
Dit weten we over de kwestie rondom de uitspraken van Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem deed de omstreden uitspraken in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.
In het interview werd door Dijsselbloem gesproken over het begrotingsbeleid van de verschillende landen binnen de Eurogroep. Hij stelde dat de solidariteit tussen de landen samenhangt met de verplichting om de begroting op orde te brengen. In het interview zei Dijsselbloem: "Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen ('Schnaps und Frauen') uitgeven om daarna om hulp te vragen."
De vergelijking die Dijsselbloem maakte, schoot veel leden van het Europees Parlement in het verkeerde keelgat. Sommigen menen dat Dijsselbloem daarom ongeschikt is als Eurogroepvoorzitter.
Vooral uit Zuid-Europese landen, die financiële steun krijgen van de rijkere Noord-Europese landen, is de kritiek op Dijsselbloem fel. Onder meer de sociaaldemocratische fractie (S&D) in het Europees Parlement, waar ook de PvdA inzit, wil dat Dijsselbloem stopt als voorzitter van de Eurogroep. Andere leden eisen dat hij op zijn minst zijn excuses aanbiedt.
Dijsselbloem weigert excuses te maken en betreurt de ophef.
Onder meer in een debat met het Europees Parlement wilde hij geen afstand doen van zijn uitspraken. "Begrotingsverplichtingen gelden voor alle eurolanden", betoogde hij.
Later wees hij erop dat zijn woorden na de publicatie in een verkeerde context zijn geplaatst en dat er ten onrechte een link is gelegd met de situatie in Zuid-Europese landen tijdens de financiële crisisjaren.
Wel zei Dijsselbloem dat het hem spijt als landen aanstoot hebben genomen aan zijn woorden. Hij stelde dat zijn "Nederlandse directheid niet altijd wordt gewaardeerd".
Zijn collega's binnen de Eurogroep hebben zijn uitleg over de uitspraken zonder verdere vragen of antwoorden aangehoord.

Dijsselbloem: 'Slechts minderheid van minderheid wil mijn vertrek'
Voorlopig blijft Dijsselbloem aan als Eurogroepvoorzitter, ondanks de kritiek.
Zijn termijn loopt officieel op 13 januari 2018 af. Zolang hij demissionair minister van Financiën is, kan hij de Eurogroep, bestaande uit de ministers van Financiën van de negentien eurolanden, blijven voorzitten.
Dijsselbloem is momenteel zelf in gesprek met ministers van Financiën van landen uit de Eurogroep om te kijken of hij ook daarna aan kan blijven als voorzitter.
Er gaan echter ook stemmen op om te kiezen voor een permanente Eurogroepvoorzitter die zelf geen ministerspost heeft in een van de eurolanden.
De Spanjaard Luis de Guindos zou de functie graag vervullen, maar maakt weinig kans omdat er al veel christendemocraten op dergelijke functies zitten. Ook de Maltees Edward Sciluna en de Slowaak Peter Kazimir, beiden sociaaldemocraat, maken een goede kans.
Naar verwachting komt de Eurogroep voor de zomer met een beslissing over een nieuwe Eurogroepvoorzitter.