Al bij zijn aantreden als president van de Filipijnen in juni 2016 beloofde Rodrigo Duterte een "genadeloze strijd" tegen de misdaad. Sindsdien zijn er duizenden mensen geexecuteerd op verdenking van drugscriminaliteit. Dit is wat we weten over Dutertes omstreden beleid.

Duterte stond voordat hij president werd al bekend om zijn zero tolerance-beleid.

Als burgemeester van Davao City trad de 71-jarige politicus hard op tegen misdadigers. Half december liet hij zelfs tijdens een toespraak weten persoonlijk te hebben afgerekend met criminelen om een voorbeeld te zijn voor zijn agenten.

Hij reed door zijn stad "op zoek naar confrontatie", zodat hij kon "doden". Tijdens zijn aanstelling tot president ontkende Duterte nog iets te maken te hebben met de doodeskaders die drugshandelaren, criminelen en bendeleden uit de weg ruimden.

Het beleid van Duterte als burgemeester was uiterst omstreden maar effectief. 

Davao veranderde van een van de gevaarlijkste steden van de Filipijnen in een van de veiligste. Criminaliteitscijfers daalden hard en ook de corruptie werd aangepakt. Duterte beloofde het Filipijnse volk deze succes door te zetten op nationaal niveau. 

Filipijnse president Duterte vergelijkt zichzelf met Hitler
Video
Filipijnse president Duterte vergelijkt zichzelf met Hitler

Inmiddels zijn duizenden mensen gedood op verdenking van drugshandel en drugsgebruik.

Onder het mom van een landelijke "oorlog tegen drugs", ook wel Project Tokhang genoemd, is het agenten en burgerwachten toegestaan verdachten dood te schieten.

Daarnaast zijn inmiddels meer dan 35.000 mensen opgepakt tijdens anti-drugsoperaties. Filipijnse gevangenissen zitten inmiddels zo vol dat gevangenen om de beurt moeten slapen omdat er geen plek is voor iedereen om tegelijk te rusten.

Het beleid van Duterte wordt vanuit de hele wereld bekritiseerd.

Onder meer de VN, de VS, de EU en de Rooms-Katholieke kerk keerden zich tegen de Filipijnse politicus, maar Duterte trekt zich er weinig van aan.

De VN mensenrechtencommissie heeft de autoriteiten op de Filipijnen opgeroepen om een onderzoek tegen Duterte te starten. Dit deden ze naar aanleiding van de uitspraken van Duterte dat hij zelf mensen vermoord zou hebben in Davao.

In oktober vergeleek hij zichzelf met Adolf Hitler en liet weten blij te zijn als hij drie miljoen drugsverslaafden zou kunnen doden. Later bood hij zijn excuses aan de Joodse gemeenschap aan vanwege de vergelijking tussen Hitler en zijn oorlog tegen drugs.

Duterte's oorlog tegen drugs

Al bij zijn aantreden als president van de Filipijnen in juni 2016 beloofde Rodrigo Duterte een "genadeloze" en "aanhoudende" strijd tegen de misdaad. Sindsdien zijn er duizenden mensen geexecuteerd op verdenking van drugscriminaliteit. © AFP
Begrafenisondernemer Alejandro Ormeneta zegt in een interview met persbureau AFP nog nooit zoveel werk te hebben gehad, maar dat hij wenst dat de drugsgerelateerde moorden stoppen. © AFP
Als burgemeester van Davao City trad de 71-jarige politicus hard op tegen misdadigers. Half december liet hij zelfs tijdens een toespraak weten persoonlijk te hebben afgerekend met criminelen om een voorbeeld te zijn voor zijn agenten. © AFP
Gevangenen in een gevangenis in Manilla slapen op de trap omdat de cellen overvol zitten. © AFP
Onder het mom van een landelijke "oorlog tegen drugs", ook wel Project Tokhang genoemd, is het agenten en burgerwachten toegestaan verdachten dood te schieten. © AFP
Nabestaanden van de in 2016 omgekomen Michael Siaron rouwen bij zijn begrafenis in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Siaron werd door burgerwachten om het leven gebracht, nadat president Duterte had opgeroepen alle drugsdealers in het land te doden. © AFP
De Filipijnse politie stopt voorlopig met de omstreden oorlog tegen drugs, maakten hoofd van de politie en president Rodrigo Duterte maandag 30 januari bekend op een persconferentie. © AFP
Duterte is bereid meer mensen te doden zijn oorlog tegen drugs. Hij wil hierbij militairen gaan inzetten, meldt persbureau AFP donderdag 2 februari. © AFP

Een oud-medewerker van Duterte beschuldigt hem van de moord op politieke rivalen en criminelen.

In een periode van 25 jaar zou hij ruim duizend mensen uit de weg hebben laten ruimen. De slachtoffers zouden in zee zijn gedumpt of zijn verbrand. In één geval werd een lijk aan een krokodil gevoerd. Ook zou Duterte in 1993 een medewerker van het ministerie van Justitie hebben doodgeschoten.

Duterte beledigt wereldleiders aan de lopende band.

Zo noemde hij de paus en president Obama "hoerenzoon" en VN-leider Ban Ki-moon een "gek". Steeds nuanceert Duterte zijn beledigingen later, maar de boodschap is duidelijk: Duterte laat zich niet bekritiseren door buitenlandse leiders. 

Duterte begon zijn carrière als aanklager.

Hij werd opgeleid als advocaat en ging toen aan de slag als aanklager. Duterte komt uit een politieke familie; zo was zijn vader ooit gouverneur.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend