Amerikaanse congresleden hebben zondagavond een akkoord bereikt over een breed uitgavenpakket. Hiermee lijkt een 'shutdown' voorlopig voorkomen. Wat betekent dit precies?

Bij een 'shutdown' moeten delen van de Amerikaanse overheid op slot.

Als het Congres niet instemt met de begroting die het Witte Huis heeft opgesteld, moet de federale overheid tijdelijk op slot. Ambtenaren kunnen dan officieel niet meer betaald worden, omdat de overheid geen geld mag uitgeven. Nationale parken en grote toeristische attracties sluiten dan bijvoorbeeld hun deuren.

Een federale 'shutdown' komt maar zelden voor.

De laatste keer dat het gebeurde was in september 2013, toen de Republikeinen niet wilden instemmen met de uitgaven voor Obamacare, het grote verzekeringsplan waarmee president Barack Obama ervoor zorgde dat zeker 20 miljoen onverzekerden voortaan wel verzekerd waren. Na twee weken van koehandel en een paar aanpassingen gingen de Republikeinen wel akkoord.

De laatste president voor Obama die op deze manier met het Congres botste was Bill Clinton. Deze worstelde in 1995 met het feit dat de Republikeinen in het Congres een meerderheid hadden, wat tot twee 'shutdowns' in twee maanden leidde. Om die reden is de dreigende 'shutdown' van Trump opvallend, want zijn eigen partij heeft op dit moment de meerderheid in het Congres.

Het Congres heeft nu voor een half jaar ingestemd met de begroting van het Witte Huis.

Dit betekent dat de federale overheid tot eind september geld kan blijven uitgeven. Formeel moeten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat de overeenkomst nog wel goedkeuren, maar volgens The Washington Post stemt het Congres naar verwachting deze week in met de begrotingsplannen.

Het akkoord volgt na weken van spanningen tussen Republikeinen en Democraten, nadat president Trump eiste dat de financiering voor zijn controversiële muur tussen Mexico en de Verenigde Staten in de begroting zou worden opgenomen.

De financiering voor de muur staat nu niet meer in de begroting.

Trump heeft de afgelopen week een opvallende draai gemaakt. In zijn campagne hamerde Trump erop dat de muur op de grens tussen de VS en Mexico er zo snel mogelijk zou komen en dat Mexico hiervoor zou gaan betalen, hoewel Mexico vanaf de eerste plannen zei dat niet te gaan doen.

De Amerikaanse president beklemtoonde in diverse interviews dat de muur er nog wel komt, maar dat de financiering wat langer op zich laat wachten en dat daarom de plannen iets later dan gepland kunnen worden gerealiseerd.

De Democraten, en een aantal Republikeinen, weigerden met de begroting in te stemmen als Trump de muur in zijn plannen zou meenemen. Er is nu in de begroting wel extra geld voor defensie en andere grensbewaking opgenomen.

De kans dat de muur er komt lijkt kleiner geworden.

Niet alleen weigeren de Democraten geld uit te geven aan de beoogde muur. Ook Republikeinse senatoren zeiden van de week dat het bouwwerk op losse schroeven staat. Alle uitlatingen van Trump over de muur zouden een symbolische omschrijving voor een betere grensbewaking zijn geweest.

De Republikeinse senator Lindsey Graham stelde in een interview met The Washington Post dat er "nooit een muur met een lengte van meer dan 3.500 kilometer langs de grens komt, punt". Zijn collega Rob Portman sloot zich daarbij aan. "Misschien dat er op sommige stukken grens een muur kan komen, en op andere plekken meer geavanceerde technologische grensbewaking."

Als de muur er niet komt, betekent dit dat Trump een van zijn harde verkiezingsbeloftes niet verwezenlijkt. Het is niet het eerste grote plan dat strandt; eerder werd ook zijn inreisverbod voor moslims uit een aantal landen getorpedeerd.