Uitreiking Nobelprijzen, PSV tegen Go Ahead

Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 10 december 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Uitreiking nobelprijzen

Onder meer de Nederlandse wetenschapper Ben Feringa zal zaterdag een Nobelprijs in ontvangst nemen. Feringa kreeg de prijs samen met collega’s Jean-Pierre Sauvage en Sir J. Fraser Stoddart in oktober toegewezen voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines. Ook de andere Nobelprijzen worden in Stockholm en Oslo uitgereikt. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos krijgt de Nobelprijs voor de Vrede voor "zijn resolute inspanningen om een einde te maken aan de burgeroorlog (met de FARC, red.) die meer dan vijftig jaar woedde".

Geplaagd PSV speelt thuis tegen Go Ahead

De geplaagde landskampioen PSV speelt thuis tegen Go Ahead Eagles, de hekkensluiter van de Eredivisie. Heerenveen, dat slechts vier punten minder heeft dan PSV, neemt het ook om 19.45 uur thuis op tegen Excelsior. ADO Den Haag, dat een roerige periode doormaakt onder de Chinese eigenaar Hui Wang, gaat op bezoek bij NEC en PEC Zwolle speelt in een kelderduel thuis tegen Willem II.

Ontsteken grootste kerstboom van Nederland

Zaterdag wordt de grootste Kerstboom van Nederland ontstoken De 366 meter hoge De Gerbrandytoren (zendmast) in IJsselstein is tussen 10 december en 6 januari voor de 19e keer de Grootste Kerstboom. Ontsteking met lichtshow op een kersthit die gelijktijdig op Sky Radio te horen is. Kort na 20.00 uur ontsteekt de burgemeester van IJsselstein, mr Patrick van Domburg, samen met Commissaris van de Koning in de provincie Utrecht Willibrord van Beek, de wijd en zijd bekende Grootste Kerstboom.

OPEC overlegt met niet-OPEC-leden over verlaging

Leden van oliekartel OPEC onderhandelen zaterdag met andere landen over een productieverlaging. De OPEC heeft zelf beloofd dagelijks 32,5 miljoen vaten olie minder te produceren, om de olieprijs weer wat omhoog te krijgen. De OPEC pleit ervoor dat de niet-leden dan gezamenlijk 600.000 vaten per dag minder gaan oppompen. Rusland zou de helft van deze vermindering voor zijn rekening willen nemen. Azerbeidzjan en Kazachstan overwegen ook mee te doen.

En verder: 

- Staat in Oberhausen het gevecht tussen kickboksers Rico Verhoeven en Badr Hari op het programma. Het duel tussen de beide Nederlanders begint om 21.45 uur.

- Wordt zaterdag de Mensenrechtentulp, de mensenrechtenprijs van Nederland uitgereikt aan de Pakistaanse internetactivist Nighat Dad, oprichtster van de Digital Rights Foundation. De prijs wordt jaarlijks door de minister van Buitenlandse Zaken uitgereikt aan moedige organisaties of personen die op een vernieuwende manier de mensenrechten in de wereld bevorderen.

- Wordt de tweede in een serie van zeker drie, mogelijk vier, wintervuurwerkshows in Scheveningen gehouden. De starttijden van de vuurwerkshows is steeds 19:00 uur.

Weer:

Zaterdag is het met maximum van 9 tot 11 graden opnieuw vrij zacht voor de tijd van het jaar. Wel gaat het vanuit het noordwesten op steeds meer plaatsen van tijd tot tijd regenen of motregenen. Zondag is het beter. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de zon komt er soms bij. Alleen in het noorden is soms nog kans op regen.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.

Lees meer over:

NU.nl start nieuwspodcast

NU.nl start nieuwspodcast
NU.nl is een dagelijkse nieuwspodcast gestart. In vijftien minuten praten we je bij over het belangrijkste nieuws en de agenda van de dag.

NUwerk

Tip de redactie