De herovering van de Syrische stad Aleppo door de regering is afgerond. Het leger heeft de stad volledig in handen. Wat betekent het verlies van Aleppo voor de opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad?

Sinds 2012 liep de frontlinie van de Syrische burgeroorlog dwars door Aleppo, voorheen de dichtstbevolkte stad en het economische hart van Syrië. Het oosten van de stad behoorde toe aan de rebellen, het westen aan de regering. 

"Aleppo is het symbool van de Syrische burgeroorlog geworden, maar om nu te zeggen dat Assad de strijd heeft gewonnen als de stad valt, is wat mij betreft een stap te ver", zegt Jan Jaap de Ruiter, arabist aan Tilburg University.

De overgebleven rebellen mogen zich terugtrekken naar de provincie Idlib, zoals ook gebeurde in Damascus, en van daaruit zullen ze verder vechten.

De destructie van Aleppo in beeld
De destructie van Aleppo in beeld

Belegerd

Momenteel wordt een veertigtal andere plaatsen nog belegerd. De strategie van het regeringsleger is er een van omsingeling, van 'het water laten weglopen', zegt Hans Wurzer, buitenlandexpert bij Clingendael.

Steden worden hermetisch afgesloten, uitgehongerd en gebombardeerd, totdat de lokale bevolking zich tegen de rebellen keert. Vervolgens mogen die burgers ('het water') de stad verlaten en blijven de rebellen, ('de vissen') over. Totdat ook zij de aftocht blazen. "Het is een brekende, wrede methode, maar het werkt wel."

“Het lijkt erop dat de revolutie niet slaagt”
Hans Wurzer, Clingendael

De rebellen verliezen gestaag hun grondgebied. Wurzer: "Het lijkt erop dat de revolutie niet slaagt. Er is weinig hoop meer op een overwinning." 

Maar dat betekent niet dat alle rebellengroepen de handdoek in de ring zullen gooien. Wurzer verwacht dat de haviken onder de rebellen zullen doorvechten als guerrillastrijders, zoals bijvoorbeeld gebeurde in Afghanistan en Irak. "Dat is wel afhankelijk van wat hun bondgenoten doen. Zo zouden de Golfstaten of Turkije kunnen besluiten bepaalde groepen te ondersteunen door wapens te leveren."

Volgens Wurzer is mede daardoor een totale militaire overwinning geen optie voor Assad en de Syrische regering. "Er zal een politieke oplossing moeten komen, bijvoorbeeld een overgangsregering waarin gematigde rebellen een rol krijgen. Regering en rebellen zullen weer naar Genève moeten om daar met elkaar om tafel te gaan."

Een andere belangrijke factor is de rol die de Verenigde Staten wil gaan spelen na de inauguratie van president Donald Trump. Wurzer: "Het is totaal niet duidelijk wat hij van plan is. Het lijkt erop dat de Russen en de Syriërs daarom nu even flink doorduwen."

IS en de Koerden

De Ruiter: "Wat ik nog spannender vind dan de val van Aleppo, is de vraag wat Assad gaat doen als de rebellen vleuggellam zijn geslagen en West-Syrië is veiliggesteld. Gaat hij zijn pijlen dan richten op het gebied dat in handen is van IS? Tot nu toe hebben hij en zijn Russische bondgenoten bijzonder weinig uitgericht tegen die groep. En wat doet hij met de Koerden?"

Assad heeft altijd het doel gehad zijn volledige voormalige territorium terug te veroveren, zegt Hans Wurzer. "Of hij de Koerden de autonome regio in Noord-Syrië gunt waar zij naar streven, is zeer de vraag. Er zijn al gewapende schermutselingen geweest tussen het regeringsleger en de Koerden."