Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 12 december 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Uitspraak tegen hoofdverdachte chaletmoord Ermelo

Janet S., de hoofdverdachte in de zaak die draait om de zogenoemde chaletmoord in Ermelo, hoort welke straf de rechtbank in Zutphen haar oplegt. Volgens het OM heeft S. zakenman Ton Kuijf afgeslacht. Daarom eist het OM twintig jaar cel en tbs. Als de rechtbank besluit geen tbs op te leggen, wil het OM dat Janet S. een levenslange celstraf krijgt.  

Presentatie Michelingids 2017

Om 11.00 uur is een groot deel van de culinaire top van Nederland bijeen in het DeLaMar-theater voor de presentatie van de Michelingids 2017. In het Amsterdamse theater wordt bekendgemaakt welke chefkoks in Nederland een Michelinster krijgen. 

Bekendmaking winnaar Gouden Bal

France Football kondigt de winnaar van de Gouden Bal aan. Grote favoriet is Cristiano Ronaldo, die met Portugal het EK won en met Real Madrid de Champions League. De verkiezing van France Football is dit jaar weer losgetrokken van de FIFA, die een eigen Voetballer van het Jaar aanwijst. De voorbije jaren werkten France Football en de FIFA samen met de uitreiking van de Ballon d'Or. 

IMF-topvrouw voor de rechter

Topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet zich verantwoorden voor haar rol omtrent een betaling van 400 miljoen euro aan zakenman Bernard Tapie. Ze wordt ervan verdacht advies van experts te hebben genegeerd. Tapie verkocht aandelen Adidas aan de voormalige Franse staatsbank Crédit Lyonnais. De bank verkocht de aandelen later voor een veel hoger bedrag door. Tapie vond dat hij bedrogen was. Lagarde trof als toenmalig minister van Financiën een regeling met Tapie.

Uitreiking 'Loden Leeuw' voor meest irritante reclamespot

In het TROS-programma Radar wordt ook de irritantste bekende Nederlander in een reclamespotje bekendgemaakt. De kijkers bepalen door stemmingen wie de prijs krijgt. Vorig jaar kreeg reisorganisatie TUI de Loden Leeuw voor de reclame 'Ontdek wat TUI met je doet'. Adelheid Roosen werd uitgeroepen tot meest irritante BN'er in een reclamespot voor haar rol in de Yarden Uitvaartverzorging-reclame.

En verder:

- Is maandag de vuurproef voor de nieuwe dienstregeling van de NS. Het nieuwe spoorboekje ging zondag in; maandag is de eerste werkdag waarop reizigers met nieuwe tijden en verbindingen te maken krijgen.

Treedt Diederik Samson af als fractievoorzitter van de PvdA. Vrijdag verloor hij van vice-premier Lodewijk Asscher. 

Wordt in Carré een hommage gebracht aan Toon Hermans. Freek de Jonge, Chantal Janzen en Jochem Myjer treden op.

- Wordt de slechtste reclameslogan van het jaar bekendgemaakt.

Weer:

Het is wisselend bewolkt, maar volgens het KNMI blijft het droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8 graden en er staat weinig wind. Op de weg verwachten de VID en de ANWB de gebruikelijke maandagochtenddrukte. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.