Uitspraak zaak Wilders, uitslag lijsttrekkersverkiezing PvdA

Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 9 december 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Rechter doet uitspraak in zaak 'Minder Marokkanen' Geert Wilders

PVV-leider Geert Wilders hoort vrijdag of hij wordt gestraft voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. De rechtszaak draait om zijn uitspraken over 'minder Marokkanen'. Het OM heeft een boete van 5.000 euro geëist. De verdediging heeft altijd betoogd dat de uitspraken van Wilders besproken moeten worden in de Tweede Kamer en niet in de rechtszaal. De uitspraken van Wilders hebben volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops niets te maken met racisme: ze slaan op de problemen die de PVV ziet in de samenleving.

Samsom of Asscher? Uitslag lijsttrekkersverkiezing PvdA

Partijvoorzitter Hans Spekman maakt bekend wie de beoogd lijsttrekker is bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. De strijd gaat tussen zittend fractievoorzitter Diederik Samsom en vice-premier Lodewijk Asscher. De formele bekrachtiging van de uitslag vindt plaats op het PvdA-congres van 14 en 15 januari 2017. 

Hof beslist over vrijkomen kroongetuige Passageproces

Het gerechtshof in Amsterdam beslist vrijdag in het hoger beroep van liquidatieproces Passage of kroongetuige Fred Ros vrijkomt. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als zijn advocaat heeft gevraagd de eerder veroordeelde 'moordmakelaar' in afwachting van een definitieve uitspraak op vrije voeten te stellen.

HEMA komt met cijfers derde kwartaal

HEMA maakt vrijdag bekend hoe de warenhuisketen in het derde kwartaal heeft gepresteerd. Het bedrijf boekt al enige tijd verlies, maar wist dat nettoverlies in het tweede kwartaal wel te verlagen naar 9,6 miljoen euro. Verder steeg de omzet, met name dankzij de opening van 24 nieuwe winkels, met 3,9 procent. Het bedrijf heeft de eigen internationale winkelformule nu ook in Nederland getest en heeft daarnaast vernieuwde webwinkels geïntroduceerd.

En verder: 

Gaat de Merwedebrug op de A27 bij Gorinchem vrijdag om 05.00 uur weer open voor zwaar verkeer. Vrachtwagens en bussen mogen dan weer over de brug rijden. De belangrijke verbindingsbrug was sinds 11 oktober dicht voor zwaar verkeer omdat er haarscheurtjes in de draagconstructie waren ontdekt.

- Wordt in Maastricht vrijdag het 25-jarige bestaan van het verdrag van de Europese Unie gevierd.

- Spelen Groningen en Roda JC het eerste duel in de zestiende speelronde van de Eredivisie. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

Weer en verkeer: 

Vrijdag houden wolken de overhand. In het zuiden schijnt misschien even de zon, in het noorden kan lokaal wat lichte regen vallen. Het wordt 9 tot 11 graden. De wind waait matig uit het zuidwesten. Zaterdag valt er vooral later op de dag wat regen, zondag juist in de ochtend. Ook dan is het nog zacht.

De Verkeersinformatiedienst verwacht vrijdagochtend een rustige ochtendspits.

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.

NUwerk

Tip de redactie