Goedemorgen. Dit gaat er vandaag, donderdag 4 mei, in ieder geval gebeuren.

Nederland staat donderdag om 20.00 uur twee minuten stil bij de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam aanwezig en leggen daar een krans. Bekijk hier een overzicht van de belangrijkste herdenkingen op 4 mei.

De zaak tegen de bekende jihadverdachte Laura Hansen (21), die een gedwongen Syriëgangster beweert te zijn, gaat verder in de rechtbank van Rotterdam. Onder meer de vader van Hansen zal worden verhoord. Hij hielp haar ontsnappen en is naar eigen zeggen een jaar lang bezig geweest om zijn dochter terug te halen uit IS-gebied.

In Spanje staan vanaf 21.05 uur Celta de Vigo en Manchester United tegenover elkaar in het heenduel van de halve finale van de Europa League. De return is volgende week in Manchester. De winnaar van de tweestrijd plaatst zich voor de finale in Stockholm, waar de kans groot is dat Ajax de tegenstander is.

Dit gebeurde er vannacht

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat donderdag stemmen over een wet die Obamacare zal herroepen en vervangen. De geplande stemming kan een doorbraak zijn voor president Donald Trump, die graag van Obamacare af wil.

Opnieuw ongeregeldheden in Venezuela. Bij hevige rellen tussen demonstranten en de politie in de hoofdstad Caracas zijn 161 gewonden gevallen toen een pantserwagen op de menigte inreed. In een ander deel van de stad viel één dode.

De nieuwe financier van Roda JC de Rus Aleksei Korotaev is in februari gearresteerd in Dubai. Sindsdien zit hij daar in de cel en zijn al zijn financiële middelen bevroren. Hij zou vastzitten voor het schrijven van een ongedekte cheque.

Dit schrijven andere media vandaag

Vanwege belastingmaatregelen is de uitstoot van nieuwe lease-auto's weer toegenomen, schrijft Trouw. Afgelopen jaar met zo’n tien procent. De hybride auto verliest hierdoor terrein aan de diesel- of benzineauto.

Mogelijk bestaat rond 2030 meer dan de helft van het wagenpark uit zelfrijdende elektrische auto's. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek waar De Telegraaf  (€) over schrijft. Het gebruik van het vervoersmiddel gaat hard groeien zodra deze auto's zijn toegestaan op de openbare weg.

Zeker drie adverteerders trekken zich voorlopig terug van Geenstijl en Dumpert vanwege het vrouwonvriendelijke karakter van deze sites. Volgens De Volkskrant willen Grolsh, het Wereld Natuur Fonds en de Persgroep niet langer geassocieerd worden met 'de aanstootgevende inhoud'. Twee columnisten bekritiseerden onlangs de websites en verschillende adverteerders vanwege de inhoud van GeenStijl en Dumpert.

Dit gebeurde er op deze dag in 1956

Koningin Juliana onthult in Amsterdam het Nationaal Monument op de Dam. Na de oorlog dienden twee Nederlandse militairen hun idee in om een nationaal oorlogsmonument op te richten bij de gemeente Amsterdam. Beeldhouwer John Anton Raedecker en de architect Jackobus Johannes Pieter Oud ontwierpen de 22-meter hoge zuil en gebogen muur, die vanaf 1952 werd gebouwd.

Het weer

Donderdag is er vrij veel bewolking. Vanuit het zuiden neemt de kans op regen toe. De temperatuur komt vermoedelijk niet boven de 14 graden. De noordoostelijke wind is zwak tot matig, maar neemt in de loop van de dag wel toe. In het Waddengebied kan de windkracht toenemen tot krachtig.

En dan nog dit

Het gesteggel over de nalatenschap van Prince gaat door. De rechtbank van Minneapolis heeft het verbod op het uitbrengen van nieuwe muziek van de vorig jaar overleden zanger verlengd. Op de eerste sterfdag van Prince op 21 april probeerde zijn vaste studiopartner George Ian Boxill een EP met niet eerder uitgebrachte nummers op de markt te brengen onder de naam Deliverance. Daar staken de nabestaanden van de zanger echter een stokje voor.

Je kan je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.