Sinds 20 januari is Donald Trump president van de VS. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rond Trump en de Amerikaanse politiek. We praten je bij en bieden overzicht in de flinke nieuwsstroom vanuit Washington D.C. 

Oproep
Dit liveblog wordt momenteel niet bijgehouden. Als er veel nieuwe ontwikkelingen zijn, kan de redactie van NU.nl besluiten het liveblog weer te openen.
woensdag 5 april 2017 om 17:44
Trump noemt kernakkoord met Iran 'een van de slechtste deals ooit'
Donald Trump zei woensdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met koning Abdullah van Jordanië dat het kernakkoord met Iran, dat in 2013 onder zijn voorganger Barack Obama werd gesloten, dat het "een van de slechtste deals is die ik ooit heb gezien". Volgens Trump werkt het akkoord op talloze manieren in het nadeel van de Verenigde Staten.
woensdag 5 april 2017 om 17:42
Trump herhaalt beschuldiging aan adres voormalig Obama-adviseur Susan Rice
De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag zijn beschuldigingen aan het adres van de oud-veiligheidsadviseur van zijn voorganger Barack Obama, Susan Rice, herhaald in een vraaggesprek met The New York Times. Volgens Trump beging Rice een misdaad door te proberen de identiteiten van medewerkers van Trumps campagneteam te achterhalen, nadat die werden genoemd in door de veiligheidsdiensten onderschepte berichten. Trump weigerde te bevestigen dat hij bewijsmateriaal heeft gezien dat die beschuldiging ondersteunt. Hij zal dat "op het juiste moment doen", zei hij tegen de krant.
woensdag 5 april 2017 om 15:48
Trump zet Steve Bannon uit Nationale Veiligheidsraad
Donald Trump heeft Steve Bannon, een van zijn meest trouwe adviseurs, uit de Nationale Veiligheidsraad gezet. Dat heeft het Witte Huis woensdag bevestigd. De aanstelling van Bannon in de raad was omstreden, omdat hij extreem rechtse sympathieën heeft.
donderdag 30 maart 2017 om 15:04
Federale rechter Hawaï zet inreisverbod Trump definitief stop
Een federale rechter in Hawaï heeft het omstreden inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump definitief ingetrokken. 

De rechter in Hawaï oordeelde twee weken geleden al dat het nieuwe inreisverbod indruist tegen de Amerikaanse grondwet, die religieuze discriminatie verbiedt. Bovendien is het "gebrek aan logica in het voorstel tastbaar", stelde de rechter. Hij heeft deze uitspraak nu bekrachtigd.

Trump liet eerder al weten het besluit van de federale rechter aan te willen vechten. De president noemde het besluit "ongekende juridische roekeloosheid" en zei het besluit "zo ver als nodig" aan te vechten, bijvoorbeeld bij het Hooggerechtshof.
donderdag 30 maart 2017 om 15:03
Ivanka Trump officieel benoemd tot adviseur in het Witte Huis
Ivanka Trump, de oudste dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, is officieel benoemd tot adviseur in het Witte Huis. De aankondiging van haar informele benoeming leidden de afgelopen week al tot veel kritiek. 

Ivanka Trump krijgt niet betaald voor haar nieuwe functie. Op deze manier hoopt zij naar eigen zeggen de kritiek weg te nemen dat het onethisch zou zijn dat zij als dochter van de president een adviseursfunctie krijgt.

"Ik moet aan alle regels voldoen die gelden voor andere medewerkers in het Witte Huis", aldus Ivanka. Zij krijgt een eigen kamer in de West Wing van het Witte Huis en krijgt toegang tot geheime informatie die alleen voor naaste medewerkers van de president toegankelijk is.
dinsdag 28 maart 2017 om 21:53
Trump draait klimaatregels Obama terug
Trump heeft een decreet ondertekend waarmee een groot aantal van de klimaatmaatregels die zijn voorganger Barack Obama invoerde wordt teruggedraaid. Het decreet richt zich voornamelijk op het ontmantelen van Obama's 'Clean Power Plan'. Daarnaast wordt het verbod op het verhuren van staatsgrond voor kolenwinning opgeheven.
woensdag 22 maart 2017 om 10:30
Voormalig campagneleider Trump werkte voor Russische miljardair
Paul Manafort, de voormalig campagneleider van Donald Trump, werkte tien jaar geleden in het geheim voor een Russische miljardair en ondersteunde de belangen van Poetin. Dat concludeert het Amerikaanse persbureau AP. Manafort presenteerde ook een ambitieuze politieke strategie om anti-Russische tendensen in voormalig Sovjet-staten te ondermijnen.
woensdag 22 maart 2017 om 06:41

Trump bij NAVO-top
Trump zal in mei de NAVO-top van staatshoofden en regeringsleiders in Brussel bijwonen. Dat heeft het Witte Huis dinsdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt. Volgens een verklaring "verheugt" Trump zich erop zijn tegenpolen bij het verbond te ontmoeten en zo de band die de VS hebben met de NAVO te bekrachtigen. Het Amerikaanse staatshoofd zal in april al NAVO-chef Stoltenberg ontvangen op het Witte Huis.

woensdag 22 maart 2017 om 06:35

Vrouw Rex Tillerson vertelde hem dat hij minister moest worden
In een openhartig interview met Independent Journal Review vertelt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, dat zijn vrouw hem vertelde dat hij de taak op zich moest nemen toen hij voor de functie werd benaderd door Trump. 

"Ik wilde deze baan niet. Ik was niet naar deze baan op zoek", zegt Tillerson. "Mijn vrouw vertelde me dat ik dit moet doen."

Trump vroeg Tillerson na de verkiezingen om te discussiëren over "de wereld", omdat Tillerson als oliebaas zicht had op complexe kwesties in de wereldpolitiek. Aan het eind van het gesprek vroeg Trump Tillerson of hij minister van Buitenlandse Zaken wilde worden. "Ik was geschokt", aldus Tillerson. 

Tillerson ging naar huis en vertelde zijn vrouw over Trumps verzoek. De vrouw van Tillerson zei: "Ik zei je al dat God nog niet klaar met je is."

dinsdag 21 maart 2017 om 20:42
Trump waarschuwt afgevaardigden over zorgwet
Het vervangen van 'Obamacare' door een ander zorgverzekeringssysteem is nog zeker geen gelopen race voor de Amerikaanse president Donald Trump. Om politici van zijn eigen Republikeinse Partij over de streep te trekken, had hij dinsdag een ontmoeting achter gesloten deuren met leden van het Huis van Afgevaardigden. De kern van zijn boodschap was dat Republikeinen die tegen stemmen "politieke problemen'' zullen krijgen.

Daarmee bedoelde hij volgens diverse afgevaardigden dat ze met een tegenstem hun zetel op het spel zetten bij tussentijdse verkiezingen eind 2018. "We hebben een belofte gedaan. Als we ons daar niet aan houden, zal het heel moeilijk zijn om met de consequenties om te gaan'', verwoordde voorzitter van het Huis Paul Ryan het later. Zelf heeft Trump niets bekendgemaakt over de bijeenkomst.
dinsdag 21 maart 2017 om 13:12
Fox News haalt commentator van de zender
Fox News heeft rechtenexpert Andrew Napolitano van de zender gehaald. Hij verklaarde eerder op Fox News dat Britse inlichtingendiensten Obama hielpen om Trump te bespioneren.
dinsdag 21 maart 2017 om 04:31
Ivanka Trump krijgt grotere rol in team van president Donald Trump
De dochter van de Amerikaanse president krijgt een grotere rol in het team van Donald Trump. Ivanka Trump krijgt een eigen kantoor in de 'West Wing' van het Witte Huis en krijgt toegang tot geheime informatie. Ivanka Trump krijgt geen officiële functie en wordt waarschijnlijk niet betaald voor haar werk in het Witte Huis.
dinsdag 21 maart 2017 om 00:44
Trump kondigt decreet aan om kolenmijnen te redden
President Donald Trump heeft maandag gezegd een nieuw decreet voor te bereiden om de kolenindustrie te redden en mijnwerkers weer aan het werk te krijgen. Dat vertelde de president tijdens een bijeenkomst in Kentucky.

Tijdens dezelfde bijeenkomst stelde Trump dat hij ervoor gaat zorgen dat de prijzen voor medicatie drastisch gaan dalen. Dit wil hij bereiken door een systeem van 'competitieve biedingen' in te voeren.
maandag 20 maart 2017 om 18:30
Comey krijgt de vraag of hij een tweet van Trump van eerder op maandag, over eerdere uitlatingen die Comey heeft gedaan tijdens de hoorzitting wil beoordelen. Trump tweette dat 'de NSA en FBI aan het congres vertellen dat Rusland het electorale proces niet hebben beïnvloed.' Comey: Dat is niet wat we hebben gezegd.
maandag 20 maart 2017 om 18:27
FBI-directeur Comey zegt dat de inlichtingendiensten niet hebben gekeken of de Russische bemoeienissen in de verkiezingen ook daadwerkelijk invloed hebben gehad op de uitslag.
maandag 20 maart 2017 om 16:06
Volgens Comey (FBI) was het redelijk eenvoudig vast te stellen dat de Russen met hun hacks Trump wilden steunen en Clinton wilden beschadigen.
maandag 20 maart 2017 om 15:48
Comey zei ook dat er tijdens de verkiezingscampagne geen opdracht is gegeven Trump af te luisteren. Hij zei dat de FBI net als het ministerie van Justitie geen bewijs heeft van de claim van Trump dat hij werd afgeluisterd. Trump claimde dat eerder in een reeks tweets.
maandag 20 maart 2017 om 15:45
Lekken van geheime informatie naar de pers door leden van de inlichtingendiensten is strafbaar.
maandag 20 maart 2017 om 15:44
Alleen de Democratische leden van de Senaatscommissie ondervragen FBI-directeur Comey scherp over de mogelijke banden tussen de Trump-campagne en de Russische overheid. De Republikeinse leden willen vooral meer duidelijkheid van Comey over zijn aanpak van lekken naar de pers. De inhoud van de gelekte verhalen lijkt ze minder te verontrusten dan hun Democratische collega's.
maandag 20 maart 2017 om 15:29
Amerikaanse veiligheidsdiensten toonden eind vorig jaar aan dat Russische hackers zich hebben bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen. Als straf zette toenmalige president Barack Obama tientallen Russische diplomaten uit. Ook kondigde de VS extra sancties tegen Rusland aan.

De Senaat kondigde een groot onderzoek naar de hacks aan waarin verschillende grote kopstukken van de Amerikaanse veiligheidsdiensten de komende tijd voor de senaatscommissie worden gehoord.
maandag 20 maart 2017 om 15:29
"Ik heb toestemming gekregen om te bevestigen dat we met een onderzoek bezig zijn naar de Russische inmenging van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016", aldus Comey. "Onderdeel van dit onderzoek is ook de vermeende relatie tussen medewerkers van het campagnteam van Trump en de Russische overheid. Dit houdt ook in dat er wordt gekeken of er sprake is van een misdrijf."
maandag 20 maart 2017 om 15:29
FBI bevestigt onderzoek naar banden campagneteam Trump en Rusland
FBI-directeur James Comey heeft maandag bevestigd dat er formeel onderzoek wordt gedaan naar de banden tussen het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump en Rusland. Ook de mogelijke bemoeienis van de Russen met de Amerikaanse verkiezingen is onderwerp van onderzoek.

Comey heeft dit maandag verklaard tijdens een hoorziting van de senaatscommissie. Wanneer dit onderzoek zal zijn afgerond kon hij niet zeggen.
maandag 20 maart 2017 om 13:48
NAVO-chef naar VS
Het hoofd van de NAVO, Jens Stoltenberg, gaat Amerika bezoeken. Dat is voor het eerst sinds Trump president is. Trump heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over het functioneren van de NAVO. Zo vindt hij dat de VS in vergelijking met andere landen te veel betaalt.
maandag 20 maart 2017 om 12:35
Waarderingscijfer Trump daalt verder
Het percentage Amerikanen dat Trump waardeert als president, is verder geslonken. 37 procent van de Amerikanen waardeert Trump. Obama had op dit moment in zijn eerste termijn een waarderingspercentage van ongeveer 60 procent, meldt ABC News.
zondag 19 maart 2017 om 19:29

Kritiek op ongefundeerde afluisterclaim van Trump groeit
Diverse Republikeinen willen dat president Donald Trump excuses aanbiedt aan zijn voorganger Barack Obama voor de ongefundeerde claim dat Obama de Trump Tower voor de verkiezingen heeft laten afluisteren. Trump deed de beschuldiging twee weken geleden op Twitter en heeft zijn woorden sindsdien niet ingetrokken.

Diverse verantwoordelijken hebben al gesteld dat de harde beschuldiging nergens op gebaseerd is. Obama zelf noemde de claim onzin en ook FBI-directeur James Comey beklemtoonde dat er geen enkele reden is voor de uitlatingen.

Ook de Senaatscommissie die de claim de afgelopen twee weken onderzocht stelt geen enkel bewijs te kunnen vinden dat de woorden van Trump staaft.

zaterdag 18 maart 2017 om 16:51
De muur die Trump wil laten bouwen op de grens met Mexico moet tussen de 5,40 meter en 9,10 meter hoog worden en niet beklimbaar zijn voor mensen. Dat blijkt uit een lijstje vereisten die de Amerikaanse regering heeft doen uitgaan.

Schattingen van de kosten van de muur, die deels uit cement en deels uit andere materialen zal bestaan, gaan tot bijna 20 miljard euro. Het Witte Huis heeft er over 2017 en 2018 bij elkaar omgerekend een kleine 4 miljard euro voor gereserveerd.
vrijdag 17 maart 2017 om 00:41
Witte Huis weigert conclusie Senaatscommissie over afluisterpraktijken te accepteren
De Amerikaanse Senaatscommissie voor Inlichtingen zegt geen bewijzen te zien voor de bewering van Donald Trump dat hij door Obama is afgeluisterd tijdens de verkiezingscampagne. 
Het Witte Huis reageerde donderdag in een persconferentie dat Trump nog steeds vasthoudt aan zijn beschuldigingen. Woordvoerder Sean Spicer weigert de conclusie van de Senaatscommissie te accepteren en vindt het "geen bevindingen".
donderdag 16 maart 2017 om 09:16
Rechter op Hawaï zet ook nieuw inreisverbod Trump stil voor heel de VS
Een federale rechter van de Amerikaanse staat Hawaï heeft het nieuwe inreisverbod van Donald Trump stopgezet voor het hele land. Het nieuwe inreisverbod zou in de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) ingaan. 

De staat wilde het nieuwe inreisverbod snel via de rechter aanvechten, om zo op tijd een nieuw inreisverbod af te wenden. Hawaï is de eerste staat die het nieuwe verbod aanvocht.

De rechter in Hawaï stelt dat het nieuwe inreisverbod indruist tegen de Amerikaanse grondwet, die religieuze discriminatie verbiedt. Volgens critici is het verbod vooral discriminatie van moslims. Bovendien is het "gebrek aan logica in het voorstel tastbaar", stelt de rechter.
donderdag 16 maart 2017 om 01:30
'Trump gaat muur toch zelf betalen'
Het budgetvoorstel dat Donald Trump donderdag gaat presenteren is gelekt. 

Trump zal in het voorstel onder meer pleiten voor een fors investering in Defensie. Daar wil de president naar verwachting ongeveer 54 miljard dollar extra voor uittrekken: circa 10 procent meer dan op dit moment. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid moet er 6 procent bij krijgen.

De door Trump beloofde muur aan de grens met Mexico duikt ook op in de plannen. De president wil daar in 2017 zo'n 1,5 miljard voor uitrekken. Daar komt een jaar later nog eens 2,8 miljard bij. (ANP) 
woensdag 15 maart 2017 om 15:27
Republikeinen steunen aanpak opwarming aarde
Zeventien Republikeinse leden van het Amerikaanse Congres hebben woensdag hun handtekening gezet onder een resolutie die de aanpak van opwarming van de aarde bevordert. Het gaat om een aanpak die 'economisch rendabel' is. Met hun besluit liggen de Republikeinen op ramkoers met president Trump.

Het wetsvoorstel is gelanceerd door drie Republikeinen in het Congres, Elise Stefanik van New York, Carlos Curbelo van Florida en Ryan Costello van Pennsylvania. Het voorstel voorziet in een studie naar de oorzaken en effecten, alsmede van aanvaardbare veranderingen van het globale en regionale klimaat.

Trump heeft steeds gezegd dat hij uit het Parijse klimaatakkoord wil stappen.
woensdag 15 maart 2017 om 14:32
Trump woedend over video van Snoop Dogg
President Trump vindt dat Snoop Dogg de gevangenis in moet. In zijn jongste muziekvideo Lavender schiet de rapper op een clown die behoorlijk aan Trump doet denken. Uit de loop van zijn pistool komt een vlaggetje met de tekst 'bang' tevoorschijn. Het geluid van een echt schot is te horen.

In een Tweet vraagt Trump zijn lezers of ze zich kunnen voorstellen hoe groot de consternatie zou zijn geweest als Snoop Dogg eertijds in een video op president Obama had geschoten. 'Gevangenisstraf', twittert de president boos. De Amerikaanse wet bepaalt dat dreigingen de president te doden of verwonden, strafbaar zijn. Een boete of maximaal vijf jaar cel hangt de dader boven het hoofd.
woensdag 15 maart 2017 om 11:12
Amerikaanse talkshow onthult belastingpapieren Trump
MSNBC-presentatrice Rachel Maddow heeft dinsdagavond (lokale tijd) in haar eigen show belastingpapieren van Donald Trump onthuld. Het gaat om documenten uit 2005. In The Rachel Maddow Show liet de presentatrice twee pagina's aan belastingen zien die aan Trump toebehoorden.

In 2005 betaalde de Amerikaanse president 38 miljoen dollar aan belastingen over een inkomen van 150 miljoen dollar. Het percentage dat Trump netto moest afstaan was 25 procent.

Trump moest 36,5 miljoen dollar betalen aan inkomstenbelasting, waarvan ruim 31 miljoen dollar in de vorm van de zogenoemde alternative minimum tax ofwel AMT. Die maatregel is ingesteld omdat de allerrijksten in de Verenigde Staten zoveel aftrekposten en mazen in de wet benutten dat ze soms niets aan inkomstenbelastingen afdroegen. Trump heeft in zijn verkiezingscampagne altijd gezegd af te willen van de AMT.
dinsdag 14 maart 2017 om 00:13
Ministerie Justitie wil meer tijd voor bewijs 'afluisterpraktijken' Obama
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft maandag aan de commissie extra tijd gevraagd om het bewijs te leveren dat de claims van Trump kan onderbouwen. Het ministerie liet in een korte verklaring weten "extra tijd nodig te hebben om duidelijk te krijgen of de gevraagde documenten bestaan". De commissie liet weten dat de hoorzitting op maandag 20 april doorgaat, of het bewijs is geleverd of niet. Zo niet, dan gaat de commissie mogelijk over tot dagvaarding van het ministerie om de papieren in handen te krijgen. "De vragen die wij hebben zullen niet onbeantwoord blijven", aldus een woordvoerder.
maandag 13 maart 2017 om 23:55
Trump denkt niet dat Obama hem "persoonlijk afluisterde"
President Donald Trump gelooft niet dat zijn voorganger Barack Obama hem persoonlijk heeft afgeluisterd voor de presidentsverkiezingen. Dat stelde Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer maandag tijdens een persconferentie.  Trump uitte de harde beschuldigingen aan zijn voorganger twee weken geleden in stellige berichten op Twitter, maar heeft hier voorlopig nog steeds geen bewijs voor getoond. Woordvoerder Spicer stelde maandag geen bewijs te hebben voor de afluisterpraktijken. "Maar precies om die reden wordt er nu door het Congres onderzoek verricht", stelde hij. De huidige president zou met zijn Tweets gedoeld hebben op “afluisterpraktijken in het algemeen". Volgens Spicer zouden hier tijdens de campagne "allerlei media over hebben geschreven".
maandag 13 maart 2017 om 03:24
Senator John McCain: Trump moet met bewijzen komen
De republikeinse senator John McCain heeft in een interview met CNN gezegd dat president Donald Trump met bewijzen moet komen omtrent zijn claims dat hij werd afgeluisterd door voormalig president Barack Obama. Als Trump geen bewijzen heeft moet hij zijn woorden terugnemen, aldus McCain. 

Trump beschuldigde Obama begin maart van het laten afluisteren van zijn telefoon.
zondag 12 maart 2017 om 06:45
Amerikaanse openbare aanklager ontslagen na weigering op te stappen
Het hoofd van het Openbaar Ministerie in het stadsdeel Manhattan in New York, Preet Bharara, is zaterdag ontslagen, meldt AP. Bharara weigerde op te stappen, nadat minister van Justitie Jeff Sessions vrijdag 46 aanklagers uit de Obama-tijd verzocht hun functie neer te leggen. Eind november vorig jaar ontmoette Bharara Donald Trump. Toen zou zijn afgesproken dat de 48-jarige aanklager aan zou blijven.
zaterdag 11 maart 2017 om 08:26
Woordvoerder Sean Spicer de fout in met tweet
Sean Spicer was vrijdag enthousiast over de groei van het aantal banen in de Verenigde Staten. Zo blij dat de veelbesproken woordvoerder van president Trump al tien minuten na de officiële bekendmaking van de 235.000 nieuwe banen een tweet verstuurde over het goede nieuws. Dat had Spicer helemaal niet mogen doen. In de VS is in 1985 ten tijde van president Ronald Reagan afgesproken dat politici pas na een uur mogen reageren op economische cijfers. Dat schrijft de New York Times vrijdag.

Sancties op het breken van deze regel staan er niet.
zaterdag 11 maart 2017 om 02:26
Rechter weigert nieuw inreisverbod stop te zetten
Een Amerikaanse rechtbank in Seattle heeft vrijdag besloten het aangepaste inreisverbod van president Donald Trump niet stop te zetten. De advocaten van de staten die om tijdelijke opheffing vragen moeten eerst met meer documentatie komen, aldus de rechter.
zaterdag 11 maart 2017 om 00:44
Amerikaanse minister van Justitie ontslaat 46 'Obama-aanklagers'
Jeff Sessions vroeg vrijdag 46 federale aanklagers die werden aangesteld door oud-president Barack Obama op te stappen. Dat is op zich niet ongebruikelijk, aangezien het om politieke benoemingen gaat, maar de zet kwam voor velen toch onverwacht. De hoofdofficier van justitie in Manhattan, New York, Preet Bharara is ook gevraagd te vertrekken, ondanks het feit dat hij vorig jaar november met Trump afsprak aan te zullen blijven, meldt Reuters.