Maandag gaat het proces verder van de zogeheten kasteelmoord op de Vlaamse projectontwikkelaar Stijn Saelens. De schoonvader van Saelens bekende eerder opdracht te hebben gegeven voor de moord. Een terugblik op de geruchtmakende zaak.

2012

Het West-Vlaamse dorpje Wingene wordt opgeschrikt door de verdwijning van kasteelheer Stijn Saelens.

Op 31 januari 2012 worden een bloedplas en een kogelhuls gevonden in de ontvangsthal van een kasteel in Wingene. Ook zijn er sleepsporen, alsof iemand een lichaam naar buiten heeft gebracht. Projectontwikkelaar Stijn Saelens (34), telg uit een invloedrijke en zeer vermogende West-Vlaamse familie, blijkt spoorloos. De Belgische media speculeren over zijn verdwijning: heeft Saelens die zelf in scène gezet?

De schoonvader van Saelens is al meteen in beeld als hoofdverdachte.

De politie pakt enkele dagen later dorpsarts André G. en diens zoon Peter op. G. is de schoonvader van Saelens. Een paar maanden voor de verdwijning diende hij een klacht in tegen zijn schoonzoon, die zich zou hebben vergrepen aan zijn eigen dochters. Uit verhoor blijkt dat G. en zoon een alibi hebben, dus na 48 uur worden ze weer op vrije voeten gesteld. De zoektocht naar Saelens op en rond het kasteelterrein in Wingene duurt voort.

Een dag na de vrijlating van G. wordt zijn oude vriend en onderwereldfiguur Pierre S. opgepakt. Op dezelfde dag worden ook vier Tsjetsjenen gearresteerd. De theorie van de politie is dat S. hen inhuurde om Saelens te vermoorden, mogelijk in opdracht van G., maar bij gebrek aan bewijs worden alle arrestanten een dag later vrijgelaten. Twee weken later worden G., zijn zoon en S. echter weer opgepakt. Ditmaal worden ze in staat van beschuldiging gesteld op verdenking van moord.

Het lijk van Saelens wordt dik twee weken na zijn verdwijning gevonden.

Op 17 februari wordt het lijk van Stijn Saelens gevonden in een put in het bos bij de plaats Maria-Aalter. Pierre S. bezit een chalet dat vlakbij de vindplaats ligt. Uit lijkschouwing blijkt dat Saelens is overleden aan een schotwond in zijn rechterlong. De drie verdachten blijven vastzitten, beslist de rechter.

Er komt in de maanden die volgen steeds meer informatie naar buiten. Dorpsarts André G. geeft toe dat zijn schoonzoon "wel eens een lesje moest krijgen", waarmee hij een afranseling bedoelt. Pierre S. onderschrijft die lezing in een brief met bekentenissen en beweert dat het niet de bedoeling was om Saelens te doden.

2013-2017

Een Nederlandse crimineel blijkt de moord te hebben gepleegd.

Uit DNA-sporen die op het dode lichaam van Stijn Saelens werden aangetroffen blijkt hij te zijn gedood door de Eindhovenaar Ronald van B.. Hij is een bekende van de Nederlandse justitie. In het Eindhovense misdaadmilieu stond hij bekend als een man die niet bang was "een vuil klusje" op te knappen. Van B. overleed in 2012 aan pancreaskanker. Op het moment van de moord op Saelens was hem al bekend dat hij niet veel tijd meer had. Hij zou Saelens hebben gedood uit loyaliteit aan zijn vriend Pierre S..

Volgens het Belgische OM kan Van B. de moord niet in zijn eentje hebben uitgevoerd. Zijn neef, de Tilburger Fransciscus 'Roy' L. zou hem hebben geholpen. De Zeeuw Evert de C. zou hebben gediend als 'moordmakelaar'.

De familie Saelens probeerde het onderzoek naar de moord op Stijn Saelens te beïnvloeden.

Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleek dat de invloedrijke vader van Saelens en zijn advocaten onder andere probeerden te voorkomen dat de beschuldigingen van incest aan het adres van Saelens verder werden onderzocht. Daarbij spraken zij hun sociale netwerken aan. De broer van Saelens heeft bijvoorbeeld een relatie met de dochter van een ex-minister en belangrijke rechter uit Brugge.

Het OM in Gent onderzoekt de zaak en vindt geen bewijzen van beïnvloeding. Toch blijven er vraagtekens bestaan. Zo werden niet alle afgeluisterde gesprekken afgeleverd in Gent en werd de harde schijf van de computer van Saelens, waarop duizenden video's en foto's stonden, na inbeslagneming gewist.

De zaak rond de Kasteelmoord kwam begin mei 2017 voor de rechter.

Tijdens de eerste zitting over de kasteelmoord voor de correctionele rechtbank in Brugge bekende André G.,  vijf jaar na de moord, opdracht te hebben gegeven zijn schoonzoon om te brengen. "Toen ik van de incest op de hoogte werd gebracht, moest ik als grootvader verantwoordelijkheid nemen en de feiten een halt toeroepen", zei hij. Gesprekken met een kinderpsycholoog en de vader van Saelens liepen op niets uit. 

Toen er signalen kwamen dat Saelens overwoog met zijn gezin naar Australië te verhuizen, was de maat vol, aldus G. Hij vroeg zijn vriend Pierre S. in te grijpen, met dodelijke afloop. "Het was mijn ultieme redmiddel, mijn laatste kans om mijn kleinkinderen te beschermen. Dat was mijn enige bekommernis."

Verdachten wilden ontvoering en moord mogelijk in Nederland uitvoeren

De Nederlandse uitvoerders van de moord op de Vlaamse kasteelbewoner Stijn Saelens in 2012 hadden vermoedelijk het plan hem naar Nederland te ontvoeren en daar om te brengen. 

Het onderzoeksteam opperde eerder in de rechtbank in Brugge dat ze daar mogelijk van af zagen vanwege het drukke verkeer. De organisator van de huurmoord, Pierre S., beaamde dat het niet de bedoeling was dat Saelens in het kasteel in het Vlaamse Wingene zou worden neergeschoten.  

Het fatale schot werd volgens het OM vermoedelijk gelost door de inmiddels overleden Ronny van B. uit Eindhoven. Zijn neef, de Tilburger Franciscus 'Roy' L., hielp hem, onder meer met het begraven van het lijk.

Op vragen van de rechtbank over de verkeersdrukte zei de veertigjarige L. niets van files te weten. "Het was druk, dat is het enige wat ik weet." Hij reed naar eigen zeggen zonder zijn oom terug naar Nederland.