Op maandag 3 april ontplofte in een metro in Sint-Petersburg een bom. Bij de aanslag kwamen zestien mensen om het leven en raakten 44 mensen gewond. Dit weten we nog meer:

Omstreeks 13.30 uur Nederlandse tijd ontplofte een bom tussen twee metrostations.

Het metrostel bevond zich tussen Sennaja Plosjad en Tekhnologichesky Institut. Het ging om een zogenoemde fragmentatiebom, die meerdere kleine explosies veroorzaakt. Eerder dachten onderzoekers dat op beide stations een bom was ontploft. Het metroverkeer is Sint-Petersburg werd onmiddellijk stilgelegd.

Kort na de explosie werd een tweede bom onschadelijk gemaakt.

De bom werd gevonden in een koffer op station Ploshchad Vosstaniya. De politie gaat er vanuit dat het explosief is neergelegd door dezelfde persoon die de bom tot ontploffing bracht in de metro. 

Rusland verdenkt een man uit Kirgizië van de aanslag.

Hij gaat om Akbarzhon Jalilov die in 1995 werd geboren in Kirgizië, dat vroeger deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Hij heeft ook een Russisch paspoort. Volgens de onderzoekers droeg de man de bom in een rugzak en blies hij zichzelf op. De identificatie vond plaats op basis van lichaamsresten. De verdachte handelde waarschijnlijk alleen, maar staat mogelijk wel in contact met in Rusland verboden radicale islamitische groeperingen.

Drie dagen na de aanslag pakte Rusland nog eens enkele mensen op. Op vrijdag 7 april werd in de woning van een van de medeverdachten springstof en een handgranaat gevonden, aldus de Russische autoriteiten.

Het brein achter aanslagen is aangehouden.

Het brein achter de aanslag is op maandag 18 april aangehouden door de Russische autoriteiten. Het gaat om Abror Azimov, geboren in 1990 in Kirgizië. Hij heeft een volledige verklaring afgelegd, aldus zijn advocaat.

Mensen proberen uit metro Sint-Petersburg te komen vlak na explosie
Mensen proberen uit metro Sint-Petersburg te komen vlak na explosie

Op basis van camerabeelden hadden veiligheidsdiensten eerst twee verdachten in beeld. 

Omdat eerder werd uitgegaan van twee ontploffingen, werd er uitgekeken naar nog een tweede verdachte. Door de politie was een opsporingsbevel uitgevaardigd voor deze persoon, maar de man meldde zich zelf bij de politie en zei niets met de aanslag te maken te hebben. Volgens de autoriteiten is sprake van een "daad van terrorisme", maar de aanslag is niet opgeëist.

Het metroverkeer werd maandagavond hervat.

Alleen op de getroffen stations en op het station waar het tweede explosief werd gevonden, wordt nog onderzoek verricht. President Vladimir Poetin bracht maandagavond een bezoek aan het getroffen station en legde bloemen en condoleerde de nabestaanden. In het land zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.