NU op de hoogte: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen. Dit gaat er vandaag, dinsdag 9 mei, in ieder geval gebeuren.

Na weken van onduidelijkheid geven commercieel directeur Jean Paul Decossaux en technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB vandaag tekst en uitleg over de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. Op het bondsbureau in Zeist zullen zij vanaf 10.30 uur toelichten waarom de keuze is gevallen op Dick Advocaat als opvolger van de ontslagen Danny Blind. Daarbij zal ook de bevestiging volgen wie de assistent wordt van Advocaat. 

Op de tweede dag van de inhoudelijke behandeling in de moordzaak rond Koen Everink wordt naar verwachting de strafeis bekendgemaakt tegen hoofdverdachte Mark de J.. De J., oud-tenniscoach van Robin Haase, was bevriend met Everink en ging op de avond van de moord nog bij hem langs. De twee gokten regelmatig samen en De J. had een forse gokschuld bij Everink. Hij zou hem met messteken om het leven hebben gebracht.

Ook de zaak tegen politiemol Mark M. uit Weert gaat verder. Hij wordt ervan verdacht dat hij sinds 2014 informatie uit het politiesysteem haalde om die vervolgens naar criminelen door te sluizen. M. zou op die manier duizenden documenten hebben gekopieerd. Vorige week bleek dat M. eerder opgepakt had kunnen worden als de politie Eindhoven beter had opgelet. Doordat een baliemedewerker verzuimde een tip door te geven kon M. langer doorgaan met zijn werk. 

Met een rit over 181 kilometer die eindigt op de flanken van de Etna is het vandaag in de Ronde van Italië voor het eerst de beurt aan de klimmers. De vierde etappe op Sicilië telt twee beklimmingen; halfweg ligt de Portella Femmina Morta, geklasseerd als een klim van de tweede categorie. De finish, verwacht iets na vijven, tegen de nog werkende vulkaan ligt op een hoogte van 1892 meter en is van de hoogste categorie.

En Juventus verdedigt vanavond om 20.45 uur in de return van de halve finale in de Champions League een 2-0 voorsprong tegen AS Monaco. Vorige week was spits Gonzalo Higuain met twee treffers de grote man. De winnaar van de halve finale speelt op 3 juni in de eindstrijd in Cardiff. Juventus stond in 2015 voor het laatst in de finale, destijds was Barcelona met 3-1 te sterk. AS Monaco verloor in 2004 de finale van FC Porto met 3-0. 

Dit gebeurde er vannacht

Het Parijse treinstation Gare du Nord is enkele uren ontruimd tijdens een grootschalige politieactie. Na enkele uren werd de zoektocht naar drie gezochte personen gestaakt. Het zou gaan om mannen wiens profielen afgelopen vrijdag aan de Franse inlichtingendienst (DGSI) waren doorgegeven.

Het aantal Nederlanders dat dat zich zorgen maakt over het behoud van hun baan neemt af. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

En Nederland telt meer transgenders. Het aantal mensen dat hun officiële geslachtsregistratie heeft laten wijzigen, is sterk gestegen. In de periode 2007-2014 wijzigden zo’n tachtig mensen per jaar hun geslachtsregistratie, in 2015 waren dit er 770.

Dit schrijven andere media vandaag        

Het ministerie van Defensie hoopte dit jaar stappen te zetten richting herstel, maar volgens De Telegraaf (€) is de krijgsmacht vorig jaar niet gegroeid, maar gekrompen. Het lukte wel meer (160) mensen te werven dan een jaar eerder, maar die positieve trend weegt niet op tegen het groeiende aantal vertrekkers. De krimp zou te wijten zijn aan mensen die gefrustreerd de dienst verlaten.

Het AD (€) meldt dat er opnieuw stevige kritiek klinkt op het diversiteitsbeleid van de politie. Aanleiding is een Amsterdamse vacature, waarin de politie een chef zoekt 'met een andere culturele achtergrond'. De ondernemingsraad van de Amsterdamse politie en politiebond NPB ontvingen een stroom aan boze reacties.

De Europese Commissie bepleit voor het eerst een alomvattende aanpak om de schadelijke effecten van de globalisering in te perken. Vrijhandel moet eerlijke handel worden, is de leidraad van een nota die de Commissarissen Timmermans (Betere Regelgeving) en Katainen (Banen, Concurrentie) woensdag presenteren. Lees verder in de Volkskrant (€).

Dit gebeurde op deze dag in 1994

Nelson Mandela werd op 75-jarige leeftijd beëdigd als de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, nadat het land een jaar eerder de eerste vrije, niet-raciale verkiezingen had gehouden. In december 1997 trad Mandela af als leider en president van het ANC ten gunste van Thabo Mbeki.

Het weer

Vandaag is het eerst vrij zonnig. 's Middags komen er vooral in het noorden meer wolken. Het blijft droog en het wordt 10 tot 14 graden.

En dan nog dit

Vandaag viert Rusland de overwinning van de voormalige Sovjetlanden op nazi-Duitsland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op het Rode Plein in de Russische hoofdstad Moskou zal onder meer een militaire parade plaatsvinden in aanwezigheid van president Vladimir Poetin. Speciaal dit jaar is de presentatie van Ruslands nieuwe wapens in het arsenaal dat speciaal is ontworpen om in en rondom de Noordelijke IJszee te opereren.

Een prettige dag toegewenst!

Je kunt je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Tip de redactie