Tijdens nieuwjaarsnacht opende een schutter het vuur in de Reina-nachtclub in Istanbul. Er kwamen 39 mensen om en de dader is gepakt. Dit is wat we tot nu toe weten.

De aanval vond plaats rond 1.15 uur (lokale tijd).

Een donkergeklede man schoot rond 1.15 uur (lokale tijd) een politieagent, die de nachtclub bewaakte, dood. Vervolgens trad hij de club binnen, om daar ogenschijnlijk willekeurig om zich heen te schieten. Sommige gasten sprongen in het water om te ontkomen aan de kogels.

De dader schoot zes magazijnen leeg. 

Volgens de Turkse krant Hürriyet vuurde hij meer dan 180 kogels af. Ooggetuigen zeggen dat de man mensen die op de grond lagen door het hoofd schoot. Hij zou per taxi zijn vertrokken. 

Zeker 39 mensen kwamen om. 

Ten tijde van het drama waren tussen de zeshonderd en zevenhonderd mensen in de club. 69 mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers zijn zeker zestien buitenlanders, onder meer Saudi's, Libanezen, Marokkanen, Tunesiërs en Irakezen.

De dader is gearresteerd en hij heeft bekend

Op 16 januari meldden Turkse media dat de politie de schutter heeft gepakt. Abdulkadir Masharipov werd aangehouden terwijl hij samen met zijn 4-jarig zoontje in de wijk Esenyurt was. De vermoedelijke dader wist ruim twee weken uit handen van de politie te blijven. De man heeft volgens de gouverneur van Istanbul bekend. De politie pakte eerder zo'n twintig verdachten op die betrokken zouden zijn bij de aanslag.

De man is afkomstig uit Oezbekistan

De dader is Abdulgadir Masharipov uit Oezbekistaan. Hij zou zijn getraind in Afghanistan. Turkse autoriteiten zeiden al langere tijd te weten wat de identiteit van de dader was, maar hadden zijn naam nog niet vrijgegeven. Eerder verschenen er foto's van een paspoort van een Kirgizische man in de media, maar die bleek niet de dader.

De schutter zou vanuit Kirgizië naar Turkije zijn gereisd.

De vermoedelijke dader zou vanuit Kirgizië per vliegtuig naar de Turkse stad zijn gereisd, samen met zijn vrouw en twee kinderen.

Islamitische Staat had de schutter bevolen een aanslag op het Taksim-plein te plegen.

Masharipov stond in contact met een emir in Raqqa, een stad in Syrië die in handen is van IS. Hij zag af van een aanslag op het Taksim-plein, omdat er strenge beveiliging was. In overleg met zijn contact in Syrië pleegde hij de aanslag op de nachtclub.

Club Reina is een luxe uitgaansgelegenheid.

Onder de bezoekers zijn vaak beroemdheden, toeristen en rijke Turken. De club ligt in de wijk Ortakoy, gelegen aan de Bosporus. 

De club had al extra veiligheidsmaatregelen genomen.

De eigenaar van de nachtclub liet tegenover Hurriyet weten dat er extra veiligheidsmaatregelen waren genomen, nadat Amerikaanse inlichtingendiensten hem hadden gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag.

In 2016 was Turkije meerdere keren doelwit van terroristische aanslagen. Zo'n 17.000 agenten waren tijdens de jaarwisseling op de been om de verschillende activiteiten te beveiligen.