Rechter oordeelt over verzoeken in zaak Holleeder, rentebesluit ECB

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 8 december 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Uitspraak in zaak spandoek Pegida-voorman

De rechter spreekt de straf uit tegen Pegida-voorman Edwin Wagensveld die tijdens een protest in Amsterdam een spandoek met zich meedroeg met daarop een hakenkruis, afgebeeld in een vuilnisbak. Burgemeester Van der Laan had besloten dat er tijdens de demonstratie geen hakenkruizen mochten worden getoond. Wagensveld werd daarop opgepakt, maar weigert de van 250 euro te betalen. 

Rechter oordeelt over verzoeken advocaat Holleeder

De rechter beslist over verschillende verzoeken van de advocaat van Willem Holleeder, Sander Janssen. De advocaat wil onder meer weten of de zus van Holleeder, Astrid -auteur van het boek Judas- terecht beroep doet op haar verschoningsrecht. De rechtbank laat ook weten of het Openbaar Ministerie openbaar moet maken of met de zussen afspraken zijn gemaakt.

Rentebesluit ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) komt met een nieuw rentebesluit. Bij de vorige bijeenkomst in oktober hield de ECB het belangrijkste rentetarief onveranderd op 0 procent. Volgens economen zal de ECB naar verwachting een verlenging aankondigen van het omvangrijke opkoopprogramma voor een periode van zes maanden. De omvang van het programma zal waarschijnlijk wel gelijk blijven.

Wedstrijden Europa League

Feyenoord moet winnen van Fenerbahçe om zich te plaatsen voor de knock-outfase van de Europa League. De koploper in de Eredivisie speelt thuis tegen Fenerbahçe. AZ speelt tegelijkertijd thuis tegen Zenit St-Petersburg. Bij een zege is de ploeg uit Alkmaar ook door, bij een gelijkspel is AZ afhankelijk van het resultaat van het andere groepsduel tussen Maccabi Tel Aviv en Dundalk. Ajax speelt in de Europa League uit tegen Standard Luik. De Amsterdammers zijn al zeker van groepswinst en zullen mogelijk niet in hun sterkste opstelling aantreden.

En verder: 

- Komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met cijfers over het aantal faillissementen, de banen en de inflatie in november. 

- Is er in Griekenland een staking in de landelijke publieke sector. 

- Wordt de wedstrijd Nederland-Frankrijk gespeeld in het handbal. Het is het derde en laatste groepsduel Voor Oranje op het EK in Zweden. 

Weer en verkeer: 

Het is donderdag vooral in het noorden hoofdzakelijk bewolkt. In het midden en zuiden van het land is er ook kans op bewolking, maar daar laat de zon zich mogelijk ook zo af en toe zien. Ook kan er in het land een enkele bui vallen, met uitzondering van het zuiden. Bij een matige tot krachtige wind uit het zuidwesten wordt het tussen de 8 en 10 graden. 

Bekijk het weerbericht en de actuele situatie op de weg.

NUwerk

Tip de redactie