Bij drie explosies rond de spelersbus van Borussia Dortmund zijn dinsdagavond twee mensen gewond geraakt. Dit weten we over de aanslag.

De explosies vonden dinsdag aan het begin van de avond plaats.

Het was bijna twee uur voordat het kwartfinaleduel tussen Borussia Dortmund en AS Mondaco in het Signal Iduna Stadion in Dortmund plaats zou vinden. Dortmund meldde eerst dat er "een incident" had plaatsgevonden rond de spelersbus. In eerste instantie leek de explosie veroorzaakt door een vuurwerkbom die naar de bus zou zijn gegooid. De politie stelde later dat het om "serieuze explosieven" zou gaan.

De explosieven waren verstopt langs de geplande route van de bus.

Ze gingen af op het moment dat het voertuig passeerde, met drie explosies tot gevolg op zo'n tien kilometer van het stadion. De spelers waren net op weg richting het stadion. De bus raakte als gevolg van de explosies op twee plekken beschadigd. Een ruit aan de achterkant sneuvelde. Direct na het incident stuurde de politie een drone de lucht in om "sporen veilig te stellen".

Dortmund-speler Marc Bartra raakte gewond door de explosie.

Hij moet aan zijn pols en arm geopereerd worden. De verwondingen van de 26-jarige speler, achtvoudig international van Spanje, zijn niet ernstig. Hij werd door glasscherven geraakt en heeft een snee aan zijn arm. Ook een politieman raakte gewond. Hij reed als begeleider op een motorfiets voor de bus uit. De agent liep gehoorschade op en was in shock.

In de buurt werd een brief gevonden waarin de aanslag wordt opgeëist.

De politie en verschillende experts doen onderzoek naar de herkomst ervan. De brief zou een islamitisch motief hebben. Er wordt onder meer verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december en de inzet van Duitse straaljagers in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. De politie houdt er echter ook rekening mee dat iemand ze bewust op een vals spoor probeert te zetten.

Een verdachte is opgepakt.

Woensdag zijn de woningen van twee verdachte islamisten doorzocht. Het zou gaan om een 26-jarige Irakees en een 28-jarige man die geboren is in Duitsland. De Irakees is aangehouden, maar donderdag werd bekend dat er geen bewijs is dat de man betrokken was bij de aanslag.

Wel was de Irakees lid van IS. Hij heeft volgens de Duitse autoriteiten leiding gegeven aan een groep die betrokken was bij moord, smokkel, ontvoering en afpersing. De rechter moet beslissen of de man langer vast blijft zitten.

Een tweede brief dook dinsdagavond op via internet.

Het gaat om een tekst met anti-fascistische kenmerken. Daarin wordt verklaard dat de spelersbus met zelfgemaakte explosieven is aangevallen ''als symbool voor de politiek van de BVB''. Voetbalclub Borussia Dortmund zou niet genoeg doen tegen racisten, nazi's en rechtse populisten.

De wedstrijd tussen Dortmund en Monaco werd uitgesteld tot woensdag.

Borussia verloor de wedstrijd. Veel spelers reageerden achteraf emotioneel, ze uitten hun woede tegenover de UEFA omdat ze zich gedwongen voelden te spelen terwijl ze daar niet klaar voor waren.

Een week na de aanslag is een Russische verdachte aangehouden

Het gaat volgens Duitse media om een 28-jarige man. Hij zou hebben gegokt op een koersval van de aandelen van de Borussia Dortmund. Door zogenoemde opties te kopen, zou de man geld verdienen wanneer de aandelen van de voetbalclub minder waard werden. De man verlbeef mogelijk in hetzelfde hotel als de spelers, waardoor hij precies in de gaten kon houden wanneer de bus bij het hotel vertrok.