Medewerkers van het Rode Kruis staan klaar om hulp te bieden aan de vluchtelingen uit het oosten van Aleppo, maar wachten nog op toestemming van de betrokken partijen, die nog aan het onderhandelen zijn over de details van het akkoord.

"Snelheid is geboden", vertelt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis aan NU.nl. "Mensen hebben lang op schuilplekken gezeten, het is koud en er is geen medische hulp aanwezig. De komende week gaat het ook vriezen: er zijn temperaturen van -2 voorspeld."

Tegelijkertijd is de organisatie "extreem voorzichtig". Het Rode Kruis kan niet zomaar actie ondernemen. Dat moet eerst worden afgestemd met de partijen.

Buiten de stad heeft het Rode Kruis mobiele klinieken geplaatst en zijn er hulpgoederen aanwezig. Ook staan bussen klaar om mensen uit de stad te halen.

Dronebeelden tonen destructie Aleppo
Dronebeelden tonen destructie Aleppo

Getraumatiseerd

Daarnaast willen medewerkers van het Rode Kruis het oosten van Aleppo ingaan om hulp te bieden. "Ze zullen mensen aantreffen die zwaar vermagerd zijn, doordat ze lange tijd niet te eten hebben gehad. Wat ook meespeelt is dat burgers zwaar getraumatiseerd zijn. Ze hebben lange tijd moeten overleven en hebben mensen om zich heen dood zien gaan", zegt Stoffels.

Volgens de laatste schatting van de hulporganisatie bevinden zich nog ongeveer 50.000 mensen in het oosten van Aleppo. 40.000 tot 50.000 mensen zijn al gevlucht.

Opvang

Enkele duizenden mensen zijn inmiddels al opgevangen door het Rode Kruis, maar de opvangplekken zijn te klein om iedereen onderdak te bieden, zegt Stoffels. Bovendien werken generatoren niet, zodat bijvoorbeeld geen brood gebakken kan worden. Het is koud en de sanitaire voorzieningen zijn slecht. 

Ook zijn meer dekens, matrassen en kleren nodig. "Mensen moeten nu lange tijd met kleding doen. Ze hebben geen geld en zijn volledig afhankelijk van het Rode Kruis en andere hulporganisaties."

Sommige mensen kiezen ervoor om terug te gaan naar Aleppo, omdat ze anders geen plek hebben om te verblijven.

Lastig werken

Het is voor hulpverleners altijd lastig geweest om vrij te kunnen werken in Aleppo. 54 hulpverleners zijn sinds het begin van het conflict omgekomen tijdens het verlenen van hulp. Inmiddels is het Rode Kruis er wel al in geslaagd om 150 mensen te evacueren, waarbij "de kogels hen letterlijk om de oren vlogen".

Bij het bieden van hulp moet het Rode Kruis moeilijke keuzes maken, legt Stoffels uit. "We slagen er nu in om duizenden vluchtelingen uit Aleppo hun eerste warme maaltijd in tijden te geven, maar je weet dat even verderop nog veel meer mensen niet de kans hebben om fatsoenlijk te eten. Dat blijft wrang."