Het is woensdag een jaar geleden dat Brussel werd opgeschrikt door de aanslag op het vliegveld Zaventem en die op het metrostation Maalbeek. Een reconstructie van de gebeurtenissen: 

Dinsdagochtend 22 maart 7.58 uur, ochtenddrukte op het vliegveld van Brussel. Najim Laachraoui en Ibrahim El Bakraoui blazen zich kort na elkaar op in de vertrekhal. Mensen vluchten naar buiten en rook stijgt op uit de hal. 

Vier minuten later, om 8.02 uur, belt de noodcentrale 112 in Leuven naar het coördinatiecentrum van de brandweer Vlaams-Brabant in Asse met de melding dat er een explosie is geweest. Onduidelijk is dan nog hoe omvangrijk de explosie is geweest. Drie minuten later vertrekt de eerste brandweerploeg richting de luchthaven.

Om 8.14 uur, zo blijkt uit radioverkeer waar VTM Nieuws later de hand op wist te leggen, is de brandweer van Zaventem ter plaatse en vraagt om dringende versterking. Ook stuurt de noodcentrale een paar minuten later zoveel mogelijk ambulances naar het vliegveld.

Al snel worden filmpjes en foto's van de ravage en de chaos op sociale media geplaatst. De politie legt het spoorverkeer van en naar de luchthaven stil en vluchten naar Zaventem moeten uitwijken. 

Video: Reizigers banen zich een weg door de rook

Reizigers ontvluchten luchthaven Brussel na explosies
Reizigers ontvluchten luchthaven Brussel na explosies

Maalbeek

Kort daarna, om 09.10 uur, wordt Brussel opnieuw opgeschrikt door een krachtige explosie: dit keer bij metrostation Maalbeek, in het hart van de Belgische hoofdstad. Zeker is dat mensen gewond zijn geraakt, maar over doden is dan nog niets bekend. 

Het dreigingsniveau in België wordt opgeschaald naar het hoogste niveau. Metrostations in Brussel worden gesloten en het openbaar vervoer wordt stilgelegd. Later volgen ook alle treinstations in Brussel. Frankrijk zet 1.600 extra agenten in bij de grenzen. 

Ook in Nederland wordt de surveillance opgevoerd. Op de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam en op Schiphol worden door de marechaussee extra patrouilles uitgevoerd en grote Nederlandse stations en het Binnenhof worden extra bewaakt.  

Binnen blijven

Rond 10.30 uur roept premier Charles Michel de Belgen op binnen te blijven. Iets minder dan een uur later bevestigt de politie in een persconferentie dat er sprake is van een aanslag op metrostation Maalbeek. Over het dodental is dan, bijna anderhalf uur na de eerste explosies, nog altijd niets bekend.

De Wetstraat, in de buurt van metrostation Maalbeek, wordt rond 11.30 uur ontruimd vanwege een bommelding. Iets later wordt ook de Zuidertoren ontruimd omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. 

Pas 's middags, rond 13.30 uur, wordt meer duidelijk over het dodental van beide aanslagen. Bij Zaventem zouden veertien mensen zijn omgekomen, bij metrostation Maalbeek zeker twintig. Tientallen mensen zijn gewond geraakt. Uiteindelijk wordt het dodental bijgesteld naar 32. Onder hen drie Nederlanders, blijkt later.

Kort daarna concludeert de politie dat twee zelfmoordterroristen zichzelf hebben opgeblazen op Zaventem. op beelden van bewakingscamera's van de luchthaven zijn de drie vermoedelijke daders te zien. Ze duwen bagagekarretjes met daarop koffers voort. In die koffers zitten waarschijnlijk explosieven.

Eén van de mannen, 'de man met het hoedje' zoals hij ook wel wordt genoemd naar aanleiding van het hoedje dat hij draagt, is volgens de politie voortvluchtig. Zijn bomgordel is niet afgegaan. Er wordt een officieel opsporingsbericht naar buiten gebracht. 

De Belgische regering kondigt drie dagen van nationale rouw af.

Video: Evacuatie na explosie metro Brussel

Evacuatie na explosie metro Brussel
Evacuatie na explosie metro Brussel

Islamitische Staat

Rond 16.15 uur eist terreurbeweging Islamitische Staat (IS) via het eigen persbureau de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op. In het bericht schrijft de beweging dat de landen van de "coalitie van kruisvaarders" tegen IS "donkere dagen" tegemoet zullen zien voor de militaire acties die worden gevoerd tegen de beweging.

Om 19.00 uur spreekt koning Filip zijn landgenoten toe. "Heel het land draagt de pijn van de diepe wonden die zijn geslagen", zegt de koning in een televisieboodschap.

's Avonds worden bij huiszoekingen onder meer een spijkerbom, chemische producten en een IS-vlag aangetroffen. Huiszoekingen gaan ook 's nachts door.

In beeld: De aanslagen in Brussel

Bij de aanslag op de Brusselse luchthaven werd een groot deel van de vertrekhal verwoest. © Getty Images
Na de aanslagen stijgt rook op uit de vertrekhal van Zaventem. © NU.nl/woutervermeulen
Bij aanslagen in Brussel op luchthaven Zaventem en bij metrostation Maalbeek vielen op 22 maart 2016 32 doden. © ANP
De aanslagplegers op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn te zien op beelden van bewakingscamera's. Rechts de zogenoemde 'man met het hoedje', die na de aanslagen vluchtte en begin april 2016 werd aangehouden. © ANP
Bij een vertrekhal op de Brusselse luchthaven vonden omstreeks 8.00 uur twee explosies plaats. © ANP
Kort na de aanslag op Zaventem was er een explosie in een metrostel tussen de stations Kunst-Wet en Maalbeek, in het centrum van de Belgische hoofdstad. © ANP
Metropassagiers werden via de metrotunnel geëvacueerd. © AFP
Gewonden werden bij de uitgang van metrostation Maalbeek verzorgd. Twintig mensen kwamen om bij de aanslag op de metro. © AFP
Na de aanslagen lag het metroverkeer in Brussel dagenlang stil. © NU.nl/MaxEleveld
Bij de aanslagen raakten ruim driehonderd mensen gewond. © AFP
Door de rook die opsteeg uit metrostation Kunst-Wet, was er aanvankelijk verwarring over waar de aanslag exact had plaatsgevonden. © AFP
Op de luchthaven van Brussel werd de ochtend van de aanslagen een derde explosief gevonden, dat gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht. © AFP
Mensen worden geëvacueerd na de aanslagen op Luchthaven Zaventem.
Reizigers die zijn geëvacueerd vanuit Brussel zoeken toevlucht in een gymzaal. © AFP
Militairen patrouilleren door het centrum van de Brussel, na de terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad. © ANP
Mensen in gesprek met soldaten die de weg blokkeren in de buurt van metrostation Maalbeek. © AFP
Een bord met ''deel je liefde'', bloemen en kaarsjes te nagedachtenis aan de gevallen slachtoffers van de aanslagen. © AFP
De Belgische politie is bezig met het zoeken naar dader die na de aanslagen wist te ontkomen. © AFP
Glas en bloed bij de ingang van het Maalbeek metrostation, na de terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad. © ANP
Teksten op het Beursplein in Brussel. © NU.nl
Teksten op het Beursplein in Brussel. © NU.nl
Politie bij het metrostation in Brussel. © NU.nl/sanderdavidse
Na de aanslagen was er ook beveiliging op het station van Roosendaal. © NU.nl/Danny van den Aarsen
Zware beveiliging in Antwerpen. © NU.nl/Danny van Aarsen

Nasleep

In de dagen na de aanslagen gaan de huiszoekingen verder en wordt er beetje bij beetje meer bekend over wat er is gebeurd. Zo wordt duidelijk dat de twee broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, betrokken zijn geweest bij de aanslagen. Nadat Ibrahim zichzelf op de luchthaven Zaventem opblies, deed Khalid hetzelde op metrostation Maalbeek. 

Van de voortvluchtige 'man met het hoedje' naar wie wordt gezocht door de politie, blijkt later dat het om Mohamed Abrini gaat. Abrini wordt kort na de aanslagen opgepakt in Anderlecht en wordt ook verdacht van het beramen van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015.

Veel Belgen hielden al langer rekening met terreur op eigen bodem. Geen land heeft zoveel uitreizende jihadstrijders als België en de Brusselse gemeente Molenbeek groeide in de afgelopen jaren uit tot een thuishaven voor veel jihadisten. Toch bleef een aanslag met tientallen slachtoffers België bespaard. Tot dinsdag 22 maart 2016.

Een jaar na Brussel: Dit gebeurde er op de dag van de aanslagen
62
Een jaar na Brussel: Dit gebeurde er op de dag van de aanslagen