wilsbekwaam verklaard. Zijn vader heeft ernstige twijfels over die conclusie.

Op het moment dat de examens Nederlands (vmbo), Frans (havo) en Engels (vwo) op het programma staan, zal staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) onderdeel zijn van het belpanel van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). LAKS neemt ook dit jaar alle klachten aan van eindexamenkandidaten. Donderdag ontving het LAKS een recordaantal klachten over het vwo-examen Nederlands. Volg al het nieuws over de eindexamens op het examendossier van NU.nl in samenwerking met Scholieren.com!

Het Italiaans beroepshof buigt zich over de straf van oud-kapitein Francesco Schettino. Hij werd in 2015 tot zestien jaar cel veroordeeld voor het veroorzaken van de ramp met cruiseschip Costa Concordia in 2012. Omdat Schettino in beroep ging tegen de uitspraak, hoefde hij zijn straf nog niet uit te zitten. De Costa Concordia verging op 13 januari 2012 voor het Toscaanse eilandje Giglio toen het schip te dicht langs de rotsachtige kust voer. 32 mensen kwamen om het leven.

De rechtbank in Rotterdam oordeelt over het verzoek van meer dan twintig donorkinderen en hun ouders om hun DNA te vergelijken met dat van de vorige maand overleden fertiliteitsarts J. Karbaat. Die was directeur van Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht. De donorkinderen en hun ouders willen onder meer opheldering over geruchten dat Karbaat zelf donor is geweest. Vandaag kijkt de rechter in het kort geding of het verzoek een spoedeisend belang heeft en op basis daarvan wordt besloten wanneer er uitspraak wordt gedaan over het DNA-verzoek.

In de eerste ronde van de play-offs om promotie naar de Eredivisie neemt FC Emmen het op tegen RKC en speelt Almere City tegen Helmond Sport. Emmen is al zo goed als zeker van de volgende ronde, want het won de uitwedstrijd bij RKC met liefst 5-1. Helmond Sport verdedigt in Almere een 4-2 voorsprong. De Eredivisieclubs stromen in de tweede ronde in, net als de hoogst geklasseerde teams uit de Jupiler League.

Dit gebeurde er vannacht

OG3NE is er donderdagavond in Kiev in geslaagd een plek in de finale van het Eurovisie Songfestival te bemachtigen. De zussen Lisa, Amy en Shelly Vol brengen hun nummer Lights and Shadows zaterdag als zesde act in de finaleshow.

Ajax heeft zich donderdag ondanks een 3-1 nederlaag uit bij Olympique Lyon geplaatst voor de finale van de Europa League. Het is voor de Amsterdammers de eerste Europese finale in 21 jaar. Ajax moet het daarin opnemen tegen Manchester United, dat zich op dezelfde avond plaatste door gelijk te spelen tegen Celta de Vigo. Tienduizend Ajaxfans mogen mee naar Stockholm, waar de finale wordt gespeeld.

Albert Heijn heeft een tik op de vingers gekregen van het College voor de Rechten van de Mens vanwege leeftijdsdiscriminatie. De supermarkt vraagt in vacatures vaak specifiek om studenten of scholieren, terwijl dat lang niet altijd is toegestaan.

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de benoeming van een nieuwe handelsvertegenwoordiger voor de VS. De ervaren advocaat RobertLighthizer zal een cruciale positie vervullen in de heronderhandelingen over het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (NAFTA) tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

Brazilië heeft na achttien maanden de nationale noodtoestand opgeheven. Die was van kracht vanwege de epidemie met het zikavirus en de sterke toename van hersenafwijkingen bij pasgeboren baby's. Het aantal nieuwe besmettingen is sterk afgenomen, aldus de Braziliaanse regering.

Tientallen betogers hebben zich donderdagavond verzameld bij een cultureel centrum in de Spaanse hoofdstad Madrid om te demonstreren tegen president Nicolas Maduro. Ambassadeur Mario Isea zat in het gebouw en zei geen kant op te kunnen.

De cast voor New Mutants, een spin-off van X-Men, wordt langzaam maar zeker duidelijkAnya Taylor-Joy (Split) neemt de rol van Magik op zich. Haar Britse collega Maisie Williams (Game of Thrones) speelt Wolfsbane.

Dit schrijven andere media vandaag

Mensen die rond de teflonfabriek van het bedrijf DuPont (nu Chemours) in Dordrecht woonden hebben nog steeds gevaarlijk hoge concentraties van het giftige zuur PFOA in hun bloed. Vijf jaar nadat de schoorstenen van de fabriek stopten de stof uit te stoten, vond het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) bij bloedonderzoek onder 382 mensen concentraties tot 147 nanogram PFOA per milimeter bloed aan, schrijft de Volkskrant (€). De veilig geachte grens ligt op 89 nanogram. Dat kan leiden tot schade zoals een verhoogd cholesterol, maar mogelijk ook tot ernstigere aandoeningen.

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis draagt een vrouw in het openbaar het islamitische middaggebed voor. De Amerikaanse theologe en voorvechtster van vrouwenrechten Amina Wadid doet dat vanmiddag op uitnodiging van opiniemaakster Hasna El Maroudi. Dat gebeurt niet in een moskee, maar in concertzaal Paradiso in Amsterdam, schrijft Trouw (€). Geheel vrijwillig was dat niet, maar geen moskee in ons land wil de vingers branden aan het verbreken van de traditie dat moskeëen traditioneel mannenzaken zijn. "Vraag je mensen waarom een vrouw geen imam kan zijn, dan krijg je te horen dat het 'niet gepast' is, vanwege haar seksuele aantrekkingskracht."

China en een keur aan andere landen buigen zich zondag en maandag op de Een-Riem-Een-Weg-conferentie over de herleving van de Zijderoute, die ooit China en het Westen verbond voor handel. Voor de landen waar de 'Nieuwe Zijderoute' doorheen loopt wordt dat zeer lucratief, belooft China. Maar voor veel van die landen is de schaal van het megaproject intimiderend, schrijft De Telegraaf (€):  de Chinese investeringen - vooral in infrastructuur - kunnen oplopen tot 4000 miljard euro. Meer dan twee derde van de wereldbevolking krijgt ermee te maken en meer dan een derde van de wereldeconomie.

Dit gebeurde op deze dag in 1949

De Sovjet-Unie beëindigde de blokkade van Berlijn. Daarmee kwam ook een einde aan de luchtbrug waarmee de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de twee miljoen inwoners van West-Berlijn van noodhulp voorzagen. De ruzie rond Berlijn ontstond toen de Sovjets in 1948 een eigen munt voor de Sovjet-bezettingszone in Berlijn lanceerden. Toen het Westen weigerde die munt te erkennen, werden alle toegangswegen naar de stad afgesloten. Op het hoogtepunt van de luchtbrug landde er elke 45 seconden een vliegtuig met hulpgoederen in West-Berlijn.

Het weer

Vandaag is het vaak bewolkt, met af en toe buien en soms met onweer. Het wordt rond de 19 graden bij een zwakke of matige wind uit zuidelijke richting. De ANWB voorziet vanavond een normale avondspits.

En dan nog dit

De stem van de in november 2014 overleden komiek en acteur RobinWilliams is vanaf vandaag te horen in de film Absolutely Anything. Het is de laatste film waar Williams postuum in voorkomt. In de film krijgt docent Neil Clarke bovenaardse krachten van aliens. Williams leende zijn stem aan Neils hond, Dennis. Hij putte zijn inspiratie voor de rol uit tienerjongens. "Hij is als een 13-jarige jongen. Dus bij alles wat ik doe, moet ik gewoon denken als een 13-jarige", zei Williams ten tijde van de opnames tegen Jones.

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Tip de redactie