Goedemorgen. Dit gaat er vandaag, dinsdag 2 mei, in ieder geval gebeuren.

De halve finales in de Champions League gaan van start, met de heenwedstrijd tussen Real Madrid en Atletico Madrid. De twee stadgenoten stonden in 2014 en 2016 tegenover elkaar en beide keren trok Real aan het langste eind. De wedstrijd wordt live uitgezonden op Veronica, NU.nl en NUsport en begint om 20.45 uur.

Verder wordt een monument onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van het geborgen vliegtuig de Vickers Wellington. De Britse bommenwerper, met Poolse bemanning, werd in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten en stortte neer in het IJsselmeer. Afgelopen zomer zijn de resten van het vliegtuig geborgen.

De rechtbank in Den Haag doet uitspraak tegen Rutger S. die een groep van tenminste tien man afperste door te dreigen naaktfoto's van ze te verspreiden. S. gaf zich op seksdatingsites uit als vrouw en slaagde erin flink wat seksueel getinte foto's van andere mannen los te krijgen. Vervolgens chanteerde hij de vermeende aanbidders voor een bedrag van bijna 55.000 euro.

De inhoudelijke behandeling van de zogenaamde kasteelmoord in België begint met het horen van getuigen. De zaak draait om de Belgische kasteelbewoner Stijn Saelens, die in januari 2012 werd doodgeschoten in het West-Vlaamse Wingene. Volgens de Belgische justitie gebeurde dit in opdracht van zijn schoonvader André G. Die beweert dat het slachtoffer incest heeft gepleegd met zijn dochtertje. Naast G. zijn nog drie verdachten betrokken.  

En het beursgenoteerde moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl komt met cijfers over het eerste kwartaal. Vorig jaar ontving Takeaway.com nog 46 procent meer bestellingen voor maaltijden dan in 2015. Specifiek in Nederland nam het aantal bestellingen met bijna een derde toe. Niet alleen Takeaway.com, maar ook DSM, Fugro, Mastercard, GrandVision en Apple presenteren vandaag kwartaalcijfers.

Dit gebeurde vannacht

De Verenigde Staten waarschuwen voor een hoger risico op terroristische aanvallen in Europa deze zomer. De Amerikaanse overheid gaf maandag een 'travel alert' voor Europa. Dit negatieve reisadvies geldt de hele zomer.

Op de Universiteit van Texas in het Amerikaanse Austin heeft een steekpartij plaatsgevonden. Er viel één dode, drie mensen raakten gewond, aldus de politie. De dader is opgepakt. Het motief is nog niet bekend.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zegt dat hij een nieuwe nationale vergadering in het leven wil roepen, die de bevoegdheid heeft om de grondwet te herschrijven. Dat verkondigde de president maandag voor duizenden aanhangers in de hoofdstad Caracas.

Dit schrijven andere media vandaag

Het aantal vreemdelingen dat via Nederland illegaal de oversteek naar Engeland probeert te maken, is fors afgenomen, meldt het AD. Vooral dankzij de inzet van speurhonden lijkt de marechaussee de toestroom van illegale 'inklimmers' te stoppen. In de eerste drie maanden van 2017 zijn 220 vreemdelingen aangetroffen in de Nederlandse havens, vooral in Hoek van Holland. In het eerste kwartaal van vorig jaar waren dat er nog 360.

Huisartsen kunnen alleen taken van specialisten overnemen als hun praktijk inkrimpt. Anders raken ze overbelast, waarschuwt de beroepsgroep. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stelt voor dat iedere huisarts over een paar jaar 1800 patiënten krijgt. Nu ligt dat aantal op bijna 2200. Lees verder in Trouw.

Bijna een op de tien mensen met de chronische longziekte COPD in Nederland blijft roken. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit onderzoek in opdracht van het Longfonds. Er leven ruim een miljoen mensen met een longziekte in Nederland. In 2016 rookte 7 procent van de mensen met astma en maar liefst 9 procent van de COPD-patiënten. 

Dit gebeurde op deze dag in 1989

Hongarije begon met de sloop van het IJzeren Gordijn aan de grens met Oostenrijk. Het IJzeren Gordijn was sinds 1945 een fictieve grens dwars door Europa die het westerse en kapitalistische deel scheidde van het communistische Oostblok. Het symbool van de Koude Oorlog werd afgebroken na de ineenstorting van de communistische partijen in Oost-Europa en het uiteenvallen van het Sovjetimperium.

Het weer

Vandaag is er veel bewolking en breiden buien zich vanuit het oosten naar het zuidwesten van het land uit. Slechts af en toe schijnt de zon. De wind draait naar noord tot noordoost, 2 tot 5 Bft, en het wordt 14 graden.

En dan nog dit

Het aantal mensen dat in het verkeer om het leven is gekomen, is vorig jaar met een fractie gestegen. In 2016 overleden 629 mensen, acht meer dan in 2015, blijkt uit gegevens van het CBS. In 2015 werd een lichte stijging gemeld: ten opzichte van 2014 kwamen toen 51 meer mensen om het leven in het verkeer. Onder autobestuurders vielen in 2016 naar verhouding de meeste slachtoffers (30 procent), vooral onder automobilisten tussen de 18 en 25 jaar en boven de 75 jaar.

Een prettige dinsdag toegewenst!