Meerdere personen die hebben gewerkt bij de beveiliging van PVV-leider Geert Wilders zijn in opspraak gekomen omdat zij worden verdacht van criminele activiteiten. Dit is wat we tot nu toe weten. 

Politiemedewerker Faris K. van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) wordt verdacht van het delen van informatie over de beveiliging van Geert Wilders. De man leek informatie te hebben gedeeld met een criminele organisatie, maar hij werd vrijgelaten toen bleek dat hij de informatie slechts in de privésfeer zou hebben gedeeld.

Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen.

Verdachte Faris K. maakte omgevingsscans voor Wilders.

De verdachte was geen persoonlijk beveiliger van de PVV-leider. K. had onder andere als taak om zogenoemde omgevingsscans te maken voor de beveiliging van de politicus.

K. was eerder al eens veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur voor het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim, aldus de politie. Die veroordeling is meegenomen in de screening van K., maar werd niet beoordeeld als een gevaar voor de staatsveiligheid.

Geheime informatie gebruikte K. om indruk te maken.

Peter Plasman, advocaat van de verdachte, liet weten dat K. indruk probeerde te maken op twee vrouwen met de informatie. "Ik kan Wilders gerust stellen. Mijn cliënt praat gewoon te veel", aldus Plasman. De campagne van de PVV-leider is volgens de raadsman niet in gevaar geweest. Ook korpschef van de Landelijke Politie, Erik Akerboom, stelt dat de veiligheid niet in het geding is geweest.

Eerder meldde het NRC dat de verdachte informatie had doorgespeeld aan Marokkaans-Nederlandse criminelen, dat bleek achteraf niet te kloppen. Volgens het OM is uit onderzoek niet gebleken dat er informatie met een criminele organisatie is gedeeld. Zijn voorarrest is daarna opgeheven. Wel wordt K. naast het lekken in de privésfeer ook verdacht van witwassen. 

Wilders noemt beeld van veiligheid 'onterecht'.

Wilders zelf zegt blij te zijn over hoe het kabinet de situatie heeft opgepakt. Woensdag had Wilders overleg met premier Rutte over de situatie. Wel wordt er volgens de PVV-leider een onterecht beeld geschetst dat hij veilig is."Het kabinet neemt gelukkig maatregelen die genomen moeten worden. Maar houd op met zeggen dat het allemaal veilig is want dat is grote onzin", laat hij via Twitter weten.

Rutte noemt het "verschrikkelijk" dat Wilders beveiliging nodig heeft en zegt dat het kabinet de berichten "serieus" neemt. "We nemen altijd alle maatregelen die nodig zijn."

Naar aanleiding van het incident laat de politie weten dat alle medewerkers van de DBB, die direct of indirect betrokken zijn bij het beveiligen van Wilders, extra gecontroleerd worden.

Speciale eenheid van marechaussee neemt de beveiliging over.

Leden van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) hebben de beveiliging van Wilders overgenomen van de DBB, zo blijkt uit bronnen van de Telegraaf. Het ministerie en de marechaussee wil geen commentaar geven op beveiligingstaken.

De BSB wordt onder andere ingezet voor het beveiligen van bewindslieden die een bezoek brengen aan landen als Afghanistan en Irak.

In 2015 werden al twee anderen uit beveiligingsteam Wilders geschorst.

Dat gebeurde vanwege een verdenking van het plegen van strafbare feiten. Volgens de minister van Veiligheid en Justitie, Stef Blok, hadden de twee zich schuldig gemaakt aan het financiële malversaties. Het ging om personen die "in een fysieke schil rond Wilders" actief waren. De precieze details hierover zijn niet bekendgemaakt.

Wilders meldt in een tweet het vreselijk te vinden: "Dit waren mijn directe persoonsbeveiligers die tot in mijn safehouse kwamen. Dit is heel erg eng."

Volgens de politie gaat het om "een oude zaak", daarmee zegt de politie de zaak in perspectief te willen plaatsen. Beide personen verrichten sinds 2015 geen werkzaamheden meer en zitten thuis, aldus een woordvoerster.

In juni 2017 wordt een Haagse agent opgepakt op verdenking van lekken van informatie aan derden.

Ook deze persoon heeft gewerkt in de beveiliging van Wilders. Het gaat om een 31-jarige agent die vanaf de tweede helft van 2016 in opleiding is geweest bij de politieacademie tot persoonsbeveiliger. In januari en februari van dit jaar volgde hij de praktijkstage bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) van de landelijke eenheid. Onderdeel van zijn stage was het beveiligen van prominenten, waaronder Geert Wilders.