Op Eerste Kerstdag stortte een militair Russisch vliegtuig in de Zwarte Zee. Alle 92 inzittenden kwamen om het leven. Dit is wat we tot nu toe weten over de crash.

Het vliegtuig stortte kort na het opstijgen in zee.

Om 5.25 uur (lokale tijd) steeg de de Tupolev Tu-154 op vanaf Sotsji International Airport. Het vliegtuig, afkomstig uit Moskou, was in Sotsji om bij te tanken. Als eindbestemming had de vlucht de luchtbasis Khmeimim in Syrië. Kort na het opstijgen stortte het vliegtuig in de Zwarte Zee.

De vluchtdatarecorder is gevonden.

Het Russische ministerie van Defensie bevestigde dat op 27 december. De datarecorder, een van de twee zwarte dozen, werd gevonden op 1.600 meter van de kust, op dertig meter diepte. In Moskou zal de recorder uitgelezen worden. 

Enkele lichamen zijn geborgen.

Volgen de Russische autoriteiten zijn twaalf lichamen gevonden. De Russische staatsomroep RT stelt dat 45 schepen, 15 onderwaterdrones, 192 duikers, 12 vliegtuigen en 5 helikopters zijn betrokken bij de zoektocht. 

Veel passagiers maakten deel uit van een militair koor. 

64 van de inzittenden behoorden tot het Alexandrov Ensemble, het wereldberoemde koor van de Russische strijdkrachten. Het koor zou voor Russiche soldaten een nieuwjaarsoptreden verzorgen in Syrië. Ook zaten negen journalisten en acht bemanningsleden in het vliegtuig.

Het vliegtuig stortte waarschijnlijk neer door toedoen van de bemanning. 

Of de gezagvoerder Roman Volkov aan de manoeuvre schuldig is, moet nog worden vastgesteld. Tot er zekerheid is over de oorzaak van de crash blijven alle Tu-154's aan de grond. 

Persbureau RIA concludeerde aanvankelijk kort na de ramp dat het toestel crashte als gevolg van een technische storing. 

De Russische president Vladimir Poetin had voor 26 december een dag van nationale rouw afgekondigd.