Wat we weten over de ontvoering in Nunspeet

Meerdere gemaskerde mannen ontvoerden vrijdag 2 december een 53-jarige man uit Doornspijk in de Gelderse plaats Nunspeet. Na een paar uur meldde hij zich alweer bij de politie. Dit is wat we tot nu toe weten over de ontvoering.

De politie was urenlang op zoek naar het slachtoffer

De man werd omstreeks 10.30 uur op de Oenenburgweg in Nunspeet ontvoerd. De politie was urenlang op zoek naar de man. Volgens verschillende media werkte de man als een financieel makelaar.

De ontvoering werd gefilmd

Op beelden is te zien hoe de man door drie personen met bivakmutsen op uit een auto wordt gehaald. Hierna wordt hij overgeplaatst in een andere wagen. De politie ging vrijdag al uit van een 'serieuze' ontvoering.

De ontvoerde man meldde zichzelf later bij de politie

Vrijdagavond om 21.00 uur kwam de man lopend aan bij zijn huis in Doornspijk. Hij blijkt in de omgeving van Drunen te zijn vrijgelaten op een afgelegen locatie. De man werd bij aankomst door de politie gehoord.

De betrokken auto's zijn inmiddels terecht. De Mercedes van het slachtoffer werd maandag 5 december gevonden aan de Waterweg in Putten. De zwarte BMW waarin de man werd ontvoerd werd vrijdagavond brandend teruggevonden in het Brabantse Overlangel.

Een zwarte bestelbus die was gebruikt bij de ontvoering werd bij een carpoolplaats nabij de A28 aan de Eperweg in Nunspeet aangetroffen.

Het motief voor de ontvoering is nog niet duidelijk

Waarom de man is ontvoerd is niet duidelijk. De politie doet onderzoek aan de hand van mogelijke camerabeelden van plekken waar de daders zijn geweest.

De politie heeft nog niets naar buiten gebracht over het mogelijke motief van de daders en de verklaringen van het slachtoffer.

De ontvoerders deden alsof ze politieagenten waren

De gemaskerde mannen die de 53-jarige man ontvoerden, gaven zich uit voor politiemensen. Dat liet de politie dinsdagavond weten in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Het ging volgens de politie om vier Nederlands-sprekende daders, waarvan één met een blanke huidskleur. De politie wil voor de veiligheid van het slachtoffer niet veel kwijt over wat gedurende de ontvoering is gebeurd. Wel is de man bedreigd, zegt de politie.

Er zijn zes mannen aangehouden.

De politie heeft eind februari zes mensen opgepakt voor ontvoering en afpersing. Er is nog niets bekendgemaakt over een mogelijk motief.

De verdachten zijn twee mannen uit Breda (50 en 29), twee Tilburgers (36 en 30), een Rotterdammer van 59 en een man van 67 uit Alphen aan den Rijn.

De zes verdachten kwamen in beeld toen twee zakenpartners van de Doornspijker werden afgeperst. De beide mannen uit Ridderkerk deden daar aangifte van.

Lees meer over:
Tip de redactie