De Franse presidentskandidaat François Fillon ligt sinds begin dit jaar onder vuur vanwege de beschuldiging dat hij zijn vrouw betaalde zonder dat zij werkzaamheden voor hem verrichtte. Dit is wat we weten over de controverses.

De onthullingen over de werkzaamheden van Fillons vrouw Penelope werden in januari gedaan.

Volgens het satirische weekblad Le Canard Enchainé streek Penelope in acht jaar tijd een half miljoen euro op als persoonlijk assistent, toen Fillon deel uitmaakte van de nationale Assemblée, en daarna in dienst van zijn opvolger.

Volgens het tijdschrift is er vrijwel geen bewijs gevonden dat ze in die tijd ook maar iets uitvoerde. Ook zijn kinderen zouden zo aan geld zijn gekomen. 

De Franse justitie doet onderzoek naar de zaak.

Volgens de aanklager zijn er verschillende elementen boven tafel gekomen die maken dat de zaak verder moet worden uitgezocht. Ook startte het Nationale Financiële Parket (PNF), een overheidsinstituut dat financiële misstanden onderzoekt, een apart onderzoek naar de zaak. Op donderdag 2 maart verrichtte de Franse politie op last van de onderzoeksrechter huiszoeking in de Parijse woning van het echtpaar Fillon.

Op 14 maart is Fillon verhoord.

Naar aanleiding van de bevindingen van de onderzoeksrechter is Fillon officieel in staat van beschuldiging gesteld. 

Waar wordt de Franse presidentskandidaat Fillon van beschuldigd?
Waar wordt de Franse presidentskandidaat Fillon van beschuldigd?

Fillon heeft naar eigen zeggen niks fouts gedaan. 

Wel erkende hij verkeerde inschattingen te hebben gemaakt rond het inhuren van zijn vrouw. Maar hij beklemtoonde eerder dat hij de wet niet heeft overtreden en dat de medewerking van zijn vrouw Penelope in alle openheid en eerlijkheid is verlopen. Zij werd volkomen legaal betaald als cruciaal medewerkster in zijn loopbaan als politicus. 

De aantijgingen zijn volgens Fillon een poging om de uitslag van de verkiezingen in april en mei te beïnvloeden.

Fillon noemde de beschuldigingen eerder een "poging tot staatsgreep door de linkse partijen". Het zou georganiseerd zijn om te voorkomen dat Fransen democratisch kunnen stemmen.

Penelope Fillon zegt dat er geen sprake was van een fictief baantje.

Ze laat in de Franse krant Le Journal du Dimanche op zondag 5 maart voor het eerst van zich horen sinds haar man in opspraak kwam.

Tegen de Franse krant zegt Penelope Fillon dat haar man iemand nodig had om de taken uit te voeren. "Als ik dat werk niet had gedaan, had hij iemand anders moeten betalen. Dus hebben we besloten dat ik de baan zou krijgen."

Penelope Fillon zegt dat ze nog steeds achter de kandidatuur van haar man staat en dat ze tegen hem heeft gezegd dat hij moet doorgaan tot het einde.

Verschillende leden van Fillons campagneteam stappen op.

Zo verliet de voormalig Franse minister van landbouw, Bruno Le Maire, begin maart het team omdat Fillon niet van opstappen wil weten. Ook de woordvoerder van het campagneteam, Thierry Solère is inmiddels opgestapt.

Even nadat Solère zijn werkzaamheden voor Fillon neerlegde, maakte ook campagneleider Patrick Stefanini zijn vertrek bekend. Volgens Stefanini heeft Fillon zijn advies om zich terug te trekken uit de verkiezingen naast zich neergelegd. Bovendien denkt hij dat de kansen van Fillon om te winnen minimaal zijn.

Tot dusver blijft Fillon strijdbaar en blijft hij presidentskandidaat van de Republikeinen.

Wel beschadigde het schandaal het imago van de 62-jarige Fillon: aanvankelijk werd hij gezien als dé kandidaat die het tijdens de tweede ronde van de verkiezingen in mei op moet nemen tegen de rechtse Marine Le Pen met haar Front National. Inmiddels lijkt die strijd plaats te gaan vinden tussen de nieuwkomer Emmanuel Macron en Le Pen.