Syriëganger Laura Hansen heeft maandag elf maanden cel gekregen wegens voorbereidingshandelingen voor het plegen van terroristische misdrijven. Wat werd haar eerder nog meer ten laste gelegd? En waarom is het zo'n ingewikkelde zaak?

Laura Hansen verbleef een jaar lang in het kalifaat.

De nu 22-jarige vrouw uit Leidschendam reisde in 2015 met haar toen 27-jarige man en twee jonge kinderen naar het IS-bolwerk Raqqa in Syrië. Pas toen ze daar verbleef besefte ze naar eigen zeggen "wat een monster Islamitische Staat is", vooral toen ze zag hoe vrouwen werden behandeld. Ook stond ze onder druk van haar gewelddadige man, zegt ze.

Hansen kwam uiteindelijk terecht in de Iraakse stad Mosul, waar ze naar eigen zeggen vandaan wist te ontsnappen. De Raad voor de Kinderbescherming heeft de twee kinderen die in haar gezelschap reisden na aankomst in Nederland laten onderbrengen in een pleeggezin.

Hansen verscheen in juli 2016 op de Koerdische televisie.

Ze vertelde dat ze was gevlucht uit de handen van Islamitische Staat (IS). Zowel de Koerden als de Nederlandse ambassade probeerden meteen haar verhaal te verifiëren.

Hansen meldde zich eind juli 2016 bij het Nederlandse consulaat in Iraaks-Koerdistan. Begin augustus vloog zij terug naar Nederland. Op Schiphol werd de twintiger aangehouden door de marechaussee.

Laura Hansen vertelt over haar tijd in Syrië
Laura Hansen vertelt over haar tijd in Syrië

Hansen is vrijgesproken van deelname aan een terroristische organisatie.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt haar van deelname aan IS. Het OM hield lang rekening met "het zwartste scenario", waarin Hansen is teruggestuurd naar Nederland met de opdracht een aanslag te plegen. Deze verdenking is inmiddels behoorlijk afgezwakt. Het OM sluit het niet uit, maar er is onvoldoende bewijsmateriaal voor.

De rechter ging niet mee in de verdenking van deelname aan IS.

Volgens de rechter is Hansen 'willens en wetens' naar het strijdgebied gegaan. 

Justitie stelt dat uit het dossier en haar eigen verklaringen blijkt dat zij in volle overtuiging naar IS-gebied is vertrokken. Dit valt op te maken uit het feit dat zij onder meer veel geld had opgenomen, abonnementen opzegde en nieuwe telefoons had gekocht.

Ook zou zij in diverse chatgesprekken, na aankomst in IS-gebied, hebben beklemtoond dat haar vertrek een bewuste keuze was. Zij stelde tegenover vrienden en familie onder de wetten van de islam te willen leven. Ook verdedigde zij volgens de officier van justitie onthoofdingen van westerlingen door IS.

Het OM denkt dan ook dat haar verhaal over de ontsnapping niet klopt. Het onderzoek naar haar rol en de motieven voor haar vertrek en voor haar terugkeer, is nagenoeg afgerond.

Hansen mocht haar proces in vrijheid afwachten.

Wel moest ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moet onder meer een enkelband dragen, ze mag geen contact opnemen met de media en ze staat onder toezicht van de reclassering.

Omdat Hansen al een jaar in voorarrest heeft gezeten, hoeft zij niet meer terug de cel in.