NU op de hoogte: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Dit gaat er vandaag, donderdag 11 mei, in ieder geval gebeuren.

Ajax hoopt zich voor het eerst sinds 1996 te plaatsen voor een Europese finale. Dankzij de 4-1 overwinning in Amsterdam heeft de ploeg een uitstekende uitgangspositie voor de return tegen Olympique Lyon. Tegelijkertijd staan Manchester United en Celta de Vigo tegenover elkaar in de andere halve finale. United won het heenduel in Spanje met 0-1. De finale van de Europa League wordt op woensdag 24 mei gespeeld in Stockholm.

Het is het de grote dag voor de Nederlandse inzending van het Eurovisie SongfestivalOG3NE moet een plek voor de grote finale zien te bemachtigen. In de tweede voorronde strijden daarnaast nog zeventien inzendingen om een van de tien toegangskaartjes tot de finale van zaterdag in het International Exhibition Centre in Kiev.

De nieuwe Franse president Emannuel Macron maakt de namen bekend van de 577 kandidaten die namens zijn partij En Marché! mee gaan doen aan de parlementsverkiezingen op 11 juni. Oud-premier Manuel Valls werd woensdag nog afgewezen als kandidaat. Volgens de kiescommissie voldoet Valls "op dit moment" niet aan de eisen. Daarnaast zegt de partij dat het niet haar taak is "om oud-politici te recyclen".

De Rotterdamse gemeenteraad besluit over medewerking aan de verwezenlijking van Feyenoord City, waar het nieuwe Feyenoordstadion onderdeel van zou moeten worden. Het besluit zou de eerste stap kunnen worden in de verwezenlijking van het circa 1,5 miljard euro kostende plan voor de bouw van een nieuw Feyenoordstadion met 63.000 zitplaatsen, woningen, scholen, kantoren, winkel- en uitgaanscentra.

Alle ruim 425 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn gevraagd om met een of meer van hun bieren deel te nemen aan de Dutch Beer Challenge. Donderdag wordt de winnaar bekendgemaakt bij de opening van de Week van het Nederlandse Bier. Vorig jaar won Gajes van brouwerij Bruut.

Dit gebeurde er vannacht.

Michael Flynn, de ontslagen veiligheidsadviseur van Donald Trump, is woensdag lokale tijd gedagvaard, omdat hij een speciale onderzoekscommissie weigert inzage te geven in bepaalde documenten over zijn relaties met Rusland.

Zeker een kwart van de Nederlandse gemeenten komt dit jaar miljoenen euro's tekort voor de zorg voor hun inwoners en om bijstandsuitkeringen te bekostigen. Dat meldt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op basis van eigen onderzoek. Voor bijstandsgelden is een gezamenlijk tekort van 270 miljoen euro.

De dinsdag bij de FBI ontslagen James Comey heeft de medewerkers van de federale opsporingsdienst een afscheidsbrief gestuurd. ''Ik heb er lang in geloofd dat een president een FBI-directeur kan ontslaan om wat voor een reden dan ook, of zelfs zonder reden."

Dit schrijven andere media vandaag.

Het CDA zou tijdens de onderhandelingen voor een nieuw kabinet alle groene maatregelen blokkeren die burgers in de portemonnee kunnen treffen. De houding van CDA-voorman Buma zou de gesprekken over het klimaat stroef laten verlopen, schrijft het AD. Een voorbeeld van zo’n maatregel zijn ‘groene belastingen’.

Een homostel uit Amsterdam heeft hun door een draagmoeder gebaarde baby uit Cambodja weten te krijgen. Het koppel is daarbij geholpen door de Nederlandse ambassade, zo vertelt het stel aan De Volkskrant. In november verbood Cambodja commercieel draagmoederschap. De naar schatting honderden vrouwen die op dat moment al in verwachting waren kregen geen overgangsregeling.

Sinds begin 2016 hebben 35 criminelen hun elektronische enkelband doorgeknipt. Het gaat om veroordeelden die het laatste deel van hun straf thuis mogen uitzitten en verdachten die thuis onder elektronisch toezicht stonden. Dat blijkt uit cijfers van Reclassering Nederland, die De Telegraaf heeft opgevraagd.

Dit gebeurde er op deze dag in 1960.

De Israëlische geheime dienst weet in Argentinië Adolf Eichmann op te pakken. Het nazi-kopstuk heeft een groot aandeel in de Holocaust en slaat na de Tweede Wereldoorlog op de vlucht. Nazi-jager Simon Wiesenthal weet hem vijftien jaar later op te sporen, waarop agenten van de Mossad Eichmann ontvoeren en naar Israël smokkelen. Tijdens een proces wordt de Duitser schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden. Op 31 mei 1962 wordt hij opgehangen.

Het weer.

Overdag trekken er van het zuiden uit wolkenvelden het land binnen en een lokale bui of buiige regen in het zuiden is niet uitgesloten. In de loop van de middag neemt ook in de zuidelijke helft van het land de kans op een regen- of onweersbui toe. Pas in de avond kunnen er ook buien in het noorden tot ontwikkeling komen. Het kwik loopt op naar 16 graden op de Wadden tot 22 graden in het zuiden. De oostelijke wind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied kan de windkracht toenemen naar matig tot vrij krachtig.

En dan nog dit.

Een zware aardbeving heeft de Zuidpool getroffen. Het epicentrum lag in de buurt van de Britse Zuidelijke Sandwicheilanden. Volgens geologen is er echter geen gevaar voor een tsunami. Zij noemen de beving met een Magnitude van 6,8 "oppervlakkig", aangezien het epicentrum lag op zo'n tien kilometer onder de zeebodem.

Je kan je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Tip de redactie