De Britse prins Philip doet, na 65 jaar trouwe dienst aan zijn vrouw en koningin Elizabeth, een stap terug van het publieke toneel. De prins staat bekend als een onbehouwen man die zijn hart op de tong draagt.

Hij is beroemd en berucht om zijn dikwijls pijnlijke en beledigende uitspraken. De hertog van Edinburgh ziet zichzelf echter meer als een pragmaticus die vaak verkeerd wordt begrepen. ''Omdat ik de zaken niet zie zoals een romanticus, zou ik ongevoelig zijn'', klaagde hij eens in een interview.

Philip vertelde eens een 13-jarige jongen die graag astronaut wilde worden, dat hij te dik was voor die toekomstdroom. Hij vroeg eens aan een Tamil-priester of hij ook terrorist was. Tegen Britse studenten in China zei hij dat ze spleetogen zouden krijgen. Ook vroeg Philip ooit aan een rij-instructeur in Schotland hoe hij tijdens het rijexamen inboorlingen van de drank hield.

De Britse prins werd op 10 juni 1921 geboren, volgens de overlevering op een tafel in de dinerzaal op het Griekse eiland Corfu. Hij was prins van Griekenland en Denemarken.

Laatste optreden Britse prins Philip: Drie hoogtepunten uit zijn leven
60
Laatste optreden Britse prins Philip: Drie hoogtepunten uit zijn leven

Ballingschap

Zijn ouders gingen al vroeg in het leven van Philip in ballingschap. Negen jaar later scheidden zij, vanwege de gokverslaving van zijn vader. Zijn moeder raakte daardoor zo van slag, dat ze moest worden opgenomen in een inrichting. Philip bracht daardoor zijn jeugd door op kostscholen in Groot-Brittannië.

Zijn leven kreeg een andere wending toen zijn neef Earl Mountbatten hem onder zijn hoede nam. Mountbatten stelde de 18-jarige marinekadet Philip voor aan de vijf jaar jongere Elizabeth, die op slag verliefd op hem werd. Het stel trouwde in 1947. Vijf jaar later werd Elizabeth koningin van het Verenigd Koninkrijk. Philip moest zijn carrière bij de marine opgeven en vocht voor zijn eigen identiteit binnen het koningshuis.

Philip zelf omschreef zijn gezin als een ''zeer gelukkige familie'', maar Charles beschuldigde zijn vader er in zijn geautoriseerde biografie van een tiran te zijn. Philip zou hem tot het huwelijk met Diana hebben gedwongen.

Prinses Diana

In 2008 had Philip het zwaar te verduren door het onderzoek naar de dood van prinses Diana en haar geliefde Dodi al-Fayed door een ongeluk in Parijs. De vader van Diana's geliefde wees met een beschuldigende vinger richting de prins.

Mohamed al-Fayed geloofde dat de koninklijke familie niet wilde dat Diana met Dodi een kind zou krijgen. Tijdens een uitbarsting noemde de zakenman Philip een nazi en racist.

Hoewel Philip geldt als bruusk en onbehouwen, geniet hij toch het respect van veel Britten.