Follow the Money onthulde eind april dat opnieuw een VVD’er in opspraak is geraakt en niet de minste: de voorzitter van de VVD Henry Keizer. De druk op Keizer om opheldering te bieden neemt toe. Wat is er aan de hand?

Eind april publiceerden onderzoeksjournalisten van onderzoekssite Follow the Money een artikel waarin omschreven wordt hoe VVD-partijvoorzitter Keizer in 2012 "voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf" werd. Keizer kocht toen samen met drie zakenpartners uitvaartbedrijf De Facultatieve.

Keizer vertolkt hierin een opmerkelijke rol. Hij is ten tijde van de verkoop namelijk ook bestuursvoorzitter van het bedrijf. Hij adviseerde De Facultatieve bij de verkoop van het bedrijf aan de koper: zichzelf.

Keizer en zijn partners betalen 12,5 miljoen euro voor het bedrijf. Veel te weinig, zo blijkt uit het jaarverslag dat de keten op 31,5 miljoen euro waardeert. Direct na de overname strijken Keizer en zijn compagnons echter een winstuitkering van 12 miljoen euro op.

15.300 euro

De overige 500.000 euro namen Keizer en zijn zakenpartners voor eigen rekening. Deels dan. 470.000 euro werd door een lening gefinancierd. Omdat Keizer voor 51 procent aandeelhouder is, droeg hij zelf slechts 15.300 euro van de resterende 30.000 euro aan.

Saillant detail is dat dit alles onder toeziend oog van VVD-partijgenoten Loek Hermans (oud-senator en -minister) en Anne-Wil Duthler (senator) gebeurde. Zij zaten in de raad van commissarissen en dienden als toezichthouders. 

Vrijdag in een gesprek met een aantal media probeerde Keizer hier duidelijkheid over te verschaffen. Journalisten van Follow the Money werden overigens geweigerd, net als omroep Powned en Tros Kamerbreed. Zelf houdt Keizer vol "een schoon geweten" te hebben en "integer" te hebben gehandeld. Met de deal zou volgens de VVD-voorzitter niets mis zijn. De Facultatieve zou veel schulden hebben waardoor de verkoopprijs lager is uitgevallen. Bovendien zou het bedrijf door drie onafhankelijke accountantskantoren gewaardeerd zijn. 

Ondertussen is accountsbureau EY een intern onderzoek gestart naar het handelen van hun accountant die de jaarrekeningen van de verkoper, de verkochte partij en de koper tekende. De accountant had kunnen weten dat de verkoopprijs ver onder de waarde van het bedrijf lag en had er juist op moeten toezien dat het bedrijf voor een eerlijke prijs verkocht zou worden.

Kampioen integriteitsschendingen

Bij de VVD neemt het ongemak toe. Voor de liberalen is de kwestie-Keizer op z’n zachts gesteld pijnlijk. De partij wordt al jaren achtervolgd door het ene na het andere integriteitsschandaal en dit keer is het de voorzitter, die onderdeel uitmaakt van het kernteam van premier Mark Rutte, die onder vuur ligt.

De VVD voert voor de vijfde maal op rij de jaarlijkse Politieke integriteit-index van Vrij Nederland aan met onder andere de zaak-Jos van Rey (corruptie), Ton Hooijmaijers (omkoping en witwassen) en Neelie Kroes (verzwijgen bestuursfunctie bij vennootschap op belastingparadijs op de Bahama’s). 

Na de vele schandalen riep de VVD in 2013 een interne integriteitscommissie in het leven. Later zei Keizer in het tv-programma Politicologica dat er sinds het bestaan van de commissie door de VVD zelf geen schendingen zijn geconstateerd. Hij voegde daaraan toe dat "integriteit nauw is verbonden met vertrouwen" en dat "een beetje integer zijn" niet bestaat. 

Herverkiezing

Nadat na het persgesprek de kou nog niet uit de lucht is gehaald heeft Keizer de integriteitscommissie, die zelf geen aanleiding tot nader onderzoek zag, gevraagd zijn zaak tegen het licht te houden.

Ondertussen ziet Keizer geen reden om op te stappen. Wel trekt hij zich tijdelijk terug als voorzitter. Het VVD-congres benoemt 20 mei een nieuwe voorzitter. Omdat Keizer de enige kandidaat is, is statutair vastgelegd dat hij zal worden herbenoemd. Keizer zal na het onderzoek van de integriteitscommissie bepalen of hij zijn herbenoeming aanvaardt.

VVD-leider Mark Rutte staat pal achter Keizer. Hij zegt geen reden te hebben te twijfelen aan de integriteit van de voorzitter. Rutte vindt dat Keizer zich adequaat heeft verweerd tegen de aantijgingen en hekelt het beeld dat in de media wordt geschetst.