Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft Rusland zich bemoeid met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, om zo Donald Trump aan de winst te helpen. Dit weten we tot nu toe over deze bemoeienis.

Hoewel de bewijzen van de CIA grotendeels geheim blijven, is al veel duidelijk. Zo werden volgens de inlichtingendienst servers van zowel de Democratische als de Republikeinse partij gehackt. Maar vervolgens werd alleen de bij de Democraten vergaarde inhoud overhandigd aan klokkenluidersite Wikileaks. Belastende informatie over Hillary Clinton kon zo naar buiten worden gebracht.

Ook bleek onder meer uit gehackte documenten die uitlekten dat de partij al in een vroeg stadium een voorkeur had voor Clinton als presidentskandidaat in plaats van de andere Democratische kandidaat Bernie Sanders. Dat leidde onder meer tot het opstappen van partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz en excuses aan Sanders.

Onderzoek

In een rapport dat door inlichtingendiensten is vrijgegeven staat dat Poetin persoonlijk bevel heeft gegeven om invloed uit te oefenen op de verkiezingen. Doel was om het vertrouwen van Amerikanen in de democratie te ondermijnen, om Hillary Clinton "zwart te maken" en haar kans op het presidentschap te verkleinen.

Meerdere politici, onder wie de voormalige Republikeinse presidentskandidaat John McCain en president Obama hadden opgeroepen tot het onderzoek.

In een reactie op het rapport noemt Trump Rusland in een rij met mogelijke landen die hebben geprobeerd de regering van de VS, waaronder de Democratische Partij, te hacken. Hoewel Trump de hack niet stellig erkent, is zijn verklaring milder dan eerdere uitlatingen. Eerder noemde de Republikein de veronderstellingen over Russische invloeden "belachelijk" en liet weten dat het een 'samenzweringstheorie' zou zijn als hij iets dergelijks over de Democraten zou beweren. Trump beweert nog wel dat een eventuele hack geen invloed heeft gehad op zijn winst.

Witte Huis suggereert dat Trump hulp kreeg van Rusland
76
Witte Huis suggereert dat Trump hulp kreeg van Rusland

Gehackt

Volgens de CIA zijn het Republikeins Nationaal Comité, het Democratisch Nationaal Comité, het Democratische Congres Campagne Comité en de persoonlijke mail van John Podesta, de campagnevoorzitter van Clinton, gehackt.

De Republikeinse voorzitter Rience Priebus, die stafchef wordt onder Trump, ontkent dat de Republikeinen zijn gehackt, waarmee hij de bevindingen van de CIA weerspreekt.

De vraag is dus of de Russen de Republikeinen hebben gehackt, maar hebben besloten om geen e-mails te lekken, of dat ze ook hebben geprobeerd om de Republikeinse partij te hacken maar daar niet in slaagden.

Verschil

Het is niet duidelijk of de vermeende poging van Rusland tot inmenging daadwerkelijk een noemenswaardig verschil in de verkiezingsuitslag teweeg heeft gebracht. Er zijn geen aanwijzingen dat stemkastjes zijn gehackt. Het onderzoek richt zich vooral op de verspreiding van belastende informatie over de Democraten.

De veronderstelling dat Rusland zich heeft bemoeid met het democratische proces in de Verenigde Staten staat niet op zichzelf. Zowel de Britse als de Duitse inlichtingendienst klagen over Russische aanvallen op democratische instituten in die landen.

Oproep

Trump kijkt in ieder geval anders tegen Rusland aan dan President Obama en diens voorgangers. Zo heeft Trump zich gedurende de campagne meermaals positief uitgelaten over de Russische president Vladimir Poetin en riep hij Rusland bovendien op om te zoeken naar 'dertigduizend verdwenen e-mails van Clinton'.

Trump staat achter de manier waarop Poetin de oorlog in Syrië aanpakt, hij suggereerde zich niet te gaan houden aan NAVO-plichten als Rusland agressie gebruikt en moedigde het Verenigd Koninkrijk aan uit de Europese Unie te stappen. Ook keurt hij de Russische annexatie van de Krim niet af.

De aanstaande president benoemde voormalig generaal Michael Flynn, die regelmatig op de Russische staatszender Russia Today was te zien, tot hoofd van de nationale veiligheidsraad. En hij benoemt ExxonMobil-CEO Rex Tillerson, iemand die nauwe banden onderhoudt met Poetin, als minister van Buitenlandse Zaken.