Joop Braakhekke veroverde Nederland als de eigenzinnige eigenaar van het befaamde Le Garage, maar bovenal door zijn excentrieke presentatie van het populaire tv-programma Kookgek in de jaren negentig. Donderdag overleed hij op 75-jarige leeftijd. 

Braakhekke had nog graag wat jaren van het leven willen genieten, ''maar dat zit er kennelijk niet in en dat is jammer'', zei hij onlangs in een interview in De Telegraaf.

Johannes Franciscus, alias Joop Braakhekke, werd op 11 april 1941 geboren in Apeldoorn. Zijn wens was eigenlijk om acteur te worden, maar hij koos uiteindelijk voor de keuken. 

Parijs

Na de middelbare school ging hij naar Parijs en Barcelona waar hij het vak van restaurateur leerde. Terug in Nederland ging hij in 1968 aan de slag bij bistro Le Philosophe in zijn geboorteplaats. Uiteindelijk trok Braakhekke naar Amsterdam, waar hij begon in De Kersentuin. In 1990 opende hij Le Garage aan de Ruysdaelstraat en later het naastgelegen En Pluche.

Le Garage werd een van de restaurants waar veel bekende Nederlanders kwamen: van presentatoren en acteurs tot beginnende sterren en bekende criminelen. Het restaurant werd mede daardoor ook een bekende plek voor verschillende televisieprogramma's. Braakhekke mocht in het restaurant graag camera’s ontvangen, zoals die keer dat André van Duin als meneer Wijdbeens les kreeg in de keuken. 

Spotlights

In Le Garage viel precies samen waar Braakhekke voor leefde: zijn restaurant en de spotlights. Ook al kwam het er niet van om acteur te worden, hij had een grote liefde voor de camera. En daar stond hij vaak op een excentrieke manier voor. Hij was immers geen absolute topkok, maar restaurateur.

Braakhekke kon goed koken, maar de finesses van een gerenommeerde kok ontbeerde hij. Zijn kracht was de humor en daarmee trok zijn programma veel bekijks.

Samen met tv-koks als Cas Spijkers heeft Braakhekke zijn bijdrage geleverd aan een toenemende aandacht bij Nederlanders voor het 'betere koken'. In 2014 was hij 25 jaar eigenaar van Le Garage en zat hij in totaal vijftig jaar in het vak.

Hij kondigde in april 2007 aan met zijn partner Wim Nijkamp in het huwelijk te treden, maar dat kwam er nooit van. Wel gingen ze in oktober 2016 een geregistreerd partnerschap aan. Braakhekke wilde graag voor het eind ''alles goed geregeld hebben''.