Door de 3-1 zege zondag in De Kuip tegen Heracles Almelo is Feyenoord voor de vijftiende keer in de historie kampioen van Nederland. Dit zijn de tien cruciale momenten die de Rotterdamse club de titel brachten

1. 16 februari 2016: Hulp van Advocaat

Het lijkt langer geleden dan het is, maar ruim een jaar geleden is het op basis van de resultaten bijna bijzonder dat trainer Giovanni van Bronckhorst niet ontslagen wordt. De Kuip mort na zeven nederlagen op rij in de Eredivisie (een ongekend dieptepunt in de clubhistorie), al richt de woede van Het Legioen zich vooral tegen algemeen directeur Eric Gudde.

Clubicoon Van Bronckhorst overleeft de storm, maar hij heeft daar wel hulp bij nodig. Net als generatiegenoot Phillip Cocu, die in zijn moeizame eerste jaar bij PSV Guus Hiddink vraagt als klankbord, belt Van Bronckhorst een oude bekende. Een paar dagen later meldt Dick Advocaat zich bij De Kuip. "Ik doe dit vooral omdat ik een band met Giovanni heb", zegt de dan 68-jarige Hagenaar.

Toeval of niet: met adviseur Advocaat maakt Feyenoord direct een einde aan de dramatische reeks, waarna de Rotterdamse club derde wordt in de Eredivisie en FC Utrecht verslaat in de KNVB-bekerfinale. Een paar maanden na het dramatische dieptepunt in de clubhistorie kan Van Bronckhorst met vertrouwen, ervaring en een prijs op zak aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer beginnen.

2. 17 juni 2016: Eindelijk dé opvolger van Pellè

Nul doelpunten in vijftien Bundesliga-wedstrijden voor Bayer Leverkusen en Kaiserslautern. Het is een weinig hoopgevende statistiek van de nieuwe Feyenoord-spits Nicolai Jörgensen, die voor 3,5 miljoen euro overkomt van FC Kopenhagen. In de Deense competitie zijn de cijfers iets beter, maar met gemiddeld een stuk of tien goals per seizoen nog altijd verre van imponerend.

Nee, Jörgensen is bepaald geen garantie voor succes, maar vanaf zijn eerste wedstrijd in De Kuip is er niemand aan hem twijfelt. Met Jörgensen heeft Feyenoord eindelijk een waardige opvolger van Graziano Pellè en diens voorganger John Guidetti. Van de al weer vertrokken Colin Kazim-Richards was maar één iemand onder de indruk en dat was hij zelf. En Michiel Kramer is alleen van waarde als hij scoort. Jörgensen is bedrijviger, completer en trekt het niveau van de hele ploeg omhoog. Met tot dusver 21 doelpunten en elf assist is de Deen aanspeelpunt én afmaker.

3. 8 juli 2016: Noodverband Jones tekent in De Kuip

"Het lijkt of Brad Jones uit de hemel is gevallen", liet Pim Doesburg, jarenlang keeperstrainer van Feyenoord, onlangs optekenen in het AD. Hij is niet de enige in Rotterdam die er zo over denkt. De ervaren Australiër wordt gehaald als noodverband, omdat eerste doelman Kenneth Vermeer maanden aan de kant staat met een achillespeesblessure. Maar Jones, die ooit een blauwe maandag onder de lat stond bij Liverpool, groeit uit tot veel meer dan dat.

Met zijn ervaring en zijn en lengte (1,94 meter) zorgt Jones voor rust achterin. Foutloos is hij niet altijd, maar met een paar spectaculaire reddingen pakt hij wel punten voor Feyenoord. De beloning volgt na de winterstop. Vijfvoudig Oranje-international Kenneth Vermeer is weer fit, maar Jones blijft de eerste man voor Van Bronckhorst.

4. 23 oktober 2016: Koppende Kuijt redt Feyenoord

Na negen overwinning in evenzoveel Eredivisiewedstrijden lijkt tijdens de Klassieker in De Kuip de eerste nederlaag aanstaande voor Feyenoord. Vijf minuten voor tijd leidt Ajax met 1-0 maar dan slingert Eljero Elia de bal de zestien in, waarna Dirk Kuijt voor Mitchell Dijks duikt en de 1-1 eindstand op het scorebord kopt.

De aanval van Ajax om dichter bij de koppositie te komen is afgeslagen. De voorsprong blijft vijf punten. Het gat met PSV wordt wel kleiner, maar met zeven punten minder is de regerend landskampioen niet in de buurt.

5. 8 december 2016: Europees seizoen ten einde

De man die Feyenoord de helpende hand toestak, is nu mede verantwoordelijk voor de aftocht van de Rotterdammers in Europa. Het Fenerbahçe van trainer Advocaat bezorgt Feyenoord in de 'alles-of-niets-wedstrijd' in de Europa League een kansloze nederlaag. De uitslag (0-1) valt mee, maar de koploper van de Eredivisie creëert vrijwel niets en komt nooit de buurt van een zege.

Voordeel van de uitschakeling is dat Feyenoord zich helemaal op de Eredivisie kan richten. Waar concurrent Ajax diep gaat tegen Legia Warschau, FC Kopenhagen en Schalke 04, kan Feyenoord in relatieve rust doordenderen in de Eredivisie.

6. 11 februari 2017: Kuijt mort maar muit niet

Met een gezicht als een oorwurm kijkt Kuijt vanaf de reservebank toe tegen FC Groningen. Het zat er misschien een beetje aan te komen. Als iedereen fit is, dan heeft Feyenoord zeven spelers voor de zes posities op het middenveld en in de aanval. Maar met het slachtofferen van Kuijt kiest Van Bronckhorst niet voor de weg van de minste weerstand.

"Ik dacht dat ik als leider van Feyenoord een streepje voorhad", baalt Kuijt later in het seizoen van het verlies van zijn basisplaats, al zegt hij daar meteen bij dat hij zijn "trots en ego opzij moet zetten voor een groter doel". De relatie met Van Bronkchorst – met wie Kuijt jarenlang samenspeelde bij Oranje - vertroebelt niet. Het tekent de saamhorigheid en vooral de rust dit seizoen in De Kuip. Ook Vermeer moppert niet als Van Bronckhorst definitief voor zijn concurrent Jones kiest.

7. 26 februari 2017: Met dank aan doellijntechnologie

Bas Nijhuis snapt er niets van, maar zijn horloge trilt en knippert en dus moet het wel een goal zijn. Hij fluit en wijst naar de middenstip. Doelpunt. 2-1 voor Feyenoord en dat is ook eindstand van de topper in De Kuip tegen PSV. Het gat met concurrent Ajax blijft vijf punten en titelverdediger PSV (elf punten achterstand) lijkt definitief afgeschud.

Pas na de wedstrijd wordt Nijhuis duidelijk wat er gebeurd is en waarom Feyenoord met 2-1 heeft gewonnen. Doelman Jeroen Zoet keert de kopbal van Jan-Arie van der Heijden, zoals hij gezien heeft, voor de lijn. Maar bij het opstaan schuift de PSV-doelman de bal iets naar achter. Een doelpunt, met dank aan doellijntechnologie.

8. 5 april 2017: Veerkracht in het kwadraat

Misschien wel de meest typerende wedstrijd voor het Feyenoord van 2016/2017 is de galavoorstelling tegen Go Ahead Eagles. Het is niet zozeer de uitslag (8-0) die het hem doet, maar wel de veerkracht die de Rotterdammers tonen. Drie dagen nadat Ajax Feyenoord overrompelt – en daardoor de spanning in de titelstrijd terugbrengt – maakt de koploper duidelijk dat de Klassieker slechts een incident was. En zo gaat het iedere keer dit seizoen. Natuurlijk is er weleens een misstap, maar geen enkele keer lijdt Feyenoord twee keer achter elkaar puntenverlies.

9. 23 april 2017: Ontlading in Rotterdam en Arnhem

De Gelredome is voor even Rotterdams grondgebied. Vitesse speelt thuis, maar ook ver buiten het uitvak zitten supporters van Feyenoord. De club ruikt de titel en de op papier lastigste overgebleven horde wordt met groot gemak genomen. Door twee goals van Jörgensen staat halverwege de 0-2 eindstand al op het scorebord tegen Vitesse, dat met de bekerfinale van een week later in het achterhoofd niet vol gas lijkt te geven.

Als de selectie in de bus terug Ajax met 1-0 ziet verliezen bij PSV komt het besef dat de titel zo goed als binnen is. Honderden uitzinnige Feyenoord-fans wachten de spelers op bij De Kuip. Captain Kuijt zegt wat de menigte wil horen: "We hebben nog niets, maar over twee weken gaan wij kampioen worden."

Kuijt spreekt fans toe: 'Geen woorden, maar daden'
Kuijt spreekt fans toe: 'Geen woorden, maar daden'

10. 14 mei 2017: Hattrickheld Kuijt staat op

Eigenlijk zou hij niet eens in de basis staan, maar door schorsing van Vilhena mag Kuijt toch starten in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. De druk is hoog, nog veel hoger dan vorige week tegen Excelsior (3-0 verlies) toen de eerste poging om kampioen te worden hopeloos mislukte. Feyenoord heeft nog een kans en vooral dankzij Kuijt wordt die ditmaal wel verzilverd.

De captain, die terugkwam om kampioen te worden, ramt de bal na 39 seconden de kruising in. Twaalf minuten later maakt hij zijn tweede en zes minuten voor tijd completeert hij zijn hattrick vanaf de strafschopstip. Feyenoord wint met 3-1 van Heracles en is na achttien jaar weer kampioen van Nederland. De droom van Kuijt is uitgekomen.

Kuijt: 'Op korte termijn praten over mijn toekomst'
Kuijt: 'Op korte termijn praten over mijn toekomst'

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend