Dit is wat we weten over de aardbeving in Indonesië

Een zware aardbeving woensdag in de noordelijke provincie Atjeh in Indonesië heeft aan minstens 102 mensen het leven gekost. Een overzicht van wat we tot nu toe weten.

De beving had een magnitude van 6,5.

De aardbeving van woensdag had een magnitude van 6,5. Tientallen panden op het eiland Sumatra zijn ingestort. Er werd geen tsunamiwaarschuwing afgegeven. Door de aardschok vielen tientallen zwaargewonden.

Het epicentrum lag 18 kilometer ten noordoosten van het district Pidie Jaya en had een diepte van 8 kilometer. In Pidie Jaya was de beving het sterkst te voelen.

Reddingswerkers redden honderden mensen, paniek bij inwoners.

Honderden mensen die onder het puin kwamen vast te zitten, zijn woensdag gered. Nog altijd worden veel mensen vermist: op donderdag 8 december werd de zoektocht voortgezet. Gevreesd wordt dat het dodental verder oploopt.

Na de aardbeving renden mensen in paniek de straten op. Velen durven vanwege de kans op naschokken niet terug hun huizen in. Artsen boden op straat eerste hulp aan. Slachtoffers werden soms buiten het ziekenhuis geholpen.

Zaterdag 10 december werd bekend dat 43.000 mensen dakloos zijn geworden na de beving.

De schade aan gebouwen is groot.

Door de aardbeving zijn veel gebouwen ingestort. Met graafmachines wordt het puin van de ingestorte gebouwen weggehaald. Een winkelcentrum en moskee zijn ingestort. Ongeveer 11.600 huizen raakten beschadigd.

Onder de slachtoffers zijn geen Nederlanders.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde woensdagochtend aan NU.nl dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat er Nederlanders bij betrokken zijn. Indonesië is een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders, maar het streng-religieuze Atjeh is onder toeristen minder populair. 

Indonesië wordt vaker getroffen door zware aardbevingen.

Het land ligt in een seismologisch actieve zone ligt.

Bij een tsunami na een aardbeving op Tweede Kerstdag in 2004 kwamen meeer dan 230.000 mensen om het leven. De meeste slachtoffers waren Indonesiërs. Naar schatting vielen 120.000 doden in de provincie Atjeh.

Lees meer over:
Tip de redactie