NU op de hoogte: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen. Dit gaat er vandaag, woensdag 10 mei, in ieder geval gebeuren

De eindexamens voor middelbare scholieren gaan van start. Vwo'ers beginnen woensdagmiddag met het examen Nederlands, een examen dat altijd garant staat voor een flink aantal klachten. Havisten mogen die middag aan de slag met scheikunde. Vmbo-scholieren komen grotendeels vrijdag pas in actie. Het grootste deel van de kandidaten, ongeveer 112.000, doet examen op vmbo-niveau. Daarnaast leggen bijna 60.000 scholieren examens af op havo-niveau en op het vwo zijn dat er zo'n 40.000. De examens duren tot en met woensdag 24 mei. Ongeveer drie weken later mogen de kandidaten de uitslag verwachten.

In de return van de halve finale van de Champions League strijden Atletico Madrid en Real Madrid om een plek in de finale. Dankzij drie treffers van Cristiano Ronaldo won Real vorige week de thuiswedstrijd met 3-0. De winnaar van de halve finale plaatst zich voor de eindstrijd die op 3 juni in Cardiff gespeeld wordt. Real kan de eerste club worden sinds Bayern München in 2013 die zich twee jaar achtereen voor de finale plaatst. De Champions League werd nog nooit tweemaal op rij door dezelfde club gewonnen.

De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, brengt een bezoek aan de Tweede Kamer. Draghi doet dat op uitnodiging van de vaste commissie voor Financiën. De ECB-topman zou in februari al komen, maar zegde de afspraak toen af wegens "onvoorziene omstandigheden". Het gesprek met de leden van de commissie Financiën zal gevoerd worden aan de hand van drie thema's, waaronder de noodzaak en achtergrond van het monetaire beleid van de ECB.

Na de eerste test op de Etna rijdt het peloton woensdag in de Giro d'Italia de tweede en laatste etappe op Sicilië. De vijfde rit is 159 kilometer lang en voert van Pedara naar Messina, de geboorteplaats van titelverdediger Vincenzo Nibali. De etappe begint heuvelachtig, maar is de laatste 50 kilometer zo goed als vlak.
 

Dit gebeurde er vannacht.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft FBI-directeur James Comey ontslagen. Het advies voor het besluit kwam tot stand nadat Comey vorige week onder ede mogelijk incorrecte informatie naar buiten bracht over de email-affaire rondom Hillary Clinton.  Volgens de Democraten gaat het om een politieke actie.

In een verzamelgebouw in Zaandam woedde een grote brand. De brandweer rukte uit met twaalf wagens en de bewoners van een tiental huizen moesten worden geëvacueerd.

Bij voetbalclub PSV en de Volkskrant hebben zich twee nieuwe slachtoffersgemeld die zeggen te zijn misbruikt bij de club. Het gaat om een jeugdspeler uit de jaren zeventig en een jeugdspeler uit de jaren tachtig.

Dit schrijven andere media vandaag.

Leerlingen uit groep 8 hebben dit jaar de Centrale Eindtoets, voorheen de Citotoets, beter gemaakt dan ooit. In totaal behaalden 6.154 kinderen de maximale score. De gemiddelde score is 535,6, waardoor de huidige achtstegroepers nipt beter presteren dan de lichtingen van 2011 en 2012, zo schrijft De Telegraaf.

Het is vrijwel zeker dat de Waddenzee tegen het einde van de eeuw is verdronken. De stijging van de zeespiegel gaat te snel voor de natuurlijke aanvoer van zand, schrijft Trouw (€). Alleen in het gunstigste geval blijft het unieke ecosysteem, dat bij eb droogvalt en bij vloed volstroomt, behouden.

De nieuwe FNV-directeur eist dat vaste krachten goedkoper worden en dat het voor werkgevers duurder wordt om flexwerkers aan te nemen. Han Busker doet zijn uitspraken in gesprek met het AD. Hij dreigt met acties als het nog te vormen kabinet niet naar de FNV luistert. "Als het nodig is, met een vol museumplein."

Besturen van basisscholen vinden dat ze te vaak het verwijt krijgen dat ze niet goed met hun geld omgaan. Daarom pleit PO-raad, de vereniging van schoolbesturen, voor een parlementair onderzoek naar de bekostiging van basisscholen. "Bijna niemand weet hoe de vork in de steel zit als het gaat om onderwijsgeld", stelt de raad in Trouw.

Dit gebeurde er op deze dag in 1940

Nazi-Duitsland valt Nederland binnen. Op dezelfde dag worden ook België en Luxemburg aangevallen door de troepen van Adolf Hitler. In de nacht trekken Duitse soldaten, voertuigen en vliegtuigen Nederland in, waarna de Duitse gezant om 6.00 uur in de ochtend een verklaring van de inzet van een troepenmacht overhandigt. Na een strijd van enkele dagen waarin ruim vijfduizend doden vielen tekent Nederland op 15 mei de overgave.

Het weer

Woensdag is het ook nog vrij koud, maar wel droog met geregeld zon. Vanaf donderdag stijgt het kwik naar 15 tot 20 graden maar wordt het tegelijkertijd tamelijk wisselvallig. Vooral vrijdag en zaterdag is de buienkans behoorlijk groot.

En dan nog dit

Henk ten Cate is niet te spreken over Hans van Breukelen. De trainer laat in een persverklaring weten dat hij gedwongen werd zich onbeschoft te gedragen. Daarmee reageert Ten Cate op de persconferentie die Van Breukelen dinsdag gaf. “Ik herken mezelf in het feit dat ik gedwongen was om me op een bepaald moment onbeschoft te gedragen om mijn eigen integriteit te beschermen".

Je kan je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Tip de redactie