Goedemorgen. Dit gaat er vandaag, woensdag 3 mei, in ieder geval gebeuren.

Ajax speelt om 18.45 uur het eerste duel in de halve finale van de Europa League tegen Olympique Lyon. Het is voor het eerst in twintig jaar dat de Amsterdammers een Europese halve finale spelen. Wegens dodenherdenking op donderdag is de wedstrijd een dag vervroegd. Bij Ajax zijn Nick Viergever en Joël Veltman geschorst. Kenny Tete en Jairo Riedewald zijn hun vervangers.

Woensdag is de eerste pro-formazitting in de zaak van de geruchtmakende diamantroof in 2005 op Schiphol. Alle zeven verdachten, vijf mannen en twee vrouwen, komen uit Nederland. Bij de roof werd voor ruim 72 miljoen euro aan diamanten gestolen. Direct na de diefstal werd een groot deel van de buit teruggevonden in een vluchtauto. De rest van de gestolen diamanten (waarde 43 miljoen euro) is nog spoorloos.

Ook in de Champions League wordt er gevoetbald. AS Monaco en Juventus spelen om 20.45 uur hun eerste halve finale. Beide ploegen bereikten verrassend de laatste vier. Juventus was in de vorige ronde overtuigend te sterk voor FC Barcelona. AS Monaco schakelde Manchester City en Borussia Dortmund uit. Het duel is live te zien op Veronica, NU.nl en de NUsport-app.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft vandaag een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump in Washington. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zullen de twee hun streven naar een overeenkomst die het conflict tussen de Palestijnen en Israël beëindigt bevestigen.

Dit gebeurde er vannacht

De Braziliaanse regering heeft het plan van de Venezolaanse president Nicolás Maduro om de grondwet te laten herschrijven door een speciaal opgezette burgerraad een poging tot staatsgreep genoemd. 

Topbestuurders van vijftien Nederlandse bedrijven dringen aan op een regeerakkoord "dat duurzaam ondernemerschap beloont en zo groene, economische groei bevordert". Dat schrijven zij in een brief die naar informateur Edith Schippers is gestuurd. Onder meer de bazen van bierbrouwer Bavaria en telecombedrijf KPN hebben de oproep ondertekend.

Het spaaroverschot van Nederlandse huishoudens is in de afgelopen jaren flink afgenomen. Vorig jaar hielden Nederlandse huishoudens na hun bestedingen nog ruim 3 miljard euro van hun inkomsten over. In 2013 was het spaaroverschot nog bijna 22 miljard euro. Dit komt met name doordat huishoudens meer zijn gaan uitgeven.

Dit schrijven andere media vandaag

Het aantal huizen dat te koop staat slinkt snel, zo meldt het AD. In de maand april van dit jaar is het aantal hypotheekaanvragen met 20 procent gedaald ten opzichte van een maand eerder. Vergeleken met een jaar eerder is het een daling van 7 procent. Voornamelijk het aanbod van starterswoningen zou snel afnemen.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei staat open voor discussie over welke mensen worden herdacht tijdens Dodenherdenking. "Maar dan wel op het juiste moment", zegt directeur Jan van Kooten tegen de Volkskrant (€). Daarmee reageert hij op het initiatief dat vluchtelingen ook zouden moeten worden herdacht. Volgens Van Kooten zou een discussie zo vlak voor de Dodenherdenking kwetsend zijn.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft afgelopen jaar twee keer meer asielzoekers die in meerdere landen asiel aanvragen geregistreerd dan een jaar eerder. Dat schrijft de Telegraaf (€) op basis van cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In 2016 ging het om ruim tienduizend asielzoekers. Veel van hen zijn echter alweer vertrokken voordat ze kunnen worden uitgezet. In de tussentijd verblijven zij tijdelijk in Nederlandse opvangcentra.

Dit gebeurde er op deze dag in 1945

Geallieerde Britse vliegtuigen bombarderen in de Lübecker Bocht bij Neustadt drie schepen met gevangenen uit concentratiekamp Neuengamme. Zeker zevenduizend van hen komen om, onder wie ruim driehonderd Nederlanders. Het is nog altijd niet duidelijk waarom de drie schepen zo vlak voor het einde van de oorlog werden aangevallen. De Britse overheid heeft tot op heden niet alle documenten over het drama vrijgegeven.

Het weer

Woensdag trekt de regen naar het zuiden weg, vervolgens breekt soms de zon door. Later in de middag komen er vanuit het oosten enkele stevige buien opzetten, langs de oostgrens is daarbij kans op onweer. Het wordt iets zachter, met maxima van 14 tot 17 graden.

En dan nog dit

Een vermiste python van ruim vijf meter lang heeft in het Amerikaanse plaatsje Meadow Lakes veel onrust veroorzaakt. Uit wanhoop is de eigenaar van de slang van deur tot deur gegaan om mensen te vragen of zij zijn ruim 45 kilogram wegende huisdier hebben gezien, maar tot op heden is de slang nog niet terecht. De lokale dierenbescherming is een zoekactie gestart.

Een prettige dag!

Je kan je ook inschrijven voor deze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.