De KNVB heeft met Dick Advocaat eindelijk een opvolger gevonden voor de ontslagen Danny Blind. Een overzicht van de lange zoektocht van de bond die uiteindelijk tot de benoeming van de 69-jarige Hagenaar leidde.

25 maart: Oranje verliest in Sofia kansloos met 2-0 van Bulgarije en zakt naar de vierde plaats in kwalificatiegroep A voor het WK 2018 in Rusland. De positie van bondscoach Danny Blind, die al het EK 2016 miste met Oranje, lijkt onhoudbaar.

26 maart: De KNVB ontslaat Blind. "We hebben iemand nodig die het Nederlands voetbal vooruit kan helpen", zegt Jean-Paul Decossaux, commercieel directeur van de KNVB. Voor de volgende interland op 31 mei tegen Marokko moet de nieuwe bondscoach benoemd zijn, vindt Decossaux. Hij noemt Ronald Koeman en Frank de Boer als mogelijke opvolgers van Blind, maar ook een buitenlandse bondscoach is ook mogelijk. "Alle opties zijn open."

27 maart: De Boer heeft geen trek in het bondscoachschap. "Hij wil dagelijks op het veld staan", zegt Guido Albers, zaakwaarnemer van de werkeloze trainer. "Nee, De Boer is niet beschikbaar."

27 maart: Ook Koeman wil geen bondscoach worden. "Ze hebben hun kans gehad", zegt de trainer van Everton, die in 2014 wel graag aan de slag was gegaan als bondscoach. Destijds koos de KNVB voor Guus Hiddink.

27 maart: Fred Grim leidt als interim-bondscoach zijn eerste en enige training bij Oranje. De oud-doelman, die assistent was van Blind, is door de KNVB tijdelijk doorgeschoven voor de oefeninterland in de Arena tegen Italië.

Zo kan Oranje toch nog het WK halen
60
Zo kan Oranje toch nog het WK halen

28 maart: Nederland verliest met 1-2 van Italië. Na afloop zegt captain Arjen Robben dat hij en viceaanvoerder Wesley Sneijder betrokken moeten worden in de zoektocht van technisch directeur Hans van Breukelen naar een nieuwe bondscoach. "Wesley en ik zitten nu veertien jaar bij het Nederlands elftal. We hebben veel trainers en spelersgroepen meegemaakt en hebben een goed idee welke coach bij dit team past", aldus Robben. Doorgaan met Grim is geen optie.

29 maart: KNVB-voorzitter Michael van Praag wil Louis van Gaal overhalen om een rol binnen de bond te gaan vervullen en zegt dat er gesproken gaat worden met de oud-bondscoach, die Oranje in 2014 naar de halve finale van het WK leidde. Opnieuw bondscoach worden ziet de 65-jarige Van Gaal niet zitten.

29 maart: Ron Jans is de eerste trainer die zegt wel oren te hebben naar het bondscoachschap, al lijkt hij geen serieuze kandidaat. "Ik loop ook nergens voor weg", aldus de trainer van PEC Zwolle. "Als ik word gevraagd, zou ik hartstikke trots zijn en dan ga ik gewoon aan de slag."

2 april: Jans noemt zichzelf nu toch "geen serieuze kandidaat". "Ik zie het bondscoachschap als de belangrijkste trainersfunctie in voetballend Nederland. Je moet in de top hebben gespeeld en met topspelers hebben gewerkt. Als er 28 mensen afzeggen, kom ik misschien aan de beurt."

16 april: Kees Jansma, voormalig perschef van Oranje, zegt dat de KNVB gaat voor het duo Henk ten Cate en Ruud Gullit of de Duitser Roger Schmidt, die begin maart ontslagen werd bij Bayer Leverkusen. Ten Cate en Gullit laten meteen weten dat ze niet benaderd zijn. De 62-jarige Ten Cate, trainer van Al-Jazira Club in de Verenigde Arabische Emiraten, voelt zich wel vereerd omdat zijn naam genoemd wordt.

Vijf toptrainers die het bondscoachschap van Oranje weigeren
133
Vijf toptrainers die het bondscoachschap van Oranje weigeren

18 april: De Duitse krant Bild meldt dat Schmidt geen bondscoach van Oranje wil worden. De oud-trainer van Red Bull Salzburg en Leverkusen wil bij een club aan de slag en naar verluidt is er interesse uit de Premier League.

18 april: Van Breukelen zegt dat hij voor 1 mei de nieuwe bondscoach gepresenteerd wil hebben, maar op namen gaat hij niet in. "Alles wat ik zeg, is te veel. We zijn druk bezig, dat is het."

24 april: Met Dick Advocaat duikt een nieuwe naam op. Volgens het AD is de trainer van Fenerbahçe de nummer één kandidaat van Van Breukelen. De technisch directeur zou in Istanbul al gesproken hebben met de 69-jarige Advocaat, nadat hij in Abu Dhabi ook al uitvoerig sprak met Ten Cate. Ook de naam Huub Stevens valt, maar hij zou alleen in beeld komen als Advocaat of Ten Cate niet wil.

25 april: Van Breukelen bevestigt dat hij met zowel Ten Cate als Advocaat gesproken heeft. "We gaan nu alles laten bezinken. Het blijft verder onder ons. Dat doet me goed. We gaan als professionals met elkaar om."

26 april: Ten Cate zegt dat hij een aanbod om bondscoach te worden naast zich neer heeft gelegd. Hij heeft niet het gevoel dat de KNVB volledig achter hem staat. "De baan is mij maandagavond toegezegd. Maar uiteindelijk heb ik besloten dat niet te doen." Door het afzeggen van Ten Cate lijkt Advocaat de enige overgebleven kandidaat.

26 april: De KNVB zegt zich niet te herkennen in de uitspraken van Ten Cate, maar het wordt niet duidelijk wat er volgens de bond wel gebeurd is. "We reageren verder niet", zegt een een woordvoerder van de KNVB.

27 april: De Telegraaf meldt dat Advocaat de nieuwe bondscoach wordt met Gullit als assistent. Later op de dag bevestigt de Hagenaar dat hij inderdaad in gesprek is met de KNVB, maar dat het "nog niet honderd procent rond is".

30 april: Beoogd assistent-bondscoach Gullit vertelt bij Ziggo dat hij een "goed gesprek" heeft gehad met Van Breukelen. Over de inhoud wil de voormalig aanvoerder van Oranje niets kwijt.

4 mei: Gullit is in verregaande onderhandelingen met de KNVB over een rol als assistent-bondscoach. Wanneer de 54-jarige Amsterdammer exact aan de slag gaat in Zeist hangt volgens hemzelf ook af van wanneer Advocaat instapt.

7 mei: Advocaat heeft een definitief akkoord bereikt met de KNVB en wordt woensdag officieel aangesteld, melden het AD en De Telegraaf. Hij zal op die dag zelf niet in Zeist aanwezig zijn, omdat hij zich volledig op zijn club Fenerbahçe wil concentreren.

8 mei: Zaakwaarnemer Rob Jansen bevestigt dat Advocaat mondeling akkoord is met de KNVB. Het papierwerk op korte termijn wordt afgehandeld. "Waarschijnlijk al begin deze week," aldus Jansen. Van Breukelen wil nog niet op de feiten vooruitlopen:  "Wij brengen het pas naar buiten als alles rond is."

9 mei: De KNVB bevestigt op een persconferentie dat Advocaat de nieuwe bondscoach is en Gullit zijn assistent wordt. De bondscoachsoap is daarmee ten einde. Omdat Advocaat eerst het seizoen bij Fenerbahçe moet afmaken, zal Grim ook tegen Marokko (31 mei) en Ivoorkust (4 juni) als interim-bondscoach op de bank zitten.