Zeker één schutter opende donderdagavond het vuur op mensen op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs. Daarbij kwam een politieagent om het leven. Wat weten we tot nu toe?

Alles wijst op een aanslag.

Hoewel nog niet officieel is bevestigd dat het om een aanslag gaat, meldde de Franse president Hollande tijdens een ingelaste persconferentie dat hij ervan overtuigd is dat de schietpartij met terrorisme te maken heeft.

Een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat het om een gerichte aanval op de politie gaat. De Champs-Elysées is een van de beroemdste en drukste straten van Parijs, die uitmondt op de Arc de Triomph. Het presidentieel palei, l'Elysée, ligt niet ver van de straat.

Er is onduidelijkheid over het aantal schutters.

Een ooggetuige zegt tegen persbureau Reuters dat er even na 21.00 uur een man uit een auto stapte die vervolgens met een kalasjnikov op agenten begon te schieten. De schutter werd door de Franse politie doodgeschoten. Volgens de autoriteiten was hij bekend bij de politie.

Het valt volgens het ministerie niet uit te sluiten dat er meerdere schutters waren. Een dag na de aanslag werd een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een man die vermoedelijk uit België kwam, maar die bleek niets met de aanslag te maken te hebben. Hij meldde zich zelf bij de politie in Antwerpen. 

IS eist de aanslag op.

Het aan IS-gelieerde persbureau Amaq zegt dat de terreurgroep achter de aanval zit. Volgens IS komt de aanvaller uit België en noemt hij zich Abu Yousif. Zijn echte naam is niet bekend. Een briefje dat in de buurt van de schutter werd gevonden, zou de link met IS nog eens bevestigen.

De Belgische autoriteiten zeggen dat niets erop wijst dat de aanslagpleger een Belg is, maar mogelijk heeft hij wel banden met het land. Vrijdag nam de Franse politie ook familieleden mee voor verhoor. 

De terreurgroep eist de laatste jaren bijna altijd de verantwoordelijkheid op van aanslagen in Europa.

Politiemacht op de been na dodelijke schietpartij Parijs
Politiemacht op de been na dodelijke schietpartij Parijs

Presidentskandidaten schorten hun campagne tijdelijk op.

Deze zondag is de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Volgens president Hollande zullen veiligheidsdiensten extra waakzaam zijn. Er worden duizenden extra agenten ingezet om de stembureaus te beveiligen.

Presidentskandidaten Marine le Pen en François Fillon voeren vrijdag geen campagne vanwege de schietpartij. De socialist Benoît Hamon heeft een campagnebijeenkomst vrijdagochtend geschrapt. Zijn afsluitende toespraak in de zuidelijke plaats Carmaux vrijdag gaat wel door. Ook Emmanuel Macr heeft zijn afspraken voor vrijdag afgezegd.

In Frankrijk is al anderhalf jaar de noodtoetstand van kracht.

In Frankrijk geldt al sinds november 2015 de noodtoestand na meerdere aanslagen in Parijs. De noodtoestand geeft de politie meer bevoegdheden bij bijvoorbeeld huiszoekingen en arrestaties. De noodtoestand werd in januari verlengd tot zeker 15 juli.

Nederland heeft steun betuigd aan Frankrijk.

Minister-president Mark Rutte sprak op Twitter van een "afschuwelijke daad van terreur". Hij heeft zijn medeleven overgebracht aan president Hollande. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zegt dat "we ons niet moeten laten intimideren". Ook de Duitse bondskanslier Angela Merkel en president Donald Trump hebben de aanslag veroordeeld.