Bij een aanval op een moskee in de Canadese stad Quebec werden op zondagavond 29 januari (lokale tijd) zes mensen gedood. Vijf mensen raakten gewond. Dit is wat we tot nu toe weten.

De aanslag werd gepleegd tijdens het avondgebed.

Er zouden veertig mensen in de moskee aanwezig zijn geweest op het moment van de schietpartij, om ongeveer 20.00 uur lokale tijd. De slachtoffers zijn tussen de 35 en 70 jaar oud. 

De politie van Quebec heeft één persoon als verdachte aangemerkt.

Eerder werden twee mensen gearresteerd, en hun namen werden vrijgegeven. De politie stelt nu dat één van de twee arrestanten slechts getuige was. De verdachte, de 27-jarige Alexandre Bissonnette, was geen bekende van de politie. 

Ideologische, religieuze of politieke motieven spelen een rol.

Volgens de politie richt het onderzoek zich daarom op terrorisme. Over de motieven van de verdachten is verder niets meegedeeld.

De verdachte studeerde in Quebec. 

Volgens de Canadese omroep CBC studeerde Bissonnette antropologie en politicologie aan de Laval University. 

Bissonnette zou de aanslag goed hebben voorbereid. Volgens een omwonende ging Bissonnette afgelopen juli in een appartement vlakbij de moskee wonen.

De Canadese premier noemt de schietpartij een "terroristische aanslag op moslims".

Justin Trudeau heeft laten weten dat Canada rouwt om de "lafhartige aanval" op de moskee. "Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families." Ook heeft de Canadese premier gemeld alle noodzakelijke assistentie te verlenen aan premier Couillard van de provincie Quebec.

De leider van de moskee, Mohamed Yangui, zei in een eerste reactie: "Waarom gebeurt dit hier? Dit is barbaars."

Nederlandse moskeeën doen de deur op slot.

Vier grote moskeeën in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht besluiten na de aanslag om voorlopig de deuren te sluiten tijdens alle gezamenlijke gebedsmomenten om te voorkomen dat mensen met kwade bedoelingen kunnen binnendringen. De moskeeën maken zich zorgen over de veiligheid van de bezoekers.

Ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) sprak maandag al zijn bezorgdheid uit over de veiligheid van Nederlandse moskeeën.