NU op de hoogte: Dit gebeurde er vannacht en dit wordt het nieuws vandaag

Goedemorgen. Dit gaat er vandaag, maandag 8 mei, in ieder geval gebeuren

Ex-tenniscoach Mark de J. moet zich vanaf vandaag voor de rechtbank in Utrecht verantwoorden voor de dood van Koen Everink maart vorig jaar. Hij wordt ervan verdacht de zakenman vorig jaar maart met meerdere messteken om het leven te hebben gebracht. Zelf ontkent de voormalige coach van tennisser Robin Haase. De J. zelf zegt dat hij door onbekenden was ontvoerd op het moment dat zijn "vriend en gokmaatje'' werd vermoord. Een verzoek van De J. om de rechter in de zaak te wraken werd afgewezen. De uitspraak wordt op 13 juni verwacht.

De Libris Literatuurprijs wordt uitgereikt. Kanshebbers dit jaar zijn Walter van den Berg (Schuld), Alfred Birney (De tolk van Java), Arnon Grunberg (Moedervlekken), Jeroen Olyslaegers (Wil), Marja Pruis (Zachte riten) en Lize Spit (Het smelt). De winnaar van de prestigieuze prijs wordt bekendgemaakt aan het einde van het televisieprogramma Nieuwsuur. Hij of zij ontvangt een geldbedrag van 50.000 euro.

Jacques Tichelaar neemt afscheid van de provincie Drenthe, waar hij vanaf 2009 commissaris van de Koning was. Tichelaar trad begin maart af, nadat hij in opspraak kwam, omdat hij het interieurbedrijf van zijn schoonzus had voorgedragen voor het herinrichtingadvies van Huize Tetrode, dat eigendom is van de provincie. Aanvankelijk ontkende hij, maar later gaf hij toe onjuist te hebben gehandeld. Zowel de coalitie als de oppositie in de Provinciale Staten zegden toen het vertrouwen in Tichelaar op.

Prins Pieter-Christiaan en burgemeester Pauline Krikke openen de viering van het 150-jarige bestaan van het Nederlandse Rode Kruis met het hijsen van de Rodekruisvlaggen aan de Hofvijver in Den Haag. De internationale hulporganisatie werd in 1863 opgericht door de Zwitserse bankier Henry Dunant. De oprichting van de Nederlandse tak volgde toen koning Willem III in 1867 het Koninklijk Besluit tot oprichting van eene Nederlandsche vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde Krijgslieden in tijd van oorlog tekende. De organisatie heeft in ons land 32.000 vrijwilligers.

De wrakingskamer van de rechtbank in Den Haag doet uitspraak over het wrakingsverzoek dat voormalig fraudeofficier van justitie Matthieu van S. indiende tegen de Haagse rechtbank. Die zou hebben geweigerd stukken over overleg met de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie vrij te geven. De verdachte uit Soest, die ook een prominente rol vervulde in de VVD, staat terecht voor onder meer belastingfraude van ongeveer anderhalve ton. Volgens het OM heeft Van S. geprobeerd geld verborgen te houden, zodat zijn ex-vrouw, met wie hij in een vechtscheiding verwikkeld is, er niet bij kon komen.

Dit gebeurde er vannacht

De centrumlinkse politicus Emmanuel Macron van de partij En Marche! heeft de Franse presidentsverkiezingen gewonnen. Macron versloeg zijn rivaal Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National met 66 procent van de stemmen tegen 34 procent. Opvallend is dat bijna een kwart van de geregistreerde kiezers zich onthield van stemming.

Le Pen reageerde op haar nederlaag door aan te kondigen dat het Front National "zichzelf tot op het diepste niveau moet vernieuwen". Ze wil bondgenoten zoeken buiten de huidige partij en een tweedeling tussen "patriotten" en "globalisten" scheppen in het Franse politieke landschap.

Nederland was met een recordbedrag van 433 miljoen euro vorig jaar wereldwijd de grootste importeur van avocado's na de Verenigde Staten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vier van de vijf geïmporteerde avocado's was bestemd voor doorvoer naar andere Europese landen.

Zes uitblinkende teams van wetenschappers krijgen ieder bijna 19 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs voor hun veelbelovende werk. De zogeheten Zwaartekrachtpremies worden onder andere toegekend aan een onderzoeksteam dat zich buigt over de vervaardiging van miniatuurorganen.

Oxfam Novib, Greenpeace, BankTrack en Milieudefensie dienen een klacht in tegen ING, omdat de bank OESO-richtlijnen op het gebied van milieu en klimaat zou hebben geschonden. ING doet niets aan de uitstoot van bedrijven en projecten waar de bank in investeert, aldus de organisaties.

Millie Bobby Brown, beter bekend om haar rol als Eleven in de serie Stranger Things, heeft zondag de MTV Movie Award gewonnen voor beste acteur & actrice in een serie. De prijs voor beste film ging naar Beauty and the Beast. Actrice Emma Watson won een prijs voor haar acteerwerk in die film.

Dick Advocaat wordt woensdag aangesteld als bondscoach van het Nederlands elftal. Er is een definitief akkoord bereikt tussen de 69-jarige coach en de KNVB. Die moet nog wel officieel van handtekeningen worden voorzien.

Dit schrijven andere media vandaag

Vakbond voor voetbalspelers VVCS wil de aanvoerders van alle Nederlandse profclubs inschakelen om het taboe op het bespreken van seksueel misbruik in het voetbal te verbreken. "Voetballers en oud-voetballers moeten weten dat ze zich rechtstreeks bij ons kunnen melden, eventueel anoniem", zegt directeur Louis Everard tegen de VolkskrantOmdat aanvoerders binnen teams een voorbeeldfunctie vervullen, kunnen zij andere spelers aanmoedigen met ervaringen van misbruik naar buiten te treden, aldus de vakbond.

Wethouders stappen steeds vaker op voordat hun termijn is afgelopen. Dat is goed te zien in de regio Den Haag, waar afgelopen tijd achtgemeentebestuurders opstapten, meldt het AD (€). Het merendeel deed dat om een andere baan aan te nemen. Directeur Ton Roerig van de landelijke Wethoudersvereniging spreekt van een nieuwe trend, vooral onder wethouders die aan het einde van hun tweede termijn komen. De vereniging vindt dat "heel aanvaardbaar", omdat uit onderzoek zou blijken dat oud-wethouders moeilijk weer aan het werk komen.

Een intern advies over de ontwapening van de honderdzestig leden van de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) van de afdeling Forensische Opsporing zorgt voor onrust bij de nationale politie. Agenten vrezen dat op den duur ook andere afdelingen de dienstwapens moeten inleveren en leden van de VOA maken zich zorgen omdat ze regelmatig te maken krijgen met aggressie, meldt De Telegraaf (€). Ook het te hulp schieten van collega's wordt lastiger. "Ik kan het toch niet verkopen als om de hoek een ernstig incident plaatsvindt waarbij ik het verschil kan maken, maar moet doorrijden omdat ik niet meer bewapend ben?"

Dit gebeurde op deze dag in 1886

De apotheek Jacob's Pharmacy in de Amerikaanse stad Atlanta verkocht voor het eerst Coca-Cola. De frisdrank werd door de apotheker John Pemberton ontwikkeld als alcoholvrij alternatief voor het destijds populaire drankje Vin Mariani, waarvan de ingrediënten onder andere wijn en coca-extracten waren. De wijn werd vervangen door suikerstroop en de cola-siroop werd aangemaakt met koolzuurhoudend spuitwater en voor vijf dollarcent per glas verkocht als gezondheidsbevorderend middel. Pemberton maakte het wereldwijde succes van zijn uitvinding niet meer mee: hij verkocht zijn bedrijf stukje bij beetje aan verschillende partners en overleed in 1888.

Het weer

Vandaag is er eerst veel bewolking met lokaal kans op lichte motregen, voorspelt het KNMI. In de loop van de ochtend begint het vanuit het noorden op te klaren. De maximumtemperatuur ligt tussen 12 graden in het Waddengebied en 16 graden in het midden en het zuiden van het land. In het noorden is de wind vlagerig: matig tot vrij krachtig boven land en lokaal krachtig aan de kust. De ANWB verwacht vandaag een normale ochtend- en avondspits want de vakanties zijn weer voorbij.

En dan nog dit

In Hollywood is met vreugde gereageerd op de verkiezingsoverwinning van Emmanuel Macron in Frankrijk. "Oh, dit maakt jullie vrienden in de VS zo blij. Jullie kiezen voor een weg voorwaarts", schreef komiek Chelsea Handler op Twitter. Haar collega Seth Meyers kondigde op hetzelfde medium aan dat hij Freedom Fries voortaan weer Franse frietjes zal noemen.

Je kan je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

NUwerk

Tip de redactie