Het was de afgelopen weken erg onrustig in Gambia vanwege een machtsoverdracht van de oude naar de nieuwe president die niet soepel verliep. Een kort overzicht van de gebeurtenissen sinds de verkiezingen in december.

Adama Barrow wint de verkiezingen van 1 december.

De laatste presidentsverkiezingen in Gambia zijn op 1 december gewonnen door oppositiekandidaat en voormalig makelaar Adama Barrow. Hij wil de economie op de rails krijgen en heeft beloofd een eind te maken aan schendingen van de mensenrechten in het land. 

Barrow is donderdag 19 januari in buurland Senegal geïnaugureerd in de ambassade van Gambia.  

De zittende president Jammeh weigert echter zijn nederlaag te erkennen.

Jammeh is de tweede president van de islamitische republiek sinds de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in 1965.Vlak voor de verkiezingen zei hij nog dat alleen Allah hem de macht uit handen kon nemen. Tegenstanders liet hij volgens mensenrechtengroepen gevangen zetten, martelen of vermoorden. 

Jammeh erkende zijn nederlaag aanvankelijk, maar bedacht zich later. 

De bevolking slaat vervolgens op de vlucht.

Zeker 26.000 Gambianen zijn op de vlucht geslagen voor de onrust in het land. Vrijwel allemaal zoeken ze bescherming in Senegal, het land dat Gambia in zijn geheel omsluit.

In de Senegalese plaats Diouloulou, dichtbij de grens, hebben zich de afgelopen periode alleen al duizenden vluchtelingen gemeld.

Jammeh kondigt vervolgens de noodtoestand af.

Jammeh heeft een paar dagen voor de machtsoverdracht de noodtoestand afgekondigd. Hij probeert de verkiezingsuitslag ongeldig te laten verklaren.

Met de noodtoestand wil hij naar eigen zeggen voorkomen dat er een machtsvacuüm ontstaat. 

Bekijk de locatie van Gambia

Reizen naar Gambia wordt vervolgens afgeraden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Gambia af. De kleurcode bij het reisadvies wordt gewijzigd van geel (veiligheidsrisico's) naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). Voor de hoofdstad Banjul geldt code rood, het advies om niet te reizen. 

Honderden Nederlanders die op vakantie waren in Gambia zijn teruggevlogen in de dagen daarop teruggevlogen naar Nederland, melden reisorganisaties TUI en Corendon. De reisorganisaties blijven andere Nederlanders uit Gambia terughalen zo lang dat mogelijk is. 

De schade voor vakantiegangers kan oplopen tot een miljoen euro.

Dat berekende het garantiefonds voor reisorganisaties. Volgens het fonds worden 1.800 Nederlanders terug naar huis gevlogen. 

[[articlelink:http://www.nu.nl/buitenland/4396803/reisorganisaties-halen-reizigers-in-gambia-terug-nederland.html]]

Gelijk met het weghalen van de Nederlanders besluit Senegal Gambia binnen te vallen. 

De inval start op 19 januari. Senegal valt Gambia binnen met steun van andere West-Afrikaanse landen en de Verenigde Naties. Nigeria zegt hun luchtmacht te hebben klaargemaakt, mocht het nodig zijn om aftreden af te dwingen.

Ondertussen is de winnaar van de verkiezingen en de nieuwe president Barrow ook op 19 januari in buurland Senegal geïnaugureerd op de ambassade van Gambia. 

De partijen zetten in op een politieke oplossing. 

Een dag later hebben de landen interventie tijdelijk stilgelegd om een laatste kans te geven aan een politieke oplossing. Volgens de landen is het echter wel onmogelijk dat Jammeh aanblijft als president van Gambia.

De West-Afrikaanse coalitie zet vervolgens in op bemiddeling met Jammeh. Bij een vrijwillig vertrek mag Jammeh zelf een land kiezen waar hij naar verbannen wordt. De landen stellen Jammeh een ultimatum; hij moet het land op 20 januari verlaten. Jammeh vraagt op zijn beurt om meer tijd. 

In een laatste ultieme poging reizen de presidenten van Guinea en Mauritanië af naar Gambia om met Jammeh te praten. Later op 20 januari meldt de nieuwe president Barrow dat Jammeh toch akkoord gaat met het neerleggen van zijn functie en een vrijwillig vertrek uit Gambia.