In de nacht van donderdag op vrijdag voerden twee Amerikaanse marineschepen met kruisraketten een luchtaanval uit op een Syrische vliegbasis. Dit is wat we weten over deze militiare ingreep door de Amerikanen.

De aanval is een vergeldingsactie.

De Amerikanen hebben de luchtaanval op de Syrische vliegbasis Sharyat uitgevoerd als vergelding voor de gifgasaanval op Khan Sheikhoun in de provincie Idlib van afgelopen maandag. Bij die aanval kwamen mogelijk ruim honderd mensen om het leven, onder wie vrouwen en kinderen. Ook vielen er circa vierhonderd gewonden. Volgens de Amerikanen staat vast dat de luchtmacht van de Syrische president Bashar al-Assad achter deze aanval zat.

De Amerikaanse president Donald Trump zei in een verklaring dat hij bevel had gegeven voor een militaire aanval op een luchtmachtbasis in Syrië van waaruit de aanval met chemische wapens was uitgevoerd.

Trump geeft bevel voor militaire aanval op luchtmachtbasis Syrië
Trump geeft bevel voor militaire aanval op luchtmachtbasis Syrië

De Amerikanen hebben kruisraketten gebruikt voor de aanval.

Kruisraketten zijn een beproefd recept voor de Amerikanen bij ingrepen in het Midden-Oosten. De in totaal 59 Tomahawks werden afgevoerd vanaf twee torpedobootjagers (destroyers) die in het oosten van de Middellandse Zee liggen, de USS Porter en de USS Ross.

Het Pentagon liet weten dat een startbaan, vliegtuigen en brandstofpunten zijn getroffen. Een Amerikaanse functionaris sprak van een "voltooide operatie". Volgens het Libanese televisiestation Al Mayadeen had het Syrische leger voorafgaande aan de aanval de meeste gevechtstoestellen laten weghalen.

Er zijn slachtoffers gevallen.

Bij de aanval kwamen negen burgers, waaronder vier kinderen, om het leven. Ook zouden zeven mensen gewond zijn geraakt en huizen in de omgeving zwaar beschadigd. Volgens bronnen binnen het Syrische leger zou de basis "zo goed als verwoest" zijn. Het Kremlin meldt dat er geen Russische slachtoffers zijn gevallen.

VS vuurt tientallen kruisraketten af op Syrische luchtmachtbasis
VS vuurt tientallen kruisraketten af op Syrische luchtmachtbasis

De bondgenoten van de Amerikanen zijn positief over de aanval.

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Saudi Arabië, Israël zijn traditionele bondgenoten van de Verenigde Staten en hebben positief gereageerd op de luchtaanval. De meeste grote bondgenoten waren ingelicht voor de aanval plaatsvond.

Rusland, Iran en Syrië zelf veroordelen de aanval.

President Poetin van Rusland heeft laten weten dat de aanval "een serieus obstakel vormt in de internationale samenwerking tegen het terrorisme in Syrië". Het Kremlin stelt dat de VS met de ingreep "internationale wetten heeft gebroken". "Dit is een daad van agressie tegen een soevereine staat".

Poetin stelt dat de Syrische president Assad helemaal geen chemische wapens heeft en noemt de aanval een "poging om de wereld af te leiden van de vele burgerdoden in Irak", die bij Amerikaanse luchtaanvallen vallen. Ook Iran heeft de aanval veroordeeld. Syrië denkt dat de aanval beperkt blijft tot deze ene keer en verwacht geen verdere militaire escalatie.